De Business

Punem punctul pe știi

Regele valutei din Iasi

marți, 12 octombrie 2004, 23:00
5 MIN
 Regele valutei din Iasi

Simplu poate fi denumit „tatucul” valutei iesene. In limbaj specializat este patronul cu cele mai multe case de schimb si cu cel mai mare rulaj din oras. Cind a intrat in afaceri, imediat dupa revolutie, nu vindea valuta pe la colturi de strada, ci mobila. Acum prin miinile lui trec anual in jur 6,3 milioane de euro. Atit cumpara si vinde, Paul Enache, patronul celor 10 case de schimb Nova Exchange in fiecare zi. Din vinzarea si cumpararea de valuta, firma lui Enache a reusit anul trecut sa ajunga la o cifra de afaceri, conform raportarilor contabile, de 11 miliarde de lei si un profit de aproximativ 5 miliarde de lei. Profitabilitatea pietei se pare ca este unul din cele mai importante motive care l-au determinat pe patronul Nova Exchange sa intre in aceasta afacere. Anul trecut, cifra de afaceri cumulata a celor 13 case de schimb valutar din Iasi, conform datelor raportate la Ministerul de Finante a fost de 43 de miliarde de lei, cu 65% mai mare decit cea realizata in 2002, respectiv 26 de miliarde de lei. Cit priveste profitul net, acesta aproape s-a dublat in 2003 fata de 2002, ajungind la 21 de miliarde de lei. Si numarul angajatilor care activeaza in aceasta piata este mai mare, anul trecut fiind inregistrati oficial 142 fata de 2002 cind doar 93 prestau astfel de servicii.
A avut afaceri in strainatate
Enache a inceput sa cocheteze cu lumea afacerilor inca din 1983, cind si-a deschis un restaurant in Franta. „Am plecat in Franta in 1982 unde eram liber sa imi deschid afacerea mea si nu mai trebuia sa muncesc pentru altii”, povesteste acesta. In timp, afacerea s-a dovedit profitabila si patru ani mai tirziu acesta si-a mai deschis un magazin de pret a porter. Cu toate ca ii mergea destul de bine in Franta, dorul de sotie si cei doi copii ramasi in Romania, l-au determinat ca dupa Revolutie sa se intoarca in tara. „Revenit in Iasi, am decis sa imi deschid si aici o afacere. La inceput am importat si exportat mobila. Fiind loc de mai bine mi-am pus intrebarea fireasca: «Ce nu ar avea moarte in afaceri?»”, isi aminteste patronul Nova Exchange. Enache sustine ca a gasit raspuns la intrebare care il macina in 1999, cind si-a deschis primele trei puncte de schimb. „Investitia initiala a fost de 32.000 de dolari, o suma considerabila la vremea respectiva. Nu m-am imprumutat de la nimeni, au fost bani adunati de mine de-a lungul anilor. Ca sa pui bazele unei afaceri serioase nu poti sa iti deschizi o casa cu un singur punct de schimb valutar”, crede acesta.
Vinde valuta bancilor
Ritmul impus de extindere a afacerii a vizat infiintarea a cite doua puncte de schimb valutar pe an, lucru care, de altfel, a fost pus in practica. „Azi vorbim de alte sume si de alte investitii. Deschiderea unui nou punct de schimb ma costa acum 60 de milioane de lei. Chiriile sint ridicate, platesc intre 15-23 de milioane de lei in functie de zona in care se afla deschis punctul de schimb”, precizeaza Enache. Totusi acesta nu se poate plinge ca duce lipsa de clienti. „Clientii nostri sint formati in mare parte din ieseni plecati in strainatate, dar si din straini. In medie, in fiecare zi cumparam aproximativ 25.000 de euro si 8.000 de dolari. Din acestia 6.000 de euro ii revindem iesenilor, 30% din total ramin in casa pentru a doua zi, iar restul ii vindem bancilor”, a adaugat patronul Nova Exchange. Aceasta inseamna ca in fiecare zi Enache ruleaza in jur de 21.000 de euro. La o medie de 25 de zile lucrate lunar, aceasta inseamna ca patronul Nova Exchange vinde si cumpara aproximativ 6,3 milioane de euro pe an. In conturile firmei lui Enache nu intra insa decit comisionul rezultat din diferenta cu care vinde si cumpara valuta. Practic asa se explica cifra de afaceri a firmei de 11 miliarde de lei, adica in jur de 260.000 de euro. Conform datelor furnizate de Ministerul de Finante, firma lui Enache a avut anul trecut cea mai mare cifra de afaceri din rindul celor 13 societati care activeaza in domeniu. Cu toate acestea, principalul sau concurent Gheorghe Filimon, patronul International Exchange, care anul trecut a obtinut o cifra de afaceri de 8,5 miliarde de lei este convins ca anul acesta ii va lua fata lui Enache.
„Valutistii” ii fura din clienti

Enache sustine ca una din cele mai mari probleme intimpinate de el in aceasta afacere sint „valutistii” care ii fura o parte din clienti chiar din fata caselor de schimb. „Au obiceiul de a sta in fata punctelor noastre de schimb si de a incerca sa atraga clientii care vor sa intre la noi. O mica parte cad in plasa lor si apoi se intorc catre noi si se pling ca au fost „brailiti”(n.r.-pacaliti), cum se spune in limbajul lor. Sint foarte abili, caci desi iti numara banii in fata si totul pare in regula, la a doua numarare reusesc sa isi sustraga niste bani din fisic fara ca clientul sa se prinda”, a specificat Paul Enache. Cea mai mare suma de bani vinduta de „Nova Exchange” unui iesean intors din strainatate de-a lungul timpului a fost de 7000 de euro.
Casele de schimb nu vor mai fi rentabile
Cu toate cifrele arata ca afacerea de schimb valutar este profitabila, Enache sustine ca averea sa se limiteaza la un apartament cu trei camere, o masina marca Volkswagen Passat. Potrivit operatorilor din piata, succesul lui Enache se datoreaza faptului ca s-a orientat la timp catre aceasta piata. „In doi, trei ani o casa de schimb nu va mai fi rentabila intrucit euro va deveni moneda oficiala. Iar acum, moneda europeana este de departe cea mai vinduta. In viitor o casa de schimb va avea doua-trei puncte in marile centre comerciale si cam atit”, considera Dorin Murarasu, unul din actionarii casei de schimb RO Exchange care detine alte opt puncte de schimb si au o cifra de afaceri de aproximativ 2,5 miliarde de lei anul trecut. In viitor, Enache intentioneaza sa se orienteze spre o alta afacere. In planurile sale de viitor se afla deschiderea unei baze de agrement pe lacul Iezareni, pe marginea caruia detine doua hectare de teren. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii