De Business

Punem punctul pe știi

Jumatate dintre contractele de munca nou incheiate sint pe leafa minima

marți, 14 septembrie 2010, 19:40
3 MIN
 Jumatate dintre contractele de munca nou incheiate sint pe leafa minima

Mai mult de jumatate din contractele de munca inregistrate in judetul Iasi, in primele opt luni ale anului, au fost incheiate cu salariul minim pe economie. Sindicalistii sint de parere ca exista anumite domenii in care cea mai mare parte a banilor sint scosi din buzunarele angajatorilor, feriti de ochii Fiscului.

Doar 1.293 de contracte cu mai mult de 2000 de lei

Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), de la inceputul anului si pina la sfirsitul lunii august, au fost inregistrate in total 26.140 de noi contracte. Dintre acestea, 14.350, adica mai mult de jumatate, au fost incheiate de catre angajatori cu salariul minim pe economie, adica 600 de lei. Numarul lor este cu 4% mai mare decit anul trecut.

"In primele opt luni ale anului 2009 au fost 13.803 de cazuri cu minimul pe economie. Totusi, in acest an, fata de 2009, s-a remarcat o crestere a numarului de contracte noi: de la 23.410 in primele opt luni ale anului 2009 la 26.026 in aceeasi perioada a acestui an", a declarat George Tanasievici, inspector in cadrul ITM.

Potrivit datelor institutiei, dintre cele 26.140 de noi contracte inregistrate de la inceputul anului 2010, alte 6.200 de persoane figurau cu salarii de pina la 1.000 de lei. Cu salarii intre 1.001 si 1.500 de lei sint inregistrati 4.213 ieseni, iar cu lefuri intre 1.501 si 2.000 de lei numai 1.133 de persoane. Cu sume cuprinse intre 2001 lei si 20.000 de lei sint sint platiti 1.293 de ieseni.
 

Bani din buzunar

Reprezentantii ITM spun ca sint trei domenii majore unde patronii evita taxele si impozitele si inregistreaza noii salariati cu minimul pe economie, iar diferenta o scot din buzunare. "Acestea sint in primul rind comertul, constructiile dar si IT", a precizat Tanasievici.

Si sindicalistii ieseni arata cu degetul spre domeniul IT dar si alte activitati. "Multe firme din IT si din asigurari isi platesc angajatii cu bani care nu sint inregistrati pe statul de plata. Totusi, sint sigur ca in confectii se plateste numai cu salariul minim pe economie. Aici salariile incasate de muncitori sint reale", a spus Doru Alexandrescu, liderul filialei iesene a Blocul National Sindical.

In replica, reprezentantii patronatelor resping din start ideea. "Eu sint sigur ca salariile platite sint reale si nu cred ca patronii platesc la negru o parte din salarii. Eu sint sigur ca persoanele care s-au ingajat cu 600 de lei probabil au speranta ca vor munci mai mult si vor incasa tot asa de mult. Exact ca in Occident: patronul il intreaba pe candidat ce salariu vrea, iar daca acesta il vrea mare si nu da randament, angajatul este dat afara fara drept de apel. Este clar ca si-a supraestimat valoarea", a declarat Neculai Vitelaru, presedintele patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Regiunea de Nord – Est.

Se pierd bani la pensii

Rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" spune ca o mare parte dintre noii angajati cu salariu minim pe economie sint tineri absolventi. Vasile Isan crede ca acestia trebuie sa se multumeasca cu putin in prima faza. "La angajare, salariul minim pe economie este o alternativa la somaj. Cei care se refugiaza in somaj ies automat din sistem si pierd startul cu cei care au acceptat sa munceasca la inceput pentru putin. Nu as vrea sa fiu nici in pielea salariatului care incaseaza o leafa cu minimul pe economie, dar nici in cea a angajatorului care recurge la tot felul de artificii legislative sa achite salariile", explica Isan.

Rectorul mai spune ca salariatii care au pe statul de plata minimul pe economie si incaseaza diferente de bani din buzunarul patronului au de pierdut la pensie. "Nu sint chiar bani dati la negru. La negru sint cei care fac trafic cu tigari, cu alcool sau altele. In aceste vremuri de nebuloasa, toti accepta cu bucurie bani din buzunarul patronului, care sint bineveniti. La pensie va fi insa mai greu pentru acestia. Este foarte trist ceea ce se intimpla", a conchis rectorul Vasile Isan.

Potrivit legislatiei, salariul minim pe economie a ramas la 600 de lei brut. Scazindu-se contributiile si impozitul catre stat, angajatul ar trebui sa se descurce numai cu 460 de lei.

Comentarii