De Business

Punem punctul pe știi

Incepe sarabanda scumpirilor

vineri, 06 ianuarie 2006, 00:00
2 MIN
 Incepe sarabanda scumpirilor

Piinea s-ar putea scumpi cu aproximativ 10%. Cel putin asa sustin producatorii de profil din Iasi, care considera ca majorarea tarifelor la energie electrica si gaz va atrage cheltuieli suplimentare in costurile de productie. La rindul lor, producatorii de carne din oras nu exclud posibilitatea majorarii pretului la preparatele din carne cu peste 20 de procente incepind chiar de luna viitoare. Pretul piinii ar putea salta, in medie, cu 700 de lei.
Masura ar urma sa fie pusa in aplicare, dupa cum sustin producatorii ieseni de morarit si panificatie, chiar de la mijlocul acestei luni. „Inca nu avem preturile la materia prima primita de la furnizori, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca s-au scumpit utilitatile, respectiv gazul cu 17%, iar energia electrica cu aproape 2%. Cel mai probabil, majorarea pretului piinii se va resimti in jurul datei de 15 ianuarie cu acelasi procent care reprezinta ponderea utilitatilor in pretul de productie, adica in jur de 5%“, a declarat Paul Dobresanciuc, directorul Tehnomex, unul dintre cei mai mari producatori de produse de morarit si panificatie din judet. Ceilalti producatori sint si ei de aceeasi parere. „Daca s-a scumpit combustibilul, gazul si electricitatea, acelasi lucru il vom face si noi. Poate fi vorba de o crestere de 5-10%“, a precizat si Sebastian Iuzic, directorul Panifcom.
Mai mult, pretul piinii ar putea creste a doua oara in vara acestui an pentru ca producatorii sa-si poata acoperi investitiile ce vor fi realizate in vederea alinierii brutariilor la standardele cerute de Uniunea Europeana. „In medie, pentru a te alinia la cerintele UE trebuie sa faci investitii de aproximativ 30.000 de euro. Acest lucru se va resimti in pretul piinii care va fi din nou majorat la mijlocul acestui an“, a adaugat Dobresanciuc.
La rindul lor, producatorii de carne au luat in calcul majorarea preturilor preparatelor din carne cu aproximativ 20 de procente din luna februarie. „Este vorba de o posibila majorare cu 20% a accizelor la importuri, nemaipunind la socoteala cheltuielile colaterale legate de cresterea pretului utilitatilor. Dar deocamdata, toate acestea sint pure speculatii“, a explicat Liliana Lesanu, directorul executiv al M&R.
Pe de alta parte, alti procesatori de carne sint de parere ca masura majorarii pretului preparatelor din carne este relativ riscanta. „Exista posibilitatea acestei majorari, dar nu stiu cine isi asuma acest risc deoarece ai sanse sa fii exclus de pe piata. Si in plus, mai important decit pretul ar trebui sa fie calitatea produsului“, a punctat Vasile Gresanu, directorul executiv al Kosarom. (Cristina ORHEANU)

Comentarii