De Business

Punem punctul pe știi

Managementul, creierul organizatiilor

Subtitlu

duminică, 24 februarie 2013, 18:22
3 MIN
 Managementul, creierul organizatiilor

 In teorie toata lumea vorbeste despre management. In fiecare companie exista cel putin o persoana care detine functia de manager, iar toata lumea are o parere destul de puternica despre ce ar trebui sa faca un manager in organizatie. In realitate insa, in companiile romanesti, mai ales in cele din zona Moldovei, managementul ocupa un rol marginal in obtinerea rezultatelor organizatiilor. Acest lucru se poate explica, pe langa lipsa infrastructurii, a unei infuzii de capital relevant in zona  si prin performanta manageriala mai slaba a companiilor din regiunea noastra fata de alte zone din tara sau a companiilor din Romania fata de alte tari.

Voi merge mai departe cu acest rationament si va voi spune ca exista chiar companii care isi afecteaza rezultatele pe care le-ar putea produce din cauza unor practici de management neadecvate sau a lipsei totale a unui proces de management coerent. Intr-un articol viitor ma voi opri asupra costurilor ascunse ale lipsei unui management profesionist insa astazi voi incerca doar sa clarific aportul pe care managementul il poate avea intr-o organizatie.

Managementul nu aduce rezulte prin el insusi si nu poate compensa lipsa unor factori de productie cheie: munca, natura sau capitalul. El poate doar aduce rezultate suplimentare sau poate optimiza utilizarea resurselor necesare obtinerii unui rezultat. Rolul managementului pentru supravietuirea si performantele unei organizatii l-as compara cu rolul pe care creierul il are pentru organismele vii.

Exista forme de viata care nu au creier deloc, altele care il au doar in forma embrionara sau altele care il au mai mult sau mai putin dezvoltat. Toate sunt forme de viata si toate gasesc intr-un fel sau altul o forma de supravietuire si perpetuare. Insa probabilitatea unei evolutii mai acelerate si a unor rezultate optime in lupta de supravietuire le au formele de viata care beneficiaza de functiile creierului care poate indeplini functii din ce in ce mai complexe. Managementul are in special rolul de a adapta organismul organizatiei la schimbarile survenite in mediul extern pentru a asigura predictibilitatea rezultatelor pe un termen cat mai lung si la un nivel cat mai ridicat. El nu inlocuieste celelalte functii ale organismului social numit organizatie. Managementul ca functionalitate in cadrul unei companii nu vinde in locul functiei de vanzare, nu produce in locul functiei de productie, nu obtine bani in locul functiei de finantare cum gresit se asteapta unii actori economici. El potenteaza si coordoneaza efortul de vanzare, productie, finantare etc. pentru o adaptare a organismului companiei pe termen cat mai lung si pentru obtinerea rezultatelor optime in lupta de supravietuire si dezvoltare.

Din pacate multi antreprenori si oameni de afaceri nu vad managementul profesionist, cu functiile si mecanismele fundamentate intr-o stiinta care se dezvolta continuu de zeci de ani, ca un factor hotarator in evolutia companiilor lor. Ei prefera sa sacrifice functia de management pentru a indeplini alte functii: vanzare, productie etc.  neconstientizand ca nealocand timp si resurse pentru a avea in acelasi timp si structuri de management coerente si performante isi condamna compania la subdezvoltare si o expun la riscuri majore pentru rezultate pe termen scurt, de cele mai multe ori iluzorii. Renuntand la un management profesionist sau utilizand un management de bun simt in faza embrionara, nu este de mirare ca majoriatea companiilor romanesti arata ca niste organisme vii aflate in faze incipiente de dezvoltare.

Solutia pentru companiile romanesti va fi, cu atat mai mult cu cat celelalte resurse sunt limitate, sa investeasca in functia care poate potenta aceste resurse limitate adica in management. Asa s-a intamplat  si in lumea organismelor vii: omul a ajuns in varful lantului trofic nu pentru ca era cea mai mare sau mai puternica fiinta vie , ci pentru ca s-a concentrat pe dezvoltarea functiilor creierului care poate potenta toate celelalte resurse limitate aflate la dispozitia sa.

Comentarii