De Business

Punem punctul pe știi

Terenurile agricole se vind in medie la Iasi cu 2.000 de euro

marți, 23 februarie 2010, 21:59
3 MIN
 Terenurile agricole se vind in medie la Iasi cu 2.000 de euro

Terenurile agricole s-au vindut, anul trecut, in Iasi, cu preturi medii de 8.000 de lei pe hectar, adica aproximativ 2.000 de euro. Fata de Cehia, preturile la care s-a vindut un hectar de teren in judet sint de 2,5 ori mai mici si de cinci ori mai mici daca ne raportam la situatia din Austria. Aceasta arata ca in acest sector exista potential de crestere, dar numai daca economia incepe din nou sa isi tureze motoarele.

Potrivit datelor centralizate de catre Directia pentru Agricola si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi anul trecut in judetul Iasi s-au tranzactionat 147,13 hectare de teren agricol intravilan cu o valoare totala de 3,72 de milioane de lei si alte 873,18 hectare de teren agricol extravilan cu o valoarea totala de 6,95 de milioane de lei. Din 1.474 de cazuri in care s-a solicitat instrainarea 1.297 au reprezentat contracte de vinzare-cumparare, restul au fost donatii.

Potrivit reprezentantilor DADR, anul trecut, un hectar de teren intravilan a fost vindut in medie cu 25.160 de lei, in timp ce un hectar in extravilan atingea valoarea medie de 7.960 de lei.

Cele mai cautate zone

Cele mai cautate terenuri agricole au fost cele din zona Ciurea, Mogosesti Iasi, Podu Iloaiei, Romanesti, Andrieseni, Plugari, Dobrovat, Focuri si Coarnele Caprei, sustin reprezentantii DADR Iasi. Cele mai scumpe terenuri agricole au fost tranzactionate in Birnova, Valea Lupului, Ciurea, Iasi si Rediu.

"La Birnova valoarea unui hectar de teren agricol situat in extravilan a fost in medie de 53.000 de lei. La Rediu s-a ajuns si la 180.000 de lei un hectar de teren situat in extravilan, iar la Letcani si Ciurea valorile au fost de 3.860 de lei respectiv 16.860 de lei. In intravilan s-au tranzactionat terenuri agricole cu pretul unui hectar de 244.000 de lei in Birnova si de 139.000 de lei la Cirea", au detaliat reprezentantii DADR Iasi.

Trebuie mentionat insa ca in unele zone precum cele din Ciurea sau Birnova terenurile nu au fost achizitionate pentru agricultura, ci pentru dezvoltare imobiliara. In cele doua comune vilele sint mai dese decit culturile de porumb.

Agentii imobiliari sustin ca cererea de terenuri agricole nu mai este ca in anii trecuti, iar gasirea unor suprafete compacte pentru realizarea unor culturi mari devine o adevarata provocare, agricultura in Iasi fiind facuta pe fisii de terenuri. "Au fost cereri si pentru realizarea culturilor agricole, dar si pentru paduri. S-au cautat in zona Pascani, la granita cu Vaslui si in apropierea orasului la 30-40 de kilometri de Iasi, in zona Popesti si Podu Iloaiei", a sustinut Lucian Ailenei, administratorul firmei imobiliare Ailenei si Asociatii.

Suprafetele mari sint greu de gasit

Printre investitorii care au achizitionat terenuri pentru agricultura s-au numarat italieni, evrei, spanioli dar si romani care au muncit peste granite si s-au intors sa-si faca un rost in tara.

"Au adunat 300.000-400.000 de euro si si-au cumparat 100-200 de hectare pentru a face agricultura. Au investit in terenuri si apoi au incercat sa-si dezvolte afacerea cu fonduri europene", a completat Ailenei. Acesta sustine ca preturile cu care s-au tranzactionat terenurile agricole au fost de 1.000-1.200 de euro cu toate taxtele si actele achitate.

In tot acest timp in Austria costa 10.000 de euro pe hectar, in Serbia valoarea se ridica la 7.000-8.000 de euro pe hectar, iar in Ucraina pretul ajunge la 6.000-7.000 de euro. In tari precum Polonia, Cehia si Slovacia se scoate din buzunar in jur de 5.000 de euro pentru un hectar. "Este foarte greu sa gasesti suprafete mari pentru a le tranzactiona, pentru ca la noi in Romania agricultura se face pe bucati mici de teren. Este greu sa gasesti 20-30 de hectare ca sa nu mai vorbim de terenuri de sute de hectare", a incheiat Ailenei.

Comentarii