Despre PSDR, oportunism si alternativa la guvernare

duminică, 17 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Despre PSDR, oportunism si alternativa la guvernare

Intr-o adevarata frenezie, oameni cu curtile pline de jeep-uri si Mercedesuri si-au descoperit in ultimul timp profunde convingeri social democrate. Tocmai la timp pentru a sari, utilizind bunele oficii de intermediere ale PSDR, direct in barca partidului de guvernamint. O barca, se spera, suficient de incapatoare pentru a cuprinde interese dintre cele mai diverse, desi aglomeratia excesiva deja creeaza tensiuni accentuate pe "piata afacerilor publice" chiar in acest moment. Jumatate in gluma, jumatate in serios, un interlocutor constata, zilele trecute, ca pe puternicul grup pedeserist de la Bacau, adunat in jurul lui Viorel Hrebenciuc, Cornel Iacobov, a primarului Dumitru Sechelariu si a fratelui sau, secretar de stat in Ministerul Transporturilor si al Lucrarilor Publice, deja nu-l mai incape judetul. Asa ca, inarmata cu pirghii politice redutabile, cooperativa de partid din Bacau vizeaza acum, atit in Iasi cit si in alte judete din jur, lucrari de constructii, pe bani publici, bineinteles, achizitii de hoteluri sau intreprinderi. Spre iritarea colegilor de partid locali care isi facusera un alt fel de socoteli preelectorale.
Comportamentul politic al PSDR este o ilustrare de manual a oportunismului politic. Partid de buzunar, fara nici o relevanta politica reala, a sarit constant dintr-o barca in alta utilizind ca moneda de schimb in negocieri recunoasterea sa internationala, ca membru in Internationala Socialista. Alexandru Athanasiu si putinii sai colegi sai de partid – e drept inmultiti in ritm alert dupa ce s-a anuntat anul trecut intentia de fuziune cu PDSR, mai au si rolul de detergent de imagine pentru partidul de guvernamint. Unul cit se poate de benefic nu numai pe plan extern, ci si pe cel intern. Spre exemplu, un termen ca "pedeserizare" intrat deja in vocabularul politic va trebui inlocuit cu "pesedizare", parca ceva mai greu de pronuntat. Oportunismul politic e in floare, de altfel. Parlamentarii trec cu usurinta de la un partid la altul, nu datorita schimbarii convingerilor ideologice, ci din banale ratiuni personale. Cei care isi imagineaza ca astfel de lucruri se petrec si in alte tari se inseala. Rocadele politice sint, de regula, rare, chiar in tari ca Italia sau Grecia, in care morala publica e semnificativ mai toleranta. Ceea ce se intimpla insa in Romania nu e, din pacate, doar o caracteristica a mediului politic, de unde, probabil, si lipsa de reactie in electorat la astfel de volute. Poarta amprenta unei neseriozitati generalizate la nivelul societatii romanesti. In mentalul colectiv este mai degraba apreciata smecheria decit constanta convingerilor si respectarea angajamentelor asumate.
In fond, proaspata fuziune rezolva nevoia PDSR de legitimare externa si de resapare a imaginii publice din tara si repara temporara "lipsa de orientare" a unor importanti oameni de afaceri care au avut proasta inspiratie de a miza pe alte partide politice, mai ales pe ApR – cind aceasta grupare era pe val. Cu toate acestea, fuziunea nu va fi lipsita deloc de dureri. Destui lideri si organizatii locale ale PDSR nu par incintati de noile achizitii, desi le accepta in mod disciplinat, asa ca batalii majore de culise si repozitionari strategice sint de asteptat in perioada urmatoare.
Intr-un fel, aceasta schimbare de nume reflecta si o schimbare de pondere politica din interiorul fostului PDSR. Daca guvernarea Vacaroiu a fost in principal expresia unei dominante pronuntate a intereselor managerilor din intreprinderile de stat – de unde si blocarea privatizarii sau valul de subventii acordate direct sau indirect acestora, echipa Nastase conduce un partid in care influenta trece destul de repede in miinile unor grupuri de afaceri raspindite in toata tara care, desi nu dau doi bani pe ideile social-democrate, au nevoie de pirghii politice pentru a avea acces la banii publici, in feluritele lor intrupari, de la "cistigarea" licitatiilor pentru executarea unor lucrari de constructii pina la obtinerea unor generoase credite comerciale de la intreprinderile de stat. Desi inca bine reprezentati in partid, vechii activisti pierd vizibil teren. Puterea banilor le erodeaza constant influenta si le diminueaza utilitatea.
Ce fel de partid va fi PSD, adica "noul" PDSR? Un partid cu o amprenta ideologica tot mai stearsa si cu un caracter clientelar tot mai pronuntat. O economie nationala in care ponderea afacerilor pe bani publici e covirsitoare si oportunismul are caracter de masa vor tinde sa consolideze controlul cvasitotal al partidului lui Adrian Nastase asupra tuturor pirghiilor din stat, accentuind un dezechilibru politic oricum ingrijorator. Politica se face in tot mai mare masura pe bani. Entuziasmul inca existent pina acum 5-6 ani a disparut. Fara resurse, cu majoritatea canalelor mass media deja controlate de catre partidul de guvernamint, putinii binevoitori dispusi sa lupte pentru ideile si convingerile lor au mici sanse de reusita in practica. Or, puternica impresie de dezechilibru politic si sentimentul ca PDSR va ramine multa vreme de acum incolo la putere descurajeaza, cel putin pe moment, intentiile unor grupuri de afaceri de a sprijini si partide din opozitie. Ceea ce in ultima instanta ar putea mari si mai mult decalajul.
Toata lumea e de acord in principiu ca, fara un echilibru politic rezonabil, Romania nu se poate stabiliza pe termen mediu si lung. Nu poate deveni compatibila nici cu NATO si cu atit mai putin cu Uniunea Europeana. Desi nu o exprima deschis, in culise, analistii occidentali privesc cu ingrijorare situatia politica din tara, in care o alternativa la guvernare nu prea exista, daca exludem o situatie de cosmar in care PRM ar indeplini acest rol. Un context care nu serveste nimanui, nici macar noului Partid Social Democrat de guvernamint, mai ales acum cind Romania parcurge momente decisive pentru destinul ei istoric. Cum raspunsul la o astfel de provocare nu poate veni nicidecum din exterior, ne agatam ca, de obicei, de speranta ca ceva se va intimpla si, in ciuda cinismului in expansiune, a dezinteresului generalizat pentru politica si a oportunismului in floare, o minune se va produce iar in perioada urmatoare societatea romaneasca va reusi totusi sa coaguleze o contrapondere la proaspatul si atotputernicul PSD.
(Alexandru LAZESCU )

Comentarii