De Business

Punem punctul pe știi

Studentii, cei mai buni clienti ai firmelor de plasare a fortei de munca in strainatate

vineri, 14 septembrie 2007, 17:58
3 MIN
 Studentii, cei mai buni clienti ai firmelor de plasare a fortei de munca in strainatate

Majoritatea iesenilor care pleaca sa lucreze in strainatate sint studenti. Cel putin asa sustin reprezentantii firmelor de plasare forta de munca peste hotare, care apreciaza ca aproximativ 80% dintre persoanele care le bat la usa in cautarea unei meserii in afara granitelor urmeaza o forma de invatamint superior.

„Cei mai multi pe care ii plasam pe piata muncii straine sint, in general, persoane cu studii peste medii, cunoscatoare cel putin a unei limbi straine.  Acestea merg sa lucreze sezonier in domeniul hotelier sau restaurante din Statele Unite ale Americii, Canada si Grecia sau Cipru", a declarat Vichi Ignat, directorul executiv de la societatea de recrutare si plasare forta de munca Tassili din Iasi.

Acesta a adaugat ca, potrivit statisticilor, aproximativ 250 de studenti ieseni pleaca in fiecare vara in SUA prin programul Work&Travel care presupune ca acestia sa stea peste ocean o perioada de trei luni, iar apoi sa se intoarca la universitate pentru a-si definitiva studiile. „Salariile variaza intre 5-8 dolari pe ora in tarile de pe continentul american", a mentionat Ignat.

Potrivit firmelor de profil, pe locul doi in topul celor mai multe persoane din Iasi care prefera sa-si caute un job peste granita se afla asa-numitii mesteri constructori. Acestia merg pe domenii de munca similare celor din tara in destinatii din tarile germanice, gen Danemarca, Belgia sau Olanda unde salariile se cifreaza intre 1.800-2.500 de euro pe luna, dupa cum exemplifica plasatorii. „Problema este ca cei care vor sa ajunga sa aiba un contract de munca aici trebuie sa fie intr-adevar specialisti pe un anumit segment. Daca patronul strain cauta, de exemplu, sudor in argon iar omul se pricepe la sudura electrica atunci risca sa fie trimis acasa", a specificat seful firmei de plasare Tassili.

Potrivit societatilor de profil, in destinatiile indepartate din Australia sau Noua Zeelanda ajung doar citeva persoane si, de regula, cei care activeaza in domeniul cercetarii. „Conditiile sint mai draconice in acest caz in ceea ce priveste acordarea vizei de rezidenta, iar ofertele se adreseaza absolventilor de medicina si cercetatorilor. Salariile sint comparative localnicilor, in jurul a 10-12 dolari pe ora", a detaliat Ignat.

Firmele de plasare forta de munca peste hotare sustin ca o alta categorie a persoanelor care aleg drumul strainatatii apeleaza la programele de schimburi interculturale pentru a-si gasi un job in UE. „Programul «Au pair» cu care lucram noi in 14 tari precum Franta, Anglia, Germania, Olanda, Belgia sau Suedia presupune ca o familie din Iasi sa se deplaseze acolo, iar ulterior familia straina sa vina la noi. Cind ajung in strainatate, cei mai multi isi gasesc de lucru la acea familie fie pentru menaj, fie sa aiba grija de un copil", a precizat Catalina Popoviniuc, patroana societatii de plasare forta de munca International Job Search Iasi.

Comisioanele pe care firmele de profil le percep de regula pentru serviciile de plasament in strainatate se ridica la aproximativ un sfert din salariul pe care o persoana urmeaza sa il ia la locul de munca. Autoritatile atrag insa atentia persoanelor care apeleaza la agentii privati pentru obtinerea unui loc de munca in strainatate sa verifice daca firmele respective se achita de obligatiile pe care le au potrivit legii.

„Recrutarea trebuie sa se faca doar in baza contractelor de oferte ferme. Contractul de munca incheiat cu angajatorul strain trebuie sa contina obligatoriu functia, meseria sau ocupatia, durata angajarii, timpul de munca si de repaos, precum si tariful orar", a mentionat George Tanasievici, purtatorul de cuvint de la Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi.

Comentarii