De Business

Punem punctul pe știi

Reteta zilei: Salam cu soarece intreg! (FOTO si AUDIO)

Subtitlu

miercuri, 18 martie 2009, 19:20
3 MIN
 Reteta zilei: Salam cu soarece intreg! (FOTO si AUDIO)

Micul dejun al unui student din Iasi s-a transformat intr-o experienta neplacuta care l-ar putea marca toata viata. In salamul pe care il servea la masa, Nelu Constantin Luca a gasit un soarece intreg. Produsul fusese achizitionat, dupa cum a precizat tinarul, in urma cu citeva zile de la supermarket-ul Kaufland din cartierul Alexandru cel Bun, el fiind fabricat la societatea Tabco-Campofrio SA din Tulcea.

Atit magazinul care l-a pus in comert, cit si firma producatoare sustin ca nu pot gasi o explicatie pentru cele intimplate, fiind declansate in paralel mai multe anchete interne.

"Am mincat mai bine de jumatate din batonul de salam (n.r.-produsul cintarea 375 grame) si la ultima gura am zis sa incep din partea cealalta. Aveam de gind sa il maninc pe tot. Am ramas uimit cind l-am portionat, crezind ca este un ghem de par, dar de fapt am taiat soarecele in doua. Din aceasta cauza mi-a fost rau toata ziua", ne-a povestit oripilat Nelu Constantin Luca.

Tinarul a adaugat ca, in consecinta, a depus o reclamatie scrisa la Protectia Consumatorului din Iasi, institutia demarind astfel o actiune de control pe intreg lantul alimentar de productie.

"Avind in vedere ca SC Tabco-Campofrio are sediul social in  judetul Tulcea s-a transmis adresa la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Tulcea pentru verificarea respectarii procedurilor de lucru la producator. Din adresa raspuns primita rezulta ca in unitatile de procesare produse din carne (salamuri crud – uscate, specialitati, salamuri) s-a verificat trasabilitatea produsului constatindu-se ca data producerii a fost 12.01.2009. Actiunea de deratizare este efectuata in conformitate cu Certificatul de inregistrare sanitara veterinara. Incinta exterioara a unitatii prezinta 20 de custi de intoxicare a rozatoarelor amplasate pe posibilele cai de acces", se specifica in raspunsul formulat de OJPC si Directia Sanitar Vaterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Tulcea.

Totodata, o mostra din salamul in cauza a fost trimisa si la laboratorul de specialitate Larex din Bucuresti, rezultatele analizelor urmind sa fie cunoscute zilele urmatoare. Contactati pentru a-si prezenta punctul de vedere, reprezentantii Tabco-Campofrio Tulcea au transmis ieri printr-un comunicat ca salamul de vara extra, ambalat in vid, presupune un flux de fabricatie care impune maruntirea si malaxarea componentelor in diverse etape.

"In prezent asteptam rezultatele analizelor pentru clarificarea acestui incident. In paralel, compania noastra a demarat o ancheta privind circumstantele prin care ar fi fost posibila aparitia corpului strain in produs. Dupa finalizarea anchetei interne si obtinerea rezultatelor de la laboratorul de expertiza vom identifica circumstantele care au generat aceasta problema si vom lua toate masurile legale care se impun astfel incit sa nu mai fie posibile incidente de acest gen", au precizat oficialii producatorului Campofrio.

La rindul lor, reprezentantii Kaufland Romania sustin ca asteapta o explicatie din partea firmei din Tulcea. "Kaufland a cerut furnizorului  o pozitie oficiala in acest sens si totodata s-au luat masurile necesare ce se impun in astfel de situatii. Mai mentionam faptul ca a fost demarata o ancheta interna a carui rezultat il vom comunica in zilele urmatoare. Totodata, dorim sa precizam ca este primul incident de acest fel cu care ne confruntam de la deschiderea primului hipermarket Kaufland in Romania in 2005", a specificat Octavian Cojocaru, purtatorul de cuvint al Kaufland Romania.

Comentarii