De Business

Punem punctul pe știi

Ultimul tun dat de Nanaa la Terom, inainte de fuga

miercuri, 02 februarie 2005, 00:00
3 MIN
 Ultimul tun dat de Nanaa la Terom, inainte de fuga

Patronul de la Terom, Ammar Nanaa, si-a pregatit retragerea cu grija. Inainte de a da bir cu fugitii, sirianul a dat un tun de adio. Mai exact, acesta a vindut, de zece ori mai ieftin decit valoarea reala, doua vagoane de tren pline cu marfa unei firme din tara sa natala, Siria. Transportul continea in general materiale din cupru, cum ar fi tabla si tevi, precum si rulmenti, suruburi, burghiuri, si tot ce se mai putea gasi prin depozite. Cel putin asa sustin unele persoanele care au asistat la incarcarea vagoanelor. Directorul fabricii iesene, Viorel Vaidner, recunoaste ca tranzactia a avut loc, dar spune ca materialele in cauza nu mai erau de nici un folos societatii. Alte persoane din societate spun insa cu totul altceva.
„S-a incarcat tot ce se putea gasi prin depozite”
Printre ultimele lovituri ale controversatului patron de la Terom, sirianul Ammar Nanaa, a fost vinzarea unor stocuri materiale in valoare de circa opt miliarde cu numai aproximativ 800 milioane lei, unei firme prietene. „S-a incarcat tabla si tevi de cupru, rulmenti, suruburi, burghiuri, aproape tot ce se putea gasi in depozite. Acestea au umplut doua vagoane de tren, care au luat drumul Siriei. Stocurile erau evaluate de specialisti in cauza la aproximativ 7-8 miliarde lei, dar au fost vindute cu doar circa 800 milioane lei”, ne-a declarat sub anonimat o persoana care a asistat la incarcarea stocurilor.
Cum aceasta tranzactie a avut loc intr-o firma privata, problema nu ar trebui sa priveasca publicul. Dar, in acelasi timp, Terom are datorii la stat de aproape 340 miliarde lei. Prin urmare, tranzactia priveste pe fiecare contribuabil care isi achita taxele la stat la timp. In plus, Terom este inca supusa unui program guvernamental post-privatizare.
Seful Terom, Viorel Vaidner, cu toate ca stie toate detaliile tranzactie, spune insa ca vinzarea stocurilor respective catre firma siriana nu a afectat societatea ieseana. „Terom incearca sa scape de stocuri, pentru ca acestea ocupa spatiu degeaba. Acestea sint stocuri fara miscare: profile, ventile… in general materiale nefolosite. Cit despre tranzactia despre care imi vorbiti, materiale respective nu au fost evaluate, ele au fost vindute la un pret negociabil”, a aratat Vaidner. Grija conducerii firmei pentru eliberarea de spatiu este cel putin bizara, in cazul Terom. O foarte mare parte din spatiile fabricii iesene nu sint utilizate, deoarece comenzile pe care le are fabrica ieseana sint mai mici decit capacitatea totala de productie.
Active vindute sub sechestru
O alta tranzactie controversata a patronul de la Terom este vinzarea unor terenuri si cladiri aflate sub sechestru. Astfel, conform relatarilor saptaminalului Ieseanul, Ammar Nanaa ar fi vindut firmei International Import Export Com, ce apartine controversatului om de afaceri Andrei Panaitescu, fost ginere al procurorului Dan Badarau, statia de policondesare 2 cu terenul aferent cladirii, plus aproape un sfert din terenurile fabricii iesene, pentru numai 50 miliarde lei. Toate aceste active apartinind Terom erau sub sechestru in momentul vinzarii. „Pe 9 septembrie am pus sechestru pe statia de policondesare 2 si terenul aferent cladirii. Pe 10 septembrie, patronul Terom a prefectat actele de vinzare-cumparare. Cu singuranta operatiunile erau pregatite dinainte. Procesul verbal de sechestru nu a putut fi trecut asa de repede in cartea funciara, el ajungind la cei abilitati abia dupa trei saptamini”, a explicat Victorel Lupu, seful Directiei Judetene de Finante Iasi.
Amenintari cu moarte
Odata ce pe numele patronului de la Terom, Ammar Nanaa, a fost emis mandat de arestare, acesta a dat bir cu fugitii. Surse din interiroul fabricii iesene sustin ca el ar fi fugit in Anglia. Chiar si de acolo, el isi tine sub control fostii subordonati, unii dintre ei fiind amenintati chiar cu moartea. Si asta pentru ca acestia ori nu s-au supus comenzilor sale, ori sint suspectati ca ofera informatii procurorilor care ancheteaza cazul. De asemenea, si fratele sau Hassan a fugit din tara inca de la inceputul anului trecut, cind procurorii au emis mandat de arestare de numele sau si al sotiei sale, Marinela. Cei doi frati sint suspectati de procurori ca au spalat, prin intermediul Terom, o suma de 23 de milioane de dolari, bani care ar fi ajuns in conturile unei banci din Paris, care ar fi, potrivit procurorilor ieseni, controlata de organizatia terorista Al Qaida prin cumnatul lui Osama bin Laden, actionar principal la aceasta banca. In plus, patronul Terom este acuzat de procurori ca, prin actiunile sale, a adus un prejudiciu fabricii iesene de aproximativ 80 de miliarde lei. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii