Basescu salveaza PSD

joi, 28 septembrie 2006, 19:35
3 MIN
 Basescu salveaza PSD

Un pesedist la conducerea la SRI? Prin bunavointa prezidentiala, da. Traian Basescu a reusit ceea ce nu au putut consilierii de imagine israelieni ai lui Geoana: sa faca din PSD un partid onorabil, sa-l scoata din deruta si defensiva mediatica si sa-i transmita ca mai exista viata si dupa pierderea alegerilor. I-a redat speranta ca va reveni la putere nu odata, ci cit se poate de curind. Depinde cit de bine se pricepe la poker, cum remarca, sub protectia anonimatului, unul dintre oamenii lui Geoana. Poker preferat de presedinte in dauna partidei de popa prostu’ frecventat de liberali.
Miscarea presedintelui, chiar daca vizionara pentru functionarea institutionala, a survenit prea devreme, inaintea clarificarilor interne din PSD, inaintea debarasarii de persoanele controversate. Insusi PSD nu se considera pregatit pentru o asemenea responsabilitate. Tocmai isi numara sediile, iar Geoana si Nastase se duelau intr-o partida contabila cu bugetul partidului. Oprisan, la acea vreme, inca se mai lafaia in feuda de la Vrancea, ca sa nu mai vorbim de toate retelele locale de spoliere a banului public, intrate in „adormire” de doi ani de zile. Stafia lui Omar Hayssam inca mai bintuie nestinjenita. Ristea Priboi, toti fostii securisti, curele de transmisie intre serviciile secrete, PSD si coruptia generalizata, sint nederanjati, gata de lansare. Nastase inca mai sfideaza DNA, iar Mitrea abia intra in malaxorul Parchetului. Nimic nu a aratat, in acesti doi ani, ca PSD si-a schimbat viziunea de partid de opozitie intr-o perspectiva moderna. Aceleasi piedici puse unor legi importante, strict necesare integrarii europene, cum ar fi numai Agentia Nationala de Integritate, unde retorica a intrecut-o pe cea a PRM si PC. Aceeasi atitudinea menita sa conserve practicile si normele corupte din Justitie.
Insasi perceptia in sondaje a partidului este nefavorabila, stagnind de mai bine de un an de zile. Electoratul traditional al PSD nu a gasit motivele revenirii.
E drept, in ultimii doi ani, un singur lucru nu au facut noii lideri ai partidului: nu l-au criticat pe Basescu. Daca faceti un sumar al declaratiilor publice, liderii PNL o fac cu vigoare, talent si consecventa, ca si cum ar fi in opozitie; in schimb, Geoana si Cristian Diaconescu au o grija suspecta in a nu formula pozitii critice la actiunile prezidentiale.
Alegerea de la Cotroceni mai are o consecinta directa asupra luptei interne pentru putere din PSD.
Geoana este validat ca lider al PSD; un presedinte de partid care reuseste in timpuri neprielnice, de opozitie, sa stabileasca o relatie cu seful statului, si una inteligenta, fructuoasa, cu rezultate concrete, este foarte bun. In fond, pesedistii s-au cam saturat sa li se tot spuna de casa din Zambaccian, matusa Tamara si tablourile lui Adrian Nastase. Nu in ultimul rind, alegerea lui Basescu este o victorie a taberei de la Cluj in interiorul PSD (ceea ce poate bascula si determina, foarte intersant, in interior, raportul de forte pe regiuni), vazuta ca reformista, modernizatoare si, oricum, mai europeana decit scoala lui Hrebenciuc sau Miky Spaga.
In concluzie, decizia presedintelui de a introduce principiul rotativei la unul din serviciile secrete e o miscare desteapta pentru Romania, pe termen lung. O forma de a scoate din ecuatie suspiciunea utilizarii serviciilor in lupta politica interna. Insa momentul in care se inaugureaza aceasta cutuma (sau asa intelegem de la PSD ca vrea sa fie) pare a fi rezervat unor jocuri politice inca neclare. Nu avem de unde sa stim daca nu prefigureaza si o rotatie in Alianta. Intre PSD si PNL. Spre binele nostru, mai bine nu.

Comentarii