De Business

Punem punctul pe știi

Topul subventiilor de la UE in agricultura

joi, 13 martie 2008, 17:56
3 MIN
 Topul subventiilor de la UE in agricultura

Subventiile oferite de Uniunea Europena pentru agricultori intirzie sa apara si saptamina viitoare. Desi Ministrul Agriculturii a afirmat ca din data de 17 martie, 24 de judete vor primii subventiile aferente platii la hectar, cum sunt denumite de autoritati ajutoarele de la UE, ultimele informatii arata contrariul.

"Inca sintem in faza de autorizare a platilor. Desi in judetul Iasi controalele s-au incheiat inca nu putem primi subventiile, pentru ca la nivel national inca mai sint suprafete supradeclarate" a precizat Paul Kmen, director executiv al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Iasi.

Conform acestuia suma achitata pentru un hectar a ramas neschimbata, aceasta fiind de 50,5 euro. Beneficiarii platilor la hectar nu sint deloc multumiti de situatia creata. Acestia acuza ca nu pot sa-si demareze campaniile agricole de primavara. Conform APIA, primul beneficiar in lista subventiilor, dupa valoarea este Moldova Tiganas cu aproape 4.000 de hectare suma subventionata putind ajunge si la 202.000 de euro. Agrocom Strunga este cel de-al doile beneficiar in clasamentul APIA.

"Ne descurcam foarte greu. Cu cit intirzie aceste subventii cu atit mai dificil o sa ne fie. Preturile cresc cu 30%, iar noi nu putem face nimic din aceasta cauza. Avem 3.343 de hectare la care ne trebuiesc ingrasaminte si trebuiesc insamintate. Daca nu primim subventiile nu o sa putem face nimic" a declarat Florin Stegariu director Agrocom Strunga.

Nici detinatorul pachetului majoritar la Agrocomplex Lunca Pascani, ce detine locul trei in topul subventiilor de la UE, nu este multumit de situatie "Nu a fost suficient ca 2007 a fost un an greu si ca productiile agricole vor fi mult mai mici anul acesta. Acum intirzie si cu subventiile, iar acesta lucru va duce la intirzierea anului agricol. Noi sintem cu activitatea curenta la zi, dar nu ne-ar strica deloc acesti bani" a afirmat Dumitru Pantazi, ce controleaza activitatea Agrocomplex si este si viceprimarul Pascaniului.

Fermierii nu inteleg de ce daca, in judet sint incheiate controalele nu se dau subventiile

"Ce legatura avem noi cu celelalte orase daca totul e in regula in Iasi? Mie mi-e frica ca vor intirzia subventiile pina in mai. Din ce date detin de la Ministerul Agriculturii, banii de la UE sint veniti din ianuarie. Ei invoca ca e vorba de un program pe care trebuie sa-l respecte si nu poate fi modificat. Este o gaselnita pentru ca nu exista vointa. Noi avem inregistrate la APIA 2700 de hectare de la toate cele trei societati pe care le detinem" a adaugat Vasile Lungu proprietarul Astra Trifesti, ce se situeaza pe locul IV in lista APIA la subventii de la UE.

Reprezentantii societatii Agricola Tirgu Frumos ce este pe locul al V-lea la ajutoare de la UE sint si ei nemultumiti de intirzierea subventiilor. "Noi asteptam sa primim subventiile dar in tot acest timp Statul cere impozite sI taxe pe loc. Asa ar trebui sa le cerem si noi taxe si impozite. Normal ar fi ca atunci cind promiti ceva sa te tii de promisiune, sa ne putem organiza si noi activitatea. Avem in jur de 2.200 de hectare si ne descurcam, dar banii sint necesari si se poate si mai bine" a precizat Lucian Apostol, presedintele Kosarom, ce controleaza si pachetul majoritar la Agricola Tirgu Frumos.

Potrivit directorului APIA anul trecut 40.600 de agricultori au depus cereri privind plata la hectar pentru 240.000 de hectare."Pentru anul trecut la nivel national au fost alocate 440 de milioane de euro, judetului Iasi revenind 12 milioane. Pentru 2008 avem inregistrati 4.600 de fermieri cu 13.900 de hectare, dintre care aproximativ 100 sint fermieri care au depus pentru prima data aceasta cerere. Campania de inscieri nu s-a incheiat insa" a mai spus Kmen.

Comentarii