Cenusareasa o cauta pe Alba ca Zapada

joi, 10 februarie 2011, 21:00
3 MIN
 Cenusareasa o cauta pe Alba ca Zapada

Evenimentele spectaculoase ale inceputului de an schimba complet subiectele care aglomerasera spatiul public in ultima parte a anului trecut. Orice monitorizare media ar arata ca dezbaterile sau mentiunile despre taierile salariale, reducerile bugetare, impozitarea pensiilor, nivelul de trai, criza, categorii defavorizate, falimentul firmelor, saracie, posibila devalorizare a leului si-au redus substantial audienta.

In schimb, abandonata de politicieni de vreo citiva ani, tema coruptiei pare sa monopolizeze din nou interesul publicului. Fie ca vorbim de cazul Constantin Niculescu de la Arges, de brustele imbolnaviri ale lui Vintu cu o zi inaintea proceselor, de refuzul Frantei si Germaniei de a admite Romania in spatiul Scheghen, de invalidarile alegerilor de la CSM sau de transformarea PDL in PSD prin votul dat in cazul deputatului Pasat, toate esecurile, pe linie, se refera la fatete ale coruptiei. Audientele record ale stirilor despre arestarile din vami denota un interes public evident, un punct extrem de sensibil pentru o buna parte a romanilor. Publicul nu a murit, nu toata lumea a uitat sau s-a acomodat cu tara hotiei. Cenusareasa, anticoruptia, nu si-a spus ultimul cuvint. Problemele nerezolvate in trecut se razbuna in diferite moduri: PDL pierde masiv in sondaje, romanii pierd pentru ca ramin cetateni de mina a doua in UE, PSD rateaza modernizarea si dispensarea de verigi ale lantului mafiot pus la punct pe vremea lui Nastase, justitia nu cistiga in credibilitate.

Dezbaterile se aprind intr-un moment in care nici un partid politic nu are de cistigat prin avansarea unui program anticoruptie. Opozitia, Uniunea Social-Liberala, musteste de lideri si figuri penale, incomodati de subiect pina la nauceala. „In comparatie cu regimul Basescu, Uniunea Social-Liberala este imaculata. Am avea de pierdut doar daca am prelua temele Basescu. Si n-o vom face", sesizeaza Dan Voiculescu. Procurorul Ponta arunca mingea sub fileu, transmitindu-le deputatilor puterii: "Sa va arestati bine!", ca oricum, puschea pe limba, nu ar face niciodata cu ai lui asa ceva.

La rindul sau, PDL risca sa fie pulverizat, in cazul in care va deconta scandalul coruptiei din vami. Bani din spagi au ajuns, afirma unele surse, sa finanteze partidul pe la Cluj, dar acuzatiile ar putea ajunge mult mai sus pe scara ierarhica, lovind in tripleta BVB. Vasile Blaga este un intim al abia demisului sef al vamilor, Radu Marginean, acuzat de luare de mita. Cei doi au evoluat impreuna in ultimii 15 ani pe scara politica si institutionala. La TVR, Traian Basescu s-a delimitat de PDL ca de o cloaca, parca prefigurind doua-trei mutari politice tari care vor urma. Si nu este la mijloc doar suparare acumulata din cauza deputatului Pasat, nici amara constatare ca deputatii fostului lui partid au facut un mare deserviciu Romaniei.  Parca nu ar mai fi nimic de salvat, nimic de recuperat din acest partid.

Putem pune un pariu: coruptia nu numai ca revine pe primul loc in agenda publica si politica interna, dar se va mentine acolo, in defavoarea crizei, saraciei, nivelului de trai, pina la alegeri. Nu pentru ca ar fi un partid interesat de relansarea ei, ci pentru ca operatiunea "curatenia vamilor" poate fi o prima salva dintr-o succesiune mai ampla. Sub presiunea timpului, intr-un fel sau altul, se apropie o serie de scandente. O parte din vechile dosare vor fi relansate, pentru ca reformele in justitie nu mai permit aminarea pina se apropie perioada de prescriere. Nu vor mai fi permise aminarile de luni de zile. Unii judecatori nu mai par sa aiba intelegere fata de tertipurile binecunoscute. Indiferent de decizia instantelor, vom avea garantate momente spumoase cu Adrian Nastase, SOV, Voiculescu ori senatorul Voicu, transpirind in fata instantelor. Multi le vor vedea dispretul ucigator fata de orice idee de dreptate si vor pricepe.

In asteptarea alegerilor, intrebarea e: pe ce teme se vor infrunta partidele politice? Vor putea sa evite discutia despre coruptie sau se vor rezuma sa arate mereu cu degetul spre adversari? In conditiile in care nu avem nici o miscare, partid politic, pol al societatii civile capabil sa corespunda acestei urgente, spre cine se va indrepta asteptarea electoratului? Deocamdata avem Cenusareasa, anticoruptia, in cautarea partidului Alba ca Zapada. In povestile fratilor Grimm, cele doua nu s-au intilnit vreodata. Dar setea de dreptate, acolo unde e, naste un sentiment mai puternic decit orice, mobilizind, neasteptat, miscari si inventind lideri. Miza acestei perioade este ca cele doua simboluri sa se intilneasca.

Comentarii