De Business

Punem punctul pe știi

Suceava: de 5 ori mai sus ca Iasul

Subtitlu

duminică, 05 octombrie 2008, 19:27
5 MIN
 Suceava: de 5 ori mai sus ca Iasul

In ultimii patru ani, sefii judetului, cei ai municipiului Iasi si politicienii care ne reprezinta in Parlament au stat cu miinile in sin. Cel putin asta se poate deduce daca privim statisticile care arata evolutia investitiilor straine din 2004 si pina in prezent.

Potrivit datelor oferite de  Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), capitalul social subscris de firmele straine in Iasi raportat la numarul de locuitori, in perioada amintita mai sus, a fost de doua ori mai mic decit in Cluj, de 4,66 ori decit in Timis si de 4,73 ori mai redus fata de Brasov. Daca ne comparam insa cu Suceava situatia este cu atit mai umilitoare cu cit capitalul subscris al firmelor straine este de 5,66 mai mare decit la noi. Situatia este cu atit mai grava daca luam in considerare ca si inainte de 2004 investitorii straini nu s-au inghesuit sa plaseze bani in Iasi.

O statistica prezentata de ONRC in urma cu doi ani arata ca in functie de investitiile straine totale din ultimii 15 ani pe cap de locuitor plasa judetul Iasi pe locul 33 in tara. Comparatie dintre cele doua statistici arata ca intre timp situatia nu s-a imbunatatit in ultimii patru deloc.

Ce spun datele

In perioada 2004-august 2008, conform datelor solicitate de la ONRC, investitiile totale straine in judetul Iasi au fost de 142,77 milioane de lei. Raportat la numarul de locuitori rezulta ca investitia a fost de doar 175,4 lei/locuitor.

Acelasi calcul arata ca, in Suceava, investitia straina pe cap de locuitor a fost de 992,5 lei, in Brasov de 829,24 lei, in Timis de 816,93 lei, in Cluj de 346,40 lei, in Sibiu de 291,87 lei. Iasul a reusit sa depaseasca Bacaul, unde investitiile din ultimii patru ani raportate la numarul de locuitor s-au situat la 129,45 si Prahova care a inregistrat investitii pe cap de locuitor de doar 101,96 lei.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au ales judetele de mai sus pentru a le compara cu Iasul, la investitii straine, deoarece au un profil asemanator, potential de dezvoltare si aproape toate au centre universitare importante. Potrivit datele oferite de ONRC, societatile cu actionari straini care au raportat cel mai mare capital social sint Delphi Diesel, Ceramica, Rivium Galeria Mall toate din Olanda si 3P Frigoglass.

Reactia autoritatilor

Cum comenteaza autoritatile locale situatia investitiilor straine, care este mai mult decit dezastruoasa? Prefectul si primarul municipiului Iasi nu au raspuns repetatelor apeluri telefonice, iar politicienii au aratat cu degetul spre adversarii lor politici. In primul rindul, reporterii "Ziarului de Iasi" au incercat sa il contacteze pe prefectul judetului, Mariu Bodea. Cum nu a putut fi abordat in persoana deoarece era plecat din judet, Bodea a fost contactat telefonic, dar pe parcursul mai multor ore, vineri, nu a raspus.

"Domnul prefect nu poate fi contactat. Nu este in judet deci nu va poate ajuta. Doar in cazuri de urgenta il vom contacta. La problema dumneavoastra va poate ajuta domnul subprefect Vasile Etcu", ne-a spus Raluca Cotlogut, purtatorul de cuvint al prefectului.

Insa nici Vasile Etcu nu a putut fi contactat deoarece avea ambele telefoane inchise. Spre finalul zilei de vineri Bodea a raspuns la apelurile repetate, dar ne-a expediat scurt. "Nu sint in judet si nu am foi in fata", ne-a inchis telefonul in nas prefectul.

Sunat din nou, Bodea a fost si mai categoric. "Sint la volan. Trimite-ti un mesaj cu ce doriti si cind am sa opresc masina am sa va raspund", ne-a expediat din nou seful judetului. Insa raspunsul prefectului se lasa inca asteptat.

Nici primarul Iasului nu a fost de gasit, reporterii reusind sa stea de vorba totusi cu Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei. "Primaria intotdeauna a avut deschidere pentru investitorii straini si un exemplu este complexul comercial ERA. Investitorii au primit tot sprijinul necesar, toate autorizatiile si chiar au autorizatii sa construiasca cai de acces. Dar din cauza ca nu avem un aeroport international, drumuri nationale bune si o sosea de centura, lucrurile nu vor merge. Orice investitor va alege sa investeasca acolo unde are conditii si cai de acces rapide", ne-a declarat Trofor. Acesta nu a uitat sa arunce sageti catre Guvern.

"De ce nu s-a facut nimic pina acum pentru Iasi trebuie intrebat Guvernul. Acum cu programele europene si cu fondurile nerambursabile avem reale sanse de a ne dezvolta. Dar inca se voteaza politic si de aceea Guvernul vrea sa schimbe criteriul de alegere a proiectelor, selectia sa nu mai fie facuta de culorile politice diferite ci de specialisti", a incheiat purtatorul de cuvint al Primariei Iasi.

Politicienii acuza interese oculte la Primarie

Pe de alta parte, deputatul PNL Relu Fenechiu nu s-a ferit sa critice dur Primaria. Ce a uitat sau nu a vrut sa spuna deputatul este faptul ca reprezinta partidul aflat la guvernare, postura din care ar fi putut sa indrepte mai multi investitori straini catre Iasi.

"Autoritatile locale nu stiu sa atraga investitorii. Iar atunci cind acestia vin habar nu au cum sa se comporte cu ei. Cind compania Delphi a venit in Iasi au fost purtati un an de zile pe drumuri. Nu li s-a dat nici o bucatica de teren in concesiune. Noroc ca am vorbit cu primarul din Miroslava si astfel am reusit sa-i pastram. Sa nu vina cineva sa-mi zica ca investitiile precum Carrefour, Selgros sau Kaufland sint investitii atrase. Acestea au o politica proprie de extindere. Ca sa-ti vina investitori trebuie sa faci mai mult decit face un primar scortos. Suceava este inaintea noastra pentru ca au o administratie locala puternica care stie sa faca treaba", ne-a precizat Fenechiu.

Nici economistii nu au o parere diferita. Europarlamentarul PDL Dumitru Oprea care este si profesor la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) Iasi considera ca Iasul este un oras blocat investitiilor. "La noi se tine cu dintii un metrul patrat de pamint pentru a fi negociat sub diverse forme. Iasul se va transforam intr-un oras cu tot felul de cladirute pentru un apartament, sau doua sau noua. Nu zic ca nu avem nevoie de locuinte, dar avem nevoie si de o dezvoltare industriala", a comentat Oprea. Acesta a adaugat ca oriunde a exista o palma mai mare de pamint indiferent de ce zona s-au ridicat hypermarketuri.

"Nu a existat o politica de atragere a investitorilor si nici o stategie a dezvoltarii industriei iesene. Investitile care sint acum nu fac decit sa aspire banii ieseanului. Pe linga asta nu avem nici o infrastructura buna. Faci peste 45 de minute din Pacurari pina in centru, iar in cel mult un an Iasul va fi blocat de tot. Si atunci cum sa-ti vina investitorii? Neavind infrastructura, aeroport si ce mai trebuie, Iasul moare vazind cu ochii", a incheiat Oprea.

Comentarii