De Business

Punem punctul pe știi

Evreii se intorc cu saci de bani

vineri, 13 aprilie 2007, 18:25
4 MIN
 Evreii se intorc cu saci de bani

Evrei au inceput sa schimbe fata orasului. Cele mai mari proiecte imobiliare demarate in Iasi ori pe cale de a fi demarate, cu o valoarea anuntata a investitiilor de circa 300 milioane de euro, au drept initiatori firme controlate de cetateni israelieni.

Green Park, Dream Village ori Copou Bellevue sint numai citeva dintre acestea. Se poate spune ca evreii recuceresc locul pierdut in lumea afacerilor din Iasi. O buna parte din afacerile dinainte de al doilea razboi mondial erau controlate de evrei.

La jumatatea secolului au XIX, 50% din populatia Iasului era reprezentata de catre cetateni evrei, in mare parte fiind refugiati din Rusia sau Austro-Ungaria. 

A venit in Iasi in urma cu patru ani

„Dezvoltam in Iasi afaceri in domeniul imobiliar, dar si cu zahar, cafea macinata si in domeniul arderii deseurilor periculoase. Am venit in Iasi in urma cu patru ani cind preturile erau inca atractive", ne-a spus Moshe Rahmut, director al ENG International.

Firma dezvolta in Iasi trei mari proiecte imobiliare Dream Village ce presupune ridicarea unui ansamblu de 14 blocuri in Canta si  Golden Gate si Magic Towel ce prevede construirea unui ansamblu de spatii comerciale si de birouri in centrul orasului, pe spatiul fostei piete de la fundatie.

Investitiile in primul proiect vor ajunge la circa 80 milioane euro, iar in celelalte vor depasi 75 milioane de euro. „Vrem sa finalizam ambele proiecte in trei ani", a mai spus investitorul israelian. Potrivit sefilor ENG, afacerile urmeaza sa fie extinse si in alte judete ale Moldovei.

Primul mare proiect imobiliar a avut finantatori israelieni

Alt important proiect imobiliar, Green Park, initiat de Future Group cu actionari tot din Israel, presupune o investitie de peste 120 milioane de euro si se realizeaza in zona Tatatasi – Venetia, cuprinzind un ansamblu rezidential de 14 blocuri, extinse pe aproximativ 50.000 de metri patrati, completat de un centru comercial.

„Am ales Iasul deoarece este un oras universitar cu o mare putere financiara si de dezvoltare. Am fost primii care am intrat pe piata si ne-am asumat rolul de formatori in ceea ce priveste proiectele imobiliare de anvergua", a explicat Ioana Benedek, general manager Green Park.  Majoritatea evreilor nou veniti in afacerile iesene nu au avut rude care au locuit in Moldova in trecut.

„Rudele noastre nu locuiesc in Romania insa avem foarte multi colaboratori de-ai nostri in proiectele din Romania care au locuit acum 40 de ani in Romania si acum au cetatenie israeliana. Aceasta pentru ca scoala romana de ingineri a dat oameni de valoare care au construit in intreaga lume", a mai spus Benedek.

Investitii in diverse domenii

Nici patronii israelieni ai  proiectului Copou Bellevue nu au avut vreo legatura cu Iasul pina in prezent.  „Oren Uziel, presedintele Baron Development, grup care dezvolta acest proiect, nu are nici o legatura, directa sau prin legaturi de familie, cu orasul ales ca baza centrala pentru proiectele companiei pe care o conduce. Copou Bellevue este doar primul dintr-o serie de investitii imobiliare care urmeaza sa fie dezvaluite in cel mai scurt timp", ne-a raspuns Mihaela Balan, Key Account Manager al agentiei de publicitate Advero-ce asigura comunicarea pentru dezvoltarul proiectului Copou Bellevue.

Firma care administreaza acest proiect cu o valoare estimata a investitiilor de 20 milioane de euro vizeaza ridicarea in Copou a 160 de apartamente. O parte dintre israelieni au inceput sa vina in Iasi chiar inainte de revolutie.

„Am prieteni buni in Romania, aici m-am nascut si am studiat. Din 1976 am locuit in Israel si in Germania, iar in 1985 m-am intors, dupa care am reusit sa imi dezvolt afacerile in Iasi", ne-a spus Solomon Fitterman, manager al Mark Pharmaceutics. Acesta ne-a mai spus ca a investit banii proprii, iar in timp a creat o afacere de familie in domeniile imobiliar si farmaceutic.

Familia Fitterman detine in Iasi doua cladiri de birouri: prima fiind ridicata in Canta imediat dupa 1990 si este cunoscuta printre ieseni ca blocul Gelsor, iar a doua a fost inaugurata in urma cu doi ani si este situata linga biserica de pe strada Sfintul Lazar. Un alt exemplu este investitia grupului Deli International, reprezentat de Ilan Levin si Ionatan Sagi intr-o fabrica de stabilizatori pentru industria carnii. „Investitia a fost de 350.000 de euro, iar actionarul principal vine periodic pe la fabrica", ne-a spus Elena Tudor, administrator al firmei Deli International.

Evreii aveau de trei ori mai multe firme

Potrivit datelor oferite de Registrul Comertului, in Iasi sint 95 de firme cu aport israelian, iar valoarea totala a capitalului social subscris este de 936.181 RON. La sfirsitul secolului XIX, mai mult de jumatate din populatia Iasului era de etnie evreiasca. Omul de afaceri evreu al acelor vremuri avea un profil mult diferit de cel din prezent. 

„In secolul al XIX-lea venea in Iasi populatia saraca, cu o situatie materiala modesta si aici au ajuns in timp la prosperitate", ne-a spus Dumitru Ivanescu, cercetator stiintific I la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol". 

Potrivit specialistilor ieseni in istoria vremii, evreii aveau domenii de activitate foarte diverse, de la comert, la mestesuguri si industrie. „Prin cercetarile mele, am eliminat o informatie mult vehiculata. Evreii nu s-au implicat mai mult in activitatile speculative, cum ar fi comertul, decit in cele de productie. In 1832, in orasul Iasi 369 de evrei se ocupau cu comertul, iar 654 erau mestesugari", a argumentat Ivanescu.

In secolul al XX-lea, evreii au ajuns sa predomine in afacerile iesene. Astfel, potrivit studiilor lui Iancu Braustein-autor al cartii „Intreprinzatori evrei in Moldova" din totalul firmelor comerciale din anul 1938, 3.163 erau ale evreilor, iar 997 apartineau romanilor.  In secolul al XX-lea, evreii au ajuns sa predomine in afacerile iesene. Astfel, potrivit studiilor lui Iancu Braustein-autor al cartii „Intreprinzatori evrei in Moldova" din totalul firmelor comerciale din anul 1938, 3.163 erau ale evreilor, iar 997 apartineau romanilor.

Comentarii