De Business

Punem punctul pe știi

FORTUS, inapoi la stat

Subtitlu

marți, 12 august 2008, 22:06
4 MIN
 FORTUS, inapoi la stat

Concret, AVAS a preluat o parte din actiuni, in contul investitiilor pe care Metal Export Import ar fi trebuit sa le faca la fabrica ieseana. Firma rusa a ramas astfel cu putin mai mult de un sfert din actiuni, noul actionar majoritar devenind statul. Miscarea de ieri fusese anuntata in februarie de presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, dar timp de o jumatate de an nu se mai intimplase nimic. AVAS a cerut actualei conduceri a Fortus sa intocmeasca un plan de urgenta pentru scoaterea firmei din insolventa. Planul ar urma sa fie pus in aplicare din luna septembrie. "Ziarul de Iasi" va prezinta evenimentele petrecute ieri la Bucuresti si primele reactii "la cald" ale principalilor actori implicati.

In urma deciziei de ieri a AVAS, statul va redeveni actionarul majoritar la Fortus prin detinerea unui portofoliu de 60% din actiunile societatii. In cei cinci ani scursi de la privatizarea societatii, lucrurile practic au inghetat la Fortus, investitiile ce se sperau a fi atrase ca umare a privatizarii batind pasul pe loc.

In cadrul Consiliului Director al AVAS, desfasurat ieri de-a lungul mai multor ore, s-au purtat discutii pe tema nerealizarii planului investitional la Fortus de catre MEI, firma care a preluat in 2003, in urma privatizarii, 86% din actiunile combinatului. Decizia luata in cadrul Consiliului a fost exeutarea gajului pe care AVAS il are depus pe aproape 70% din actiunile MEI, adica pe 60% din toate actiunile fostului Combinat de Utilaj Greu.

Potrivit spuselor lui Constantin Botez, vicepresedintele AVAS, care a participat ieri la sedinta Consiliului Director, hotarirea de ieri a fost luata in conformitate cu prevederile contractului de privatizare. "Actiunile ce vor intra in contul AVAS reprezinta gajul depus de MEI pentru realizarea investitiilor prevazute in contractul de privatizare a Fortus. Cum acele conditii nu au fost intrunite, am decis luarea unor masuri ferme", a declarat vicepresedintele Botez. Ca urmare a executarii gajului, actiunile Fortus vor fi reasezate astfel: AVAS – 60%; MEI – 26% si SIF Moldova – circa 14%.

Se pregateste rezilierea contractului de privatizare

Daca pina acum reprezentantii statului au tras efectiv pisica de coada in rezolvarea problemei Fortus, masurile luate ieri vor fi puse in lucru in tip foarte scurt. "In termen de cinci zile, calitatea de actionar majoritar la Fortus a AVAS urmeaza a fi inregistrata la Registrul Comertului si la toate celelalte institutiiale statului", a punctat vicepresedintele AVAS. Potrivit aceluiasi Botez, urmatorul pas pe care il va face AVAS va fi actionarea in judecata a MEI pentru recuperarea penalitatilor datorate ca urmare a nerealizarii planului de investitii.

O alta decizie pe care a luat-o ieri AVAS a fost initierea procedurilor de reziliere a contractului de privatizare. "Intrucit o asemenea masura era prevazuta in contract doar in cazul unor disponibilizari de personal, lucru care nu s-a intimplat, vom cere in instanta luarea acestei decizii", a adaugat Constantin Botez.

Doar doua lucruri ar putea fi considerate ca pozitive in ce priveste activitatea Fortus in urma privatizarii, respectiv continuarea activitatii cu acelasi numar de angajati inregistrati in momentul privatizarii si pastrarea in mare parte a patrimoniului, acesta insumind in prezent circa 150 de hectare de teren, hale si sediul administrativ. In ce priveste investitiile insa, situatia aproape a stagnat. Aceeasi pozitie au avut-o atit Georghe Chisca, directorul Fortus, cit si liderul de sindicat Dumitru Mihailiuc, ambii precizind recent ca investitia totala realizata de MEI pina in prezent este de doar 1,2 milioane de euro, suma reprezentind achizitia unor utilaje. La aceasta suma s-ar adauga o jumatate de milion de euro, ca investitii de mediu. Aceasta desi pina pe 30 iunie oficialii MEI trebuiau sa demonstreze ca au investit cel putin 2,5 milioane euro in retehnologizare si sa plateasca alti 500.000 euro ca penalitati.

Mai mult, directorul a precizat ca "presupusa investitie de 1,2 milioane este dovedita prin niste acte, dar practic ea nu se regaseste in totalitate in combinat". Aceeasi sursa a mai adaugat luna trecuta ca "toate lucrarile de mediu realizate pina acum au fost realizate doar din fonduri obtinute din productia Fortus".

O luna pentru planul de salvare

Situatia Fortus ramine aceea a unei societati aflate in insolventa, in conditiile in care numai fata de principalul creditor, Directia de Finante Publice a Judetului (DGFPJ) Iasi, datoriile combinatului depasesc 160 de milioane de lei noi, echivalentul a aproape 45 milioane euro, alte 30 milioane euro fiind datorii la alti creditori.

Pozitia AVAS vizavi de rezolvarea problemei datoriilor societatii este in acord cu pozitia sindicatului, vicele AVAS precizind ca statul va sprijini un plan de reorganizare ce va duce la acoperirea datoriilor. Timpul pe care il are conducerea societatii pentru a prezenta un astfel de plan e insa destul de scurt, termenul limita fiind stabilit pentru 12 septembrie.

Cel mai probabil, reorganizarea va presupune vinzarea unei parti din cele 150 de hectare de teren de care combinatul dispune, acesta urmind a-si concentra activitatea pe suprafata astfel ramasa. Acest plan e luat in considerare si de AVAS, cu conditia ca acesta sa fie aprobat de creditori. Cheia readucerii Fortus pe linia de plutire este astfel acceptul unui plan de reorganizare din partea principalului creditor, adica DFFPJ Iasi.

"Cit timp sint eu la AVAS, Agentia va sustine un plan de reorganizare viabil. Daca societatea va propune prin administratorul judiciar un plan de reorganizare ce va fi aprobat de adunarea creditorilor, acesta va fi sprijinit. Daca lichidarea partiala, adica vinzarea unor active sub supraveghere judiciara, prin licitatie transparenta bineinteles, va permite pastrarea unui flux viabil, noi o vom aproba. In aceste conditii activele de care va mai dispune Fortus in urma reorganizarii vor face probabil obiectul unei privatizari" a mai precizat Constantin Botez.

Comentarii