De Business

Punem punctul pe știi

La un an de la spargerea monopolului Romtelecom, scaderea tarifelor ramine inca o himera

sâmbătă, 17 ianuarie 2004, 00:00
4 MIN
 La un an de la spargerea monopolului Romtelecom, scaderea tarifelor ramine inca o himera

La un an de la liberalizarea pietei de telecomunicatii iesenii s-au ales doar cu mai mult zgomot decit cu economii. Multa lume s-a asteptat ca odata ce Romtelecom va pierde monopolul telefoniei fixe sa fie asaltata de oferte care de care mai avantajoase.
Citeva firme si-au anuntat intrarea pe piata, iar unele au trecut si la fapte.
Singurul segment care intr-adevar s-a bucurat de pierderea monopolului Romtelecom au fost persoanele care vorbeau foarte mult in strainatate.
Pe acest sector convorbirile au ajuns sa fie atit de ieftine incit, ori suni de la Iasi la Vaslui ori de la Iasi in SUA, este cam acelasi lucru. De exemplu, costul unei convorbiri in SUA pe cartele InnOfice este de numai 0,07 dolari pe minut.
Investitiile in infrastructura sint enorme
Efectele benefice ale liberalizarii nu au putut fi simtite si de clientii care initiaza convorbiri pe plan local si interjudetean, din cauza costurilor mari de intrare pe aceasta piata. Acestea sint generate in primul rind de investitia in infrastructura. Singura firma care s-a aventurat pe acest teren a fost Astral Telecom. Deocamdata aceasta este prezenta pe piata Bucurestiului, Ploiestiului, Brailei si Galatiului.
Cu toate ca activeaza in Iasi pe segmentul de internet prin fibra optica si cablu TV, nu se stie inca momentul in care va oferi si servicii de telefonie fixa.
Surse oficiale din companie care au vrut sa isi pastreze anominatul au precizat urmatoarele ca „in scurt timp vom publica un comunicat prin care vom dezvalui planurile companiei pentru acest acest an. Deocamdata nu va putem spune cu exactitate data in care vom implementa serviciile de telefonie fixa la Iasi”.
Diferentele la tarife nu sint mari
Intr-adevar, intrarea companiei Astral pe piata a condus la o usoara reducere a preturilor, dar nu a produs miracolul mult asteptat. Astfel, un abonat Astral care apeleaza unul Astral plateste pentru o convorbire pe plan local 660 de lei pe minut, iar daca apeleaza tot pe plan local unul Romtelecom trebuie sa scoata din buzunar 891 de lei. In acest timp, un abonat Romtelecom care suna pe plan local un abonat Romtelecom trebuie sa plateasca 1.008 lei.
In schimb persoanele abonate la Romtelecom economisesc bani la convorbirile initiate in acelasi judet, respectiv in afara municipiului de resedinta. Daca la Astral costul unui minut pentru a vorbi cu un abonat Romtelecom in judet este de 1.980 de lei, la Romtelecom costul este acelasi ca in cazul convorbirilor locale, respectiv 1008 lei.
La apelurile intejudetene avantajul este din nou in favoarea Astral. Daca un abonat Romtelecom trebuie sa scoata pentru un minut vorbit in afara unui judet 2.772 lei, unul Astral care vorbeste un minut plateste 2.310 lei.
Costul abonamentelor, in exemplul de mai sus, nu a fost luat in in considerare. Tarifele de mai sus sint calculate la cursurile BNR valabile pentru data de ieri.
La „Astral” nu se poate abona oricine
La Astral nu se poate abona oricine, ci numai persoanele care in primul rind au cablu cu fibra optica de TV si internet al Astral in apropierea locuintei.
Cei mai avantajati sint cei care sint deja conectati la cablu si internet de catre compania clujeana. Odata pentru ca nu trebuie sa mai achzitioneze modemul pentru telefonia fixa. Pentru ceilalti, acesta poate fi cumparat cu 200-300 de dolari sau inchiriat cu 6 dolari pe luna. In al doilea rind, vor primi anumite reduceri comerciale, promotionale. Deocamdata, din reteaua Astral se poate suna numai pe Orange, Connex si Romtelecom.
In tarile din jur, tarifele au scazut cu 20%
In tarile candidate la Uniunea Europeana, liberalizarea pietei a condus la scaderea tarifelor locale, in medie de 20%. Conform unui raport intocmit de IBM pentru Uniunea Europeana, cea mai mare rata de scadere a fost in Letonia. Daca operatorul national percepe pentru trei minute de convorbire in acelasi oras 12,27 eurocenti, operatorii privati aplica un tarif de 7,67 eurocenti.
In ceea ce priveste convorbirile interegionale, similare celor interjudetene de la noi, scaderea a fost in medie de 23-26%. Cea mai mare rata a fost inregistrata in Bulgaria, cu 83,7%, si in Cehia, cu 78%. De exemplu, in Bulgaria, 3 minute de convorbire interegionala costa in cazul operatorului national 46,02 eurocenti, iar la concurenta, si anume operatorii privati, 25,05 eurocenti. In Polonia, 3 minute de convorbiri interegionale costa in cazul operatorului national 32,98 de eurocenti, iar la concurenta 26,92 de eurocenti.
Convorbirile externe, singurul cistig
Liberalizarea pietei romanesti de telefonie fixa a avut totusi si efecte pozitive.
Pe segmentul de convorbiri internationale, oferta practic a explodat. Printre companiile care au intrat pe aceasta piata sint: PC Net, Euroweeb, InnOfice, RDS si Radiocomunicatii. Pretul convorbirilor pe acest segment se situeaza in jurul cifrei de 9 centi pe minut. Acestea sint aproape de nivelul celor interjudetene practicate de Romtelecom.
In rest, anunturile celorlalte firme de a intra pe aceasta piata au ramas la stadiu de intentie. Cel mai sigur este intrarea piata a Postelecom, companie infiitata de catre Posta Romana, precum si a Atlas Telecom. Dar nici in cazul acestora nu se stie inca nici macar data aproximativa la care vor ajunge in Iasi. La un moment dat isi exprimase intentia si Electrica si Compania de Cai Ferate de a intra pe aceasta piata, dar nu s-a mai auzit nimic de atunci. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii