De Business

Punem punctul pe știi

Patronii ieseni prezic falimente

Subtitlu

luni, 13 noiembrie 2006, 01:26
5 MIN
 Patronii ieseni prezic falimente

Alinierea la standardele si regulile stricte impuse de comunitatea europeana a scos sau va scoate bani grei din conturile patronilor. Investitiile in mediu sau in utilajele de ultima generatie sint doar o parte dintre cheltuielile importante ce au trebuit sa fie suportate de patroni. Cei mai multi dintre acestia sustin ca au facut aproape toate demersurile necesare pentru respectarea regulilor UE. Insa, tot ei declara ca au oarecare temeri in privinta impactului cu piata unica europeana. „Dupa aderare, aproximativ 30% din firmele din Polonia au falimentat“, ne-a declarat Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (PIMM) Iasi. Tot acesta afirma de asemenea ca oamenii de afaceri din Iasi nu trebuie sa se teama de regulile impuse de UE. „Integrarea e ca la scoala. Pentru cei care au invatat tot anul, examenul de sfirsit de an este doar o formalitate. Exact asa este si cu regulile europene care au fost anuntate din timp“, a apreciat Vitelaru.
Agricultura si industria alimentara, cele mai vulnerabile
Potrivit specialistilor, printre domeniile care vor avea cel mai mult de suferit dupa integrare se numara agricultura si industria alimentara unde regulile de igiena sint foarte stricte in privinta sanatatii cetateanului. „In prezent, la nivelul judetului Iasi s-a facut deja trierea in rindul procesatorilor de produse animale. Mai greu va fi insa cu micii producatori din mediul rural care reprezinta o pondere importanta pe piata noastra. Din pacate, acestia cunosc foarte putin regulile minimale de igiena“, a explicat Florica Haraga, sef birou Serviciu de implementare programe in industria alimentara din cadrul Directiei Agricole Iasi. Decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, prof.dr. Vasile Cocris, considera ca micii producatori vor avea probleme serioase din cauza competitiei. „Cei mai afectati in momentul integrarii vor fi micii producatori, in special cei din domeniul alimentar. Vor intra pe piata firme foarte puternice si cu produse certificate calitativ care vor avea aceleasi preturi. Astfel, clientul va cauta calitatea produsului in conditiile in care pretul va fi relativ comparabil“, a explicat Cocris.
Impactul aderarii provoaca frica chiar si la firmele prezente si acum pe piata europeana
Nici oamenii de afaceri din Iasi familiarizati deja cu regulile UE nu sint foarte optimisti in privinta viitorului. „Cunoastem regulile din UE pentru ca facem export de mult timp. Din moment ce am rezistat pina in prezent pe piata externa cu produsele noastre, inseamna ca acestea sint competitive“, a precizat Adrian Butuca, patronul Moldomobila. Chiar daca a declarat initial ca este pregatit pentru impactul aderarii, ulterior a recunoscut ca anul 2007 va aduce schimbari importante in firma sa. „Pina in prezent am facut investitii de peste 1,3 milioane euro. La inceputul anului viitor, fabrica de mobila isi va restringe activitatea si vom ataca un segment mai mic de piata. De asemenea, voi face investitii intr-un proiect imobiliar. Sincer sa fiu, imi este frica de impactul integrarii“, a spus Butuca.
Aceeasi idee este impartasita si de Ionel Agrigoroaei, patronul Aya Sports si presedintele Comisiei Textile din cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi (AOAI). Dupa cum sustine acesta, pregatirea pentru integrarea in UE a insemnat sa-si mute afacerile spre alte domenii de activitate. „Eu deja mi-am facut o firma in domeniul constructiilor si inca una de amenajari exterioare si gradinarit. Asta pentru ca nu stiu cit voi mai rezista pe piata de la anul cu firma mea de textile. Cred ca mai mult de 3-4 ani nu voi mai sta pe piata“, a apreciat Agrigoroaei.
Un alt motiv de ingrijorare pentru mediul de afaceri local este, potrivit specialistilor, migratia fortei de munca. „In primii 2-3 ani dupa integrare vom avea parte de o migrare a fortei de munca specializata pe anumite domenii de activitate, insa acest fenomen se va stabiliza ulterior. Parerea mea este ca, pina in 2010, firmele care vor sa-si pastreze afacerea ar trebui sa dubleze salariile angajatilor“, a subliniat Ioan Nani, directorul Antibiotice Iasi.
15% din unitatile de morarit si panificatie din tara nu respecta normele UE

Potrivit oamenilor de afaceri, schimbari radicale vor avea loc insa in domeniul panificatiei si moraritului. Unul dintre cei mai importanti producatori pe piata locala sustine ca va restructura intreaga activitatea pe care o administreaza in prezent. „Cerintele UE in acest domeniu sint foarte stricte. In acest sens, ma vad nevoit sa refac din temelii ambele fabrici. Aici nu merge cu cirpeli“, a punctat Stefan Holicov, patronul firmelor Panifcom si Pandora Impex. Aceasta cu atit mai mult cu cit la sfirsitul saptaminii trecute, Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan a anuntat ca 15% din unitatile de morarit si panificatie din tara nu respecta normele sanitar-veterinare. „Autoritatea Veterinara ar fi trebuit sa inchida, pina la 1 octombrie, 15% din totalul unitatilor de morarit si panificatie, intrucit nu respecta noile norme de siguranta alimentara. Circa 70% dintre unitati se afla intr-o perioada de tranzitie, derulind investitii, iar alte 15 procente respecta normele“, a afirmat Popescu.
Frisoane in fata unei piete unice, dar foarte mari
Nici cei mai mari jucatori din piata nu stau linistiti in asteptarea lui 2007. „Piata pieselor de schimb nu a fost niciodata o piata comoda. In consecinta, Tess Conex si-a orientat productia spre piesele de schimb pentru principalele marci straine de autoturisme care au intrat pe piata de profil din Romania“, a remarcat Tereza Prisecaru, presedintele grupului de firme Conex.
In plin proces de privatizare, seful Antibiotice Iasi sustine ca firma de medicamente pe care o conduce se ridica la standardele europene. „Antibiotice nu este nici ea scutita de puncte critice si ma refer aici la armonizarea legislatiei noastre cu cea europeana si afluenta mare de produse similare din pietele externe“, a precizat Nani. Acesta a adaugat ca un rol decisiv in competitia cu piata externa il reprezinta atit calitatea marketingului propriu fiecarei firme cit si a produselor de marca recunoscute pe plan international.
Alti patroni din Iasi sustin ca au facut ani la rind sacrificii pentru a se putea alinia la standardele UE. „In fiecare din cele 17 firme ale mele nu s-au dat dividende, profitul fiind integral reinvestit inca de acum 6 ani. Pentru a fi in graficul investitional, vom urma acelasi plan pe o perioada de inca trei ani“, a mentionat Stefan Vuza, patronul Iasitex. Unii oameni de afaceri sustin insa ca anumite domenii de activitate sint cu mult in urma statelor europene. „Vom putea concura cu Uniunea Europeana atunci cind vom aduce satul la nivelul orasului, in sensul ca va exista apa, canalizare si alte utilitati in tot mediul rural“, a specificat Radu Botez, patronul firmei Construct Design si consilier local PNL.
Ce s-a intimplat in celelalte state membre UE dupa integrare
Analizind experienta tarilor care au aderat inaintea noastra la UE se observa ca, pe termen lung, beneficiile sint evidente, insa perioada imediata de post-aderare nu este deloc usoara. Mai exact, acestea s-au confruntat cu crize guvernamentale si lipsa de fonduri (Guvernul polonez cade la doua zile dupa aderare, iar la citeva luni se intimpla la fel cu Guvernele din Cehia si Ungaria). De asemenea, unele companii nemodernizate au falimentat, s-a inregistrat o usoara crestere a preturilor, precum si a inflatiei. Pe fondul procesului de restructurare a firmelor, s-a inregistrat si o crestere a somajului. Polonia si Slovacia s-au confruntat initial cu o stagnare a exportului, in timp ce Grecia a devenit mai saraca in primii 15 ani de la aderare.

Comentarii