De Business

Punem punctul pe știi

Firmele iesene s-au afundat in pierderi pina peste cap

marți, 23 noiembrie 2010, 20:21
2 MIN
 Firmele iesene s-au afundat in pierderi pina peste cap

 Economia judetului a inregistrat la jumatatea acestui an minusuri pe toata linia. Cifrele puse la dispozitie de Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, arata ca din 33.110 agenti economici doar 19.846 au depus raportarile contabile obligatorii. Dintre acestia din urma, conform sursei citate, 10.156 de societati au inregistrat pierderi cumulate de 466 de milioane de lei.

"Rezultatul net (n.r. – diferenta dintre profituri totale si pierderi totale) pe primul semestru al anului in curs este o pierdere de 207 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cind s-a inregistrat o pierdere de 118,9 milioane lei. Din centralizarea raportarilor contabile semestriale rezulta ca un numar de 8.022 de societati au raportat un profit de 259 milioane de lei, 457 de firme inregistrind profituri nete mai mari de 100.000 de lei“, a afirmat Maria Taran, purtator de cuvint DGFPJ Iasi.

“Nimeni nu e impuscat”

Dupa cum se poate observa, pierderile au urcat in perioada mentionata cu 22 de procente, asta in timp ce profiturile totale au scazut cu 1,34%. De asemenea, cifra de afaceri inregistrata de firmele din judet a fost de 5 miliarde lei, in scadere cu 0,84% fata de aceeasi perioada din 2009. In ceea ce priveste impozitul pe profit, acesta a crescut cu 47%, ajungind la 66,6 milioane lei.

"Explicatia este simpla. Sintem cobai pentru guvernanti. Fac experimente pe noi. Au pus pe butuci o economie, iar acum si-au dat si ei seama. Cu toate astea nimeni nu e impuscat, nimeni nu-si da demisia de onoare. Spun pardon, am gresit, dam la curatat si vor sa revina la impozitul de 3% pe profit. Se joaca de-a guvernarea. Daca eram la gradinita mai intelegeam, dar asa vorbim de un Guvern si de o tara“, a sustinut Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Judetean pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii Iasi.

Restante de 2,5 miliarde lei

Pe de alta parte volumul total al platilor restante a insumat la finele lunii iunie 2,5 miliarde lei. "Fata de situatia de la sfirsitul semetrului I din 2009, platile restante au crescut cu 4,47%. Din totalul datoriilor, 46,78% sint reprezentate de catre restantele furnizorilor, ce insumeaza 1,17 miliarde lei. Restantele la bugetul asigurarilor sociale au inregistrat o crestere de 4,05% fata de anul trecut, insumind 375,6 milioane de lei, iar obligatiile restante fata de alti creditori au ajuns la 473,6 milioane lei“, a adaugat Taran.

Impozitele si taxele restante la bugetul statului au crescut cu 30%, ajungind la 340,4 milioane de lei, in timp ce creditele bancare nerambursate la scadenta si dobinzile restante au crescut fata de 2009 cu 178,67%, cumulind in total 88,8 milioane de lei.

"Trebuie mentionat ca din numarul total de societati care au depus raportarile contabile semestriale, 8.251 de firme nu aveau salariati, iar 5.429 nu au desfasurat activitate. avind cifra de afaceri zero. Alte 9.432 de societati aveau capitalurile proprii negative, ceea ce inseamna ca pierderile inregistrate de acestea depasesc capitalurile si rezervele existente, iar activele totale nu pot acoperi datoriile inregistrate“, a incheiat Taran.

Comentarii