De Business

Punem punctul pe știi

Unde au disparut 4.000 de someri?

Subtitlu

vineri, 24 iulie 2009, 18:51
3 MIN
 Unde au disparut 4.000 de someri?

Datele ITM arata, insa, cu totul altceva: numai diferenta dintre locurile de munca desfiintate si cele nou infiintate este de circa 9.500. Acest lucru arata fara dubiu ca datele oficiale, cele de la AJOFM, nu surprind situatia reala a economiei iesene si nu fac decit sa semene confuzie in rindul persoanelor interesate. Cum sta, de fapt, economia ieseana: in prapastie sau doar pe buza ei? 

 

Afara e vopsit gardul, inauntru-i leopardul. Cam asa ar putea fi caracterizata in citeva cuvinte situatia economiei locale. In timp ce, cifrele oficiale prezinta o situatie roz, care ar stirni invidia multor cetateni din Europa Occidentala, in fapt realitatea este mult mai cruda si mai dureroasa. Unul dintre exemplele care se incadreaza cel mai bine aici este cel al ratei oficiale a somajului, care are o valoare ce pare neverosimila daca privim cu atentie in jurul nostru.

Pe baza datelor oferite chiar de institutiile publice, dar combinate cu analizele unor fundatii recunoscute, "Ziarul de Iasi" demonstreaza ca autoritatile ne vind in fiecare zi gogosi cind ne prezinta disparat cifrele privind situatia economica si nu fac decit sa ascunda gunoiul sub covor.

Una alba, una neagra

Conform Institutului Judetean de Statistica, in Iasi, este inregistrat un numar de aproximativ 170.000 de salariati. La rindul lui un studiu al Fundatiei Soros, realizat in anul 2008, arata ca in Moldova aproximativ 40% dintre angajati lucreaza la stat, iar restul in mediul privat. Mergind pe mina studiului, citat mai sus, putem spune ca in Iasi, 100.000 de persoane sint angajate la privat, iar restul de 70.000 la stat. Pina aici toate bune si frumoase.

Partea interesanta a analizei apare atunci cind punem cap la doua statistici: una a Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Iasi si cealalta a Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Iasi. Conform datelor AJOFM de la inceputul anului au fost concediati 5.276 de ieseni dintre care 4.600 de persoane din Iasi si apropiere, iar restul din orase precum Pascani, Tirgu Frumos, Podu Iloaiei sau Hirlau. Insa, conform ITM Iasi de la inceputul anului si pina in prezent s-au desfacut cu aproape 9.500 mai multe contracte de munca decit s-au infiintat.

"De la inceputul anului si pina in prezent avem inregistrate 25.948 de noi contracte de munca. Din pacate pentru aceeasi perioada avem 35.435 de contracte de munca reziliate", ne-a declarat Simona Adonicioaie, director coordonator adjunct relatii de munca in cadrul ITM.

Cum se explica atunci diferentele dintre cele doua statistici, adica aproximativ 4.200 de persoane. Teoretic, diferenta dintre numarul contractelor de munca desfacute si cele nou incheiate trebuia sa coincida cu numarul somerilor. Totusi, dupa cum putem observa din pratica, cele doua cifre au marimi foarte diferite, raportul dintre ele fiind aproape dublu.

Ce se intimpla doctore?

Cum autoritatile nu se chinuie sa explice sau sa armonizeze cifrele intre ele nu putem decit sa presupunem ca persoanele care nu apar la somaj si-au dat demisia fie fortat de catre patroni, fie au parasit locul de munca deoarece nu mai erau platite si prin urmare de aceea nu se regasesc in ambele statistici.

Potrivit legistatiei in vigoare o persoana care isi da demisia nu poate beneficia de somaj. Privind acum toate elementele tabloului descris in rindurile de mai sus nu ne ramine decit sa ne intrebam ce s-a intimplat cu cei 4.200 de oameni. In picioare nu stau decit citeva variante: ori lucreaza fara forme legale sau au emigrat.

Un alt  aspect care mai trebuie lamurit este acela ca aproape in exclusivitate concedierile au fost efectuate in mediul privat, deci rata slujbelor desfiintate, daca tinem cont de cifra prezentata de ITM Iasi, este aici de aproape 10%. Adevarata problema abia aici apare. Cum aproape 10.000 de persoane nu mai platesc taxe la stat, dimpotriva jumatate primesc ajutoare de somaj, atunci putem deduce ca nu mai sint fonduri pentru a plati salariile in sectorul bugetar.

In concluzie, daca autoritatile, ori care ar fi ele, nu vor lua masuri pentru a impulsiona crearea de locuri de munca, atunci trebuie sa ne asteptam ca situatie economica sa se degradeze si mai mult.

Comentarii