Jumatatea goala

luni, 24 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Jumatatea goala

Impinsi de la spate de atacurile violente ale presei impotriva coruptiei atotstapinitoare din fotbalul romanesc si de comentariile tot mai rautacioase ale forurilor din strainatate, "capii" acestui sport au tinut sfat de taina si au decis ca este momentul sa schimbe ceva. S-a decis, astfel, ca, din sezonul viitor, numarul echipelor din prima divizie sa fie redus de la 18 la 16, iar numarul echipelor care vor lupta pentru evitarea retrogradarii sa fie de patru. In plus, echipele de pe ultimele locuri vor fi obligate sa acumuleze un numar minim de puncte, pentru a se evita situatia din acest an, cind ultimele clasate, deja condamnate la retrogradare, au "vindut", cum s-au priceput mai bine, punctele care lor oricum nu le mai foloseau la nimic.
In sine, modificarile decise de federatie si de Liga Profesionista de Fotbal sint binevenite, au fost cerute cu insistenta de toti cei care isi doresc un campionat corect si sint primul pas spre cresterea calitatii competitiei interne. Numai ca simpla lor punere in practica nu va insemna, automat, insanatosirea climatului din fotbalul nostru. Cel mai clar exemplu este cel al actualei editii de campionat, cind vor retrograda nu mai putin de patru echipe si totusi numarul meciurilor suspectate de a fi fost "aranjate" e mai mare ca oricind.
Altfel spus, degeaba se va micsora numarul echipelor participante la campionat si se va mari numarul celor in pericol de a retrograda, daca nu se vor schimba si personajele care populeaza lumea colorata a fotbalului romanesc. Mijloace de a injgheba un "trafic" de puncte si, chiar mai rau, de influenta se vor gasi mereu, primele care le-ar adopta fiind echipele aflate in dificultate si in cautarea unei scapari facile. Nimeni nu ne poate convinge ca acei conducatori de cluburi si antrenori care au aranjat meciuri anul acesta si anul trecut si acum doi ani si poate si acum 20 de ani se vor "cuminti" dintr-o data si vor decide ca a venit vremea sa joace corect, conform dictonului "cel mai bun invinge". Ei vor continua sa-si conduca afacerea (caci au transformat fotbalul intr-o simpla afacere) asa dupa cum stiu mai bine, constienti ca, in lipsa unor probe palpabile, valabile in justitie, nimeni nu-i va putea lua la refec. Iar huiduielile spectatorilor, risetele strainilor si editorialele vitriolante ale ziaristilor ajung toate, la un moment dat, simple amintiri care nu mai impresioneaza pe nimeni.
S-a batut moneda destul de mult in ultima vreme pe posibila reintoarcere a actualilor "tricolori" in Romania si pe decizia lor de a se implica in destinele fotbalului romanesc. Dupa experienta acumulata intr-un deceniu de activitate la cluburi serioase din Occident, ei ar fi cei mai nimeriti sa instaureze adevaratul profesionism in anemica noastra Divizie A si sa puna o bariera in fata coruptiei generalizate. Ar fi minunat sa ajunga Hagi presedinte la Steaua, Lupescu la Dinamo, Gica Popescu la Craiova si Viorel Munteanu la Gloria Bistrita. Ei si-au dat deja seama ca a incerca sa-ti furi la nesfirsit caciula, prin smecherii meschine si murdare, e cea mai scurta cale spre falimentul sigur. Din pacate, pina cind vom ajunge in aceasta situatie ideala (daca vom ajunge vreodata) va mai trece destul timp si fotbalul romanesc va fi condus tot de niste Jean, Gigi, Romica ori cine stie ce alt gen de "afacerist" convins ca cele mai frumoase meciuri sint cele pe care le cistigi inainte de a le disputa, la un sprit cu arbitrii ori printr-un schimb amiabil de cecuri cu cel care ar trebui sa-ti fie adversar pe teren. Oricit ar fi de bun sistemul imaginat, el va avea mereu niste hibe de care cei interesati sa poata profita. (Ion TEODOR)

Comentarii