De Business

Punem punctul pe știi

Pacaleala asigurarilor de sanatate

joi, 11 martie 2004, 00:00
3 MIN
 Pacaleala asigurarilor de sanatate

Mii de ieseni platesc anual firmelor de asigurari miliarde de lei fara nici un rost. Toti cei care doresc sa calatoreasca in strainatate stiu ca trebuie sa incheie o asigurare de sanatate. Cei mai multi nu stiu insa ca aceasta nu este obligatorie in 22 de state cu care Romania a incheiat acorduri de reciprocitate inca din anul 2002.
Profitind de nestiinta potentialilor turisti, firmele de asigurari, cu complicitatea firmelor de turism, isi vad in continuare de treaba.
Lista celor 22 de tari
Prin acordurile incheiate, Romania se pune de acord cu tarile semnatare ca toate cheltuielile medicale pentru cetatenii celeilalte tari sa fie decontate de tara gazda. In Legea nr. 177 din 11 aprilie 2002 se stipuleaza modul in care asigurarea medicala e obligatorie: ”Nu se aplica in cazul cetatenilor romani care calatoresc in tarile cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale pentru acordarea asistentei medicale pe baza de reciprocitate in domeniul sanatatii”.
La mai putin de trei saptamini dupa emiterea legii, Ordinul 311 emis de Ministerul de Interne si Ministerul Sanatatii si Familiei a specificat cele 22 de tari in care romanii sint scutiti de asigurare, insa nimeni nu a fost interesat sa aplice legea. Prin urmare, cetatenii romani care viziteaza Grecia, Turcia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Moldova, Iugoslavia, Tunisia, Egipt, Ucraina, Croatia, Slovenia, Cipru, Rusia, Siria, Macedonia, Albania, Lituania, Armenia, Liban, China sau Cuba au dreptul sa primeasca asistenta medicala fara plata, nefiind obligatorie incheierea asigurarilor medicale pentru calatorii in strainatate.
Angajatul zice una, patronul alta
Agentiile de turism habar nu aveau de existenta acestor acorduri.
In cel mai bun caz au auzit de existenta unor intelegeri cu tarile limitrofe, cum ar fi Bulgaria si Ungaria. Au ramas cu totul surprinsi atunci cind le-am comunicat lista celor 22 de tari cu care Romania a incheiat conventii de reciprocitate in domeniul medical.
Cind am sunat la „Atlantic Turism”, agentul ne-a spus ca nu se poate sa parasim tara fara a avea incheiata o asigurare de sanatate, aceasta fiind obligatorie. Dar atunci cind am vorbit cu directorul agentiei, lucrurile s-au mai indulcit.
„Eu stiu ca doar tarile din vecinatatea Romaniei nu cer asigurare obligatorie, dar la vama se cere. Noi le recomandam clientilor sa isi faca asigurare pentru a nu avea probleme la vama. Nu e problema noastra ca vamesii nu stiu de acest acord. Oricum, asigurarile de sanatate nu sint obligatorii si a gresit agentul meu cind v-a spus ca sint obligatorii”, ne-a declarat Razvan Diaconescu, directorul „Atlantic Turism”.
Si reprezentantii firmelor de asigurari declara ca nu stiau de intelegerile cu cele 22 de tari. „Exista un acord cu statele limitrofe, Bulgaria, Ungaria. Dar nu stiu nimic despre alte tari. Oricum, in portofoliul nostru aceste asigurari nu au caracter obligatoriu. Turistul isi alege aceasta asigurare doar daca vrea”, ne-a spus Constantin Tabacaru, director departament asigurari de bunuri la „Omniasig”.
Dar cit de facultativa poate fi incheierea unei asigurari cind firma de turism te informeaza ca trebuie sa inchei asigurare, iar firma de asigurari nu-ti spune ca nu este obligatorie? Singura libertate pe care o are turistul este de a alege firma la care sa cotizeze 300 – 350.000 de lei, cit costa o asigurare de sanatate valabila pentru 30 de zile. (Cristina STOIAN)

Comentarii