De Business

Punem punctul pe știi

Lista pensiilor care sfideaza bunul simt

Subtitlu

luni, 08 februarie 2010, 20:27
4 MIN
 Lista pensiilor care sfideaza bunul simt

Noua lege a pensiilor ce promite sa fie mai echitabila fata de precedentul act legislativ a stirnit discutii aprinse. Cei vizati s-au impartit in doua tabere in functie de propriul interes.

Cert este, insa, ca unele pensii aflate in plata in acest moment sfideaza bunul simt, si se calculeaza dupa criterii ce se aplica doar anumitor categorii de personal si nu sint general valabile asa cum ar fi normal.

Pe baza datelor oferite de institutiile publice abilitate, "Ziarul de Iasi" a reusit sa descopere in Iasi 46 astfel de pensii, toate peste 8.000 de lei. Persoanele care incaseaza lunar tot atit cit si un angajat la o firma din vestul Europei au lucrat in Magistratura, Aviatie ori la Curtea de Conturi. Legile speciale nu tin cont de contributia platita la fondul de pensii, ci doar de salariile din ultimele luni dinaintea pensionarii.

De 15 ori salariul mediu

Potrivit datelor oficiale oferite de catre Casa Judeteana de Pensii (CJP) Iasi, cei 46 de pensionari primesc in total, luna de luna, pensii brute de 512.700 de lei. In medie, fiecare are cite 11.145 de lei, adica 2.700 de euro. Tinind cont ca la ora actuala valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, inseamna ca fiecaruia din cei 46 de pensionari le revine cite 15 puncte de pensie. Tradus altfel, putem spune ca pentru o pensie similara un angajat din mediul privat ar fi trebuit sa aiba o leafa bruta de 15 ori mai mare fata de salariul mediu. Si asta nu un an doi, ci pe toata perioada cit a fost angajat.

Conform CJP Iasi, din cei 46 de pensionari, sase sint fosti aviatori, 39 sint fosti procurori sau judecatori si unul a lucrat la Curtea de Conturi. Aceeasi sursa mai arata ca persoanele care nu beneficiaza de legi speciale cu greu trec de 4.000 de lei. In topul pensionarilor, capul de afis il tine Gheorghe Suhan, fost procuror DNA ce acum activeaza ca si avocat. Acesta are o pensie bruta de 21.000 de lei.

Locurile doi si trei in topul pensiilor de lux sint ocupate de catre doi fosti aviatori Neculai Obada si Ion Savin ce beneficiaza acum de pensii brute de 17.680 de lei respectiv 16.900 de lei. S-a ajuns in situatia de fata in urma adoptarii Legii 303, care spune ca acestia vor primi ca pensie, in momentul in care nu vor mai lucra, 80% din venitul brut realizat in ultima luna de activitate.

Daca magistratul in cauza are o vechime mai mare de 25 de ani in domeniu, atunci mai primeste 1% din venit pentru fiecare an de vechime in plus, dar fara a se depasi venit brut avut la data pensionarii. La aviatori procentul de 80% se aplica la media lefurilor brute avute in ultimele trei luni de activitate.

"Este un sistem ticalosit"

Economistii sint de parere ca sistemul de pensii este unul profund bolnav si inechitabil. "Asta nu dovedeste decit ca avem un sistem de asigurari sociale haotic, facut sa avantajeze anumite categorii profesionale in functie de interese. Situatia deriva dintr-o greseala impardonabila a Finantelor Publice. Raportul dintre contribuabil si beneficiarul de pensii, somaj si alte ajutoare era unul mic, apropiat de unu. Trebuia sa se sesizeze cineva si sa actioneze ca sa se faca fata si peste cinci ani. Dar nu. Acum luam bani din sistemul public si dam la aceste pensii fara sa ne gindim ca aceasta obligatie de plata trebuia practic sa se autofinanteze. Este un sistem ticalosit de a imparti oamenii pe ranguri", mentioneaza Vasile Isan, rectorul Universitatii "Al.I.Cuza".

Acesta nu a uitat sa aduca in discutie si ceilalti beneficari ai legilor speciale adaugind ca politistii si militarii au un sistem bine pus la punct. "Atita timp cit au propriile lor Case de Pensii si cotizeaza acolo fara a afecta bugetul de stat este in regula, dar cind totul este sustinut de bugetul de stat atunci avem o problema. Sint profesori universitari care dupa 45-50 de ani de munca au pensii mai mici decit un angajat de la CFR. Acest sistem de pensii ar trebui capitalizat si nici un beneficiar sa nu primeasca mai mult decit a contribuit", a incheiat Isan.

"Isi bat joc de noi"

Situatia pare cu atit mai stranie pentru persoanele care au lucrat 30 de ani si acum abia au o pensie minima. "Pai ei sint mai oameni decit noi? Dupa ce toata viata au fost favorizati, acum primesc si sumele astea uriase de bani? Eu am muncit in agricultura, in industrie si apoi in constructii. Am dat cu sapa cind a trebuit si am stat atirnat de schele cind a fost nevoie ca sa cistig un ban sa-mi intretin familia. Acum iau pensie de 350 de lei ca am fost muncitor necalificat. Isi bat joc de noi, de un popor intreg. Noi abia avem bani de medicamente iar ei ii intorc cu lopata. Oare nu mai este dreptate pe lumea asta?", s-a intrebat Vasile Stanciu de 63 de ani, ce a fost pensionat la limita de virsta.

Comentarii