Cine plateste?

luni, 14 iunie 2010, 18:09
3 MIN
 Cine plateste?

Taranistul Ion Diaconescu a fost despagubit de statul roman, pentru chinurile indurate in inchisorile comuniste, cu jumatate de milion de euro. Prea putin pentru o suferinta care nu a insemnat doar 18 ani de temnita grea, ci vreo 4 decenii de umilinte, privatiuni si teroare. In situatia lui Diaconescu se mai afla alte mii de romani, unii chiar din Iasi, toti meritind, pe linga recunostinta semenilor, (si) compensatii financiare; chiar daca banii nu repara aproape nimic dintr-o viata distrusa, deseori in totalitate, de regimul comunist.

"Generozitatea" statului roman ar fi laudabila, daca nu s-ar dovedi profund gaunoasa. Caci daca decizia justitiei recunoaste existenta indubitabila a unor victime, aceeasi institutie distribuitoare de dreptate tace chitic in legatura cu vinovatii. Asistam la o judecata muta si schioapa, in care cucoana justitie a dosit, sub faldurile rochiei de imprumut, un taler. Totusi, cine plateste? 

Plateste Ion Iliescu, in calitatea lui de fost important activist de partid, scolit la Moscova, initiator si participant activ la cele mai multe dintre masurile opresive luate impotriva propriului popor? Nu, Iliescu scoate carti in care bate cimpii despre cit de eroic a luptat in revolutia romana. Plateste Dan Voiculescu, ca "stipendiat" al fostei Securitati, delator din convingere si farsor din pasiune, posesor al unei averi colosale, dar imposibil de justificat? Nu, "Felix" et comp. se lauda ca au declansat miscarea de rezistenta impotriva uriciunilor societatii actuale. Platesc turnatorii, cozile de topor, lichelele, profitorii regimului comunist? Nu, cam toti acestia au devenit gloriosi politicieni sau invidiati oameni de afaceri, sau si una si alta. Se poarta omul "multilateral dezvoltat" intr-o societate multilateral inapoiata.

Pai, daca nu achita ei nota, asa cum ar trebui, atunci cine plateste? Dupa cum mai spuneam, statul plateste. La noi, cind nu se descopera vinovatul, responsabilitatea se imparte in mod "echitabil" pe cap de locuitor. Eforturile disperate ale unora de a bloca legea lustratiei arata ca sint inca destui care se simt cu singele altora pe miini.

Pentru acestia, dar si – din pacate – pentru cei mai multi dintre romani, a existat un singur vinovat pentru catastrofa comunista: Ceausescu. Putini au priceput insa ca grabnica executie a cuplului conducator nu a reprezentat doar (probabil) o binemeritata pedeapsa, ci si, mai ales, cea mai eficace metoda de a escamota un adevar. Nu doar Ceausescu era responsabil de colapsul Romaniei, ci intreg aparatul de partid. Cecitatea populatiei, care a capatat o forma de-a dreptul monstruoasa pe 20 mai 1990, inca se plateste.

Dar istoria are prostul obicei de a se repeta. Azi, se discuta iarasi despre dezastru economic si genocid social. Se afirma chiar (o idiotenie!) ca se traieste mai rau decit in vremea comunismului. Astfel, este ridicata din nou o grava si necesara problema de vinovatie. Si, din nou, se forteaza, cu sprijinul televiziunilor, o focalizare a responsabilitatii. Logoreea, indignarea transpirata si atacul in haita ale tovarasilor de astazi nu ar trebui sa induca pe nimeni in eroare. Nu doar "sinistrul" Boc si "odiosul" Basescu sint vinovati de dezastrul din Romania, desi, fara nici un dubiu, ei l-au amplificat, ci intreaga clasa politica.

Asadar, nu-l impuscati pe Boc! Peste 20 de ani s-ar putea sa regretam.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii