Baneasa-gate

joi, 26 martie 2009, 20:05
3 MIN
 Baneasa-gate

Din cind in cind, intelegem de ce statul de drept in Romania este o jucarie in miinile unor oameni intangibili. Scandalul din jurul terenurilor de la Baneasa, care a facut implozie la Serviciul secret al Ministerului de Interne, dezvaluie elementele unui puzzle cu foarte multe implicatii politice. O relatare a cazului este mai importanta decit orice concluzie, deocamdata. Ce am aflat? Vreo zece zile, UM 0962, serviciul secret de la MAI, a fost condus de omul pus de unul dintre cei mai puternici "dezvoltatori imobiliari", Puiu Popoviciu, specializat in tepe cu patrimoniul institutiilor publice. Afacerile sale acopera o buna perioada de tranzitie.

Ca orice "rechin" al tranzitiei, Popoviciu nu a avut bani la inceput, doar a avut relatii foarte inalte cu politicienii din toate partidele, plus capitalul social furnizat de "epoca de aur": era, in primul rind, ginerele temutului Ioan Dinca si frecventa cercul de cunostinte al familiei generalului Geoana. Ei au fost o trambulina in operatiunea de identificare a tunurilor care pot fi date. Si le-a gasit: un teren ideal, de sute de hectare, pe care putea sa construiasca ce ii trece prin cap, doar ca era al Universitatii de Agronomie, cu o destinatie exclusiva: stiinta. Pe acel teren nu se putea pune nici o caramida, nici o macara, fiindca asa era legea. Desigur, nu era insa un obstacol pentru un afacerist roman: l-a "convins" pe rector ca terenul din Baneasa face de sute de ori mai putin decit pe piata, apoi l-a cooptat in afacere cu tot cu universitate, dar ca partener minoritar si cu un beneficiu egal cu zero. Prejudiciul, la un calcul aproximativ: un miliard de euro. Ministri, precum Ecaterina Andronescu, s-au declarat convinsi ca este o afacere excelenta, in timp ce Adrian Nastase tacea complice. Traian Basescu a gasit de cuviinta sa faca, pe banii bucurestenilor, reteaua de canalizare, completarea infrastructurii fiind continuata de Adriean Videanu, in timp ce Calin Popescu Tariceanu a primit cadou citeva hectare. Avea nevoie omul sa-si ridice reprezentanta sa de masini intr-un vad comercial bun.

La un moment dat, pe fir intra alt mare rechin imobiliar, Gigi Becali, dat la o parte din afacere. De suparare, sesizeaza Parchetul privind subevaluarea terenurilor din Baneasa. Nu se intimpla mare lucru citiva ani, apoi, in 2007, DNA incepe timid investigatiile, care ar fi ramas la stadiul unei simple anchete si atit, daca Popoviciu nu ar fi pus in miscare mecanismul pentru obtinerea unui "NUP" (neinceperea urmaririi penale), punctul final al unei afaceri perfecte. Mecanismul a presupus sustinerea politica in PSD si MAI pentru ca Serban Cornel sa obtina sefia serviciului secret al MAI. Dintr-o asemenea functie, se faceau demersuri la ofiterul de caz de la DNA pentru inchiderea dosarului Baneasa. Operatiunea ar fi fost incheiata cu un "NUP" rasunator, daca ofiterul de la DNA nu "defecta".

Miza afacerii, de miliarde de euro, face de pe acum Justitia sa fie total depasita. Daca Ministerul de Interne nu colcaie de ofiterasi platiti de clanurile de borfasi, atunci sefii lor sint pioni zelosi ai oamenilor de afaceri. Serviciul secret al MAI arata ca un cimp al traficantilor de informatii secrete intrebuintate in interes privat. In plus, un proces este greu de inchipuit in aceasta faza a urmaririi penale. Ce dovezi administreaza, de fapt, procurorii DNA si cum se poate sustine un asemenea caz in justitie? Va fi extrem de greu de probat complicitatea unor oameni politici in traseul juridic al terenurilor. Am mai vazut asemenea cazuri, in care totul se poate reduce la o mita simbolica, pentru care se dau sentinte cu suspendare. Riscul real este ca simburele de adevar sa fie acoperit de influenta personajelor implicate, pentru ca institutiile par total anihilate si de-a dreptul caraghioase.

Comentarii