De Business

Punem punctul pe știi

Se vor reface 334 km din drumurile nationale

duminică, 26 iulie 1998, 23:00
2 MIN
 Se vor reface 334 km din drumurile nationale

Acordul de imprumut a fost semnat, vineri, la Ministerul Transporturilor, de catre vicepresedintele BEI, Walter Cernoia, iar din partea romana, de catre secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Ionut Costea.
Creditul este rambursabil in 20 de ani, in transe bianuale, fiind prevazuta o perioada de gratie de cinci ani, a declarat Traian Basescu, ministrul Transporturilor, dupa semnarea documentelor contractuale. Beneficiarul imprumutului este Administratia Nationala a Drumurilor.
Etapa a treia de reabiliatre a drumurilor nationale va incepe in 1999, in cadrul acesteia avindu-se in vedere modernizarea a 334 kilometri de drumuri, localizate, in principal, in Moldova.
Ministrul Transporturilor a precizat ca, in prezent se lucreaza la caietul de sarcini pentru licitatia care va fi organizata in vederea desemnarii executantului lucrarilor, prevazuta sa aiba loc in luna noiembrie 1998. "Contractele de executie a lucrarilor vor fi semnate cu cistigatorii licitatiei, in luna februarie a anului viitor", a adaugat Basescu.
Ministerul Transporturilor doreste ca aceste lucrari sa fie finalizate cel tirziu in anul 2001. Traian Basescu a afirmat ca imprumutul va acoperi, in totalitate, costul lucrarilor, fara a mai fi necesara contributia statului roman.
Drumurile care vor fi reabilitate in cadrul etapei a treia sint: Cluj-Huedin (de pe DN 1) in lungime de 54 km; Tisita-Galati-limita judet Vaslui (DN 24) in lungime de 51 km; Marasesti-Vrancea-limita judetului Bacau (DN 20) in lungime de 36 km; Vrancea-limita judetului Bacau-Gheorghe Doja (DN 2) in lungime de 26 km; Gheorghe Doja-Filipesti (DN 2) in lungime de 32 km; Filipesti-Sabaoani (DN 2) in lungime de 40 km; Sabaoani-Podul Iloaiei (DN 28) in lungime de 46 km; Podul Iloaiei-Iasi (DN 28) in lungime de 22 km si Iasi-Sculeni (DN 24) in lungime de 20 km.
BEI va finanta reabilitarea tronsoanelor Marasesti-Roman-Sabaoani si Cluj-Huedin in continuarea celorlalte programe.
Vicepresedintele BEI, Walter Cernoia, a declarat ca imprumuturile acordate Romaniei sint cele mai mari in raport cu finantarile primite de alte state din regiune. "Aceasta finantare exprima interesul de a sprijini integrarea cit mai rapida a Romaniei in Uniunea Europeana, din punct de vedere economic. BEI, ca institutie a UE asigura Romaniei o finantare mai mare decit cea acordata statelor care au inceput negocierile de aderare la UE, pentru a nu mari discrepanta dintre tarile deja avanasate economic si Romania", a subliniat reprezentantul BEI.
Valoarea totala a creditelor acordate Romaniei de catre BEI, dupa 1990, se ridica la circa un miliard de ECU. Dintre acestea, circa 65% au fost destinate sectorului de transporturi.
"In 1998, BEI a acordat sectorului de transporturi din Romania credite in valoare de 425 milioane ECU, si exista posibilittea ca pina la sfirsitul anului sa mai acordam si alte credite", a mai declarat vicepresedintele BEI.

Comentarii