De Business

Punem punctul pe știi

Falimentul personal, solutie pentru iesenii care nu isi mai pot plati ratele?

vineri, 13 martie 2009, 19:46
5 MIN
 Falimentul personal, solutie pentru iesenii care nu isi mai pot plati ratele?

In vremurile tulburi pe care le traim, persoanele cu imprumuturi la banci sint practic cu securea deasupra capului. Si mai ales cei care au contractat credite ipotecare sau de nevoi personale cu ipoteca. Dupa trei rate neplatite, din cauza ca si-au pierdut slujba sau firma le-a diminuat salariul, se pot trezi ca banca le scoate casa la vinzare si asta dupa ce ani intregi au platit rata fara macar sa fi intirziat o singura zi. Nu la fel se intimpla in cazul firmelor. In momentul in care intra in incapacitate de plata pot cere intrarea in insolventa si daca un judecator sindic admite cererea, atunci creditorii inceteaza sa mai urmareasca bunurile societatii. In plus, nu vor mai curge penalitati la sumele ce sint datorate.

Deocamdata legislatia din Romania nu permite ca persoanele fizice cu probleme financiare sa se puna la adapost de creditori invocind vreo lege in ajutorul lor. Reporterii "Ziarului de Iasi" au intrebat insa mai multi avocati si lichidatori daca s-ar putea face o analogie intre legea insolventei ce se aplica in cazul firmelor sau daca se poate completa cumva normele in vigoare pentru a permite un astfel de lucru. Cine a fost pro si cine contra puteti citi in rindurile de mai jos.

Orice se poate

Avocata Maria Aldea, considera aceasta masura una dintre cele mai bune metode de a proteja atit persoana fizica cit si banca. „In dreptul englez, francez si american exista reglementat falimentul personal. Societatea civila ar trebui sa initieze parlamentului o completare, o modificare sau un capitol separat la legea insolventei care sa reglemeteze falimentul personal si la noi, ajungindu-se la inghetarea creditului sau a sumelor datorate fara penalitati si dobinzi marite. De exemplu daca am luat la banca 100 de lei in citiva ani s-ar ajunge la 5.000 de lei de inapoiat. Pe cind daca ar reglementa falimentul personal s-ar ingheta sa spunem la 150 de lei. In dreptul englez si american se declara falimentul persoanei fizice pe o procedura apropiata pe insolventa noastra si anume poti plati in transe", ne-a declarat Aldea.

Argumentele avocatei au fost sustine si de catre Adrian Mogos un alt membru al Baroului Iasi. Totusi acesta a tinut sa mentioneze ca reglementarea falimentului personal in legea insolventei poate fi cu doua taisuri. „Legea insolventei se poate modifica oricind ca orice act normativ. Asta nu este o problema. Exista un pericol daca se reglementeaza falimentul, adica s-ar crea un precedent extrem de periculos si folosit de toti cei care vor imprumuturi. Exista cei de rea credinta care in complicitate cu functionarii bancari nu o sa plateasca ratele si fac banii in doua. Este delicata situatia, dar formule s-ar putea gasii", sustine Mogos. Potrivit acestuia cel mai intelept lucru care s-ar putea face in momentul de fata este ca bancile sa ofere o pasuire datornicilor. „Fara penalitati si fara dobinzi marite, trebuie ingaduit ca omul sa plateasca cite putin din cit are dar pentru asta ar trebui sa existe disponibilitatea din partea bancilor", a adaugat avocatul.

Un nu hotarit

La polul opus alti specialisti pe legea insolventei sustin ca aceasta reglementare este imposibila. „Exista deja legea executarii silite si contractele de imprumuturi la banci care devin titluri executorii. Daca are garantie banca o executa si atit. Sa fii persoana fizica in insolventa sau in faliment nu se poate. Societatea este radiata si dizolvata iar in final nu mai exista. La o persoana fizica ce-i faci, o radiezi? Parca ne intoarcem in evul mediu cind era inchisoarea datornicilor. Daca nu isi poate plati datoriile se poate face un proces verbal ca nu are bunuri sau ca nu mai are loc de munca si banca nu are ce sa execute sau pe ce sa-i puna poprire si nu mai are ce sa-i faca. Ca sa nu se piarda titlul executoriu, creditorul trebuie sa-l caute din 3 in 3 ani de zile pe debitor si sa vada daca a dobindit bunuri intre timp. Legea este clara si nu mai sint necesare artificii la ceea ce exista deja", ne-a declarat avocatul Dumitru Falota.

 Avocata Nicuta Catu sustine ca o astfel de completare la legea insolventei s-ar bate cap in cap cu institutiile de drept civil care se ocupa de protejarea omului. „Cind a inceput intreaga nebunie, statul trebuia sa vina prin BNR cu o norma prin care sa interzica bancilor sa execute sau sa faca altceva. Asta este una din probleme majore pentru ca noi nu avem protectia statului si este normal sa fim la discretia bancilor care sint societati comerciale private. Deci practic se  lupta un buzunar cu un alt buzunar pentru ca si bancile fiind private sint interesate sa cistige cit mai mult", ne-a declarat Catu. Singura solutie plauzibila pe care aceasta a oferit-o a fost ca iesenii sa apeleze la instanta. "Contractele si clauzele incheiate intre o persoana fizica si una juridica nu pot fi modificate. Cu toate acestea au existat foarte multe cazuri din cauza crizei in care oamenii au cerut ajutorul instantei, care este singura institutie la aceasta ora apta sa poata sa ofere solutii pentru o banca si o persoana fizica ajunse in conflict", a completat avocata.

Undeva la mijloc

Profesorii universitari sustin ca nu este posibila fortarea legii insolventei dar se poate reglementa o alta lege speciala pentru cei cu probleme la banci doar cu ajutorul mai marilor tarii. „Tot ce se poate face este sa se dea o lege speciala si sa se suspende obligatia de plata pe perioada crizei, dar statul nu se amesteca in chestiuni private. Bancile primesc garantii de la stat si atunci si ele pot acorda esalonari de plata sau o aminare. Se pot face si reglementari temporare prin care bancile sa suspende executarea persoanelor aflate in incapacitatea de plata. Ar trebui si interventia guvernului si chiar a parlamentului pentru modificare legii bancare", sustine Florin Sava, conferentiar doctor in drept comercial si procedural la Universitatea Petre Andrei. De aceeasi parere este si Ioana Moisescu presedinta Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa Romania (UNPIR) filiala Iasi. „Printr-o reglementare speciala trebuie acordata o perioada de gratie fara penalitati si fara dobinzi marite celor aflati in incapacitate de plata pina se angajeaza si se redreseaza situatia", a comentat Moisescu.

Comentarii