Legile needucatiei

marți, 23 martie 2010, 19:45
2 MIN
 Legile needucatiei

Ce debandada prin salarii! Ce aiureala si ce incurcaturi de nedescilcit! O sumedenie de contradictii si "cuvinte incrucisate" se afla intre legile Parlamentului si ordonantele si hotaririle Guvernului. Care act normativ trebuie respectat? Ce prevederi legale n-au fost inca anulate prin instante ori la Curtea Constitutionala? Totul a inceput in toamna lui 2008, cu citeva saptamini inainte ca politicienii sa se bata pe circumscriptiile electorale pe care si le croisera deja dupa criteriul unic al nivelului de sustinere. Atunci, cu unanimitate de voturi – inclusiv cel al ministrului liberal al Educatiei – parlamentarii au decis majorarea salariilor in invatamint cu 50 la suta. Dupa alegeri, lumea politica a prins curaj si a renuntat la spiritul electoral de turma. Democrat-liberalii si social-democratii au inceput sa-si vinture buzunarele goale, in vreme ce liberalii au preferat o opozitie lejera si fara batai de cap pe legea promovata inclusiv de ei.

In lipsa de fonduri, cresterea de 50 de procente s-a redus oficial cu doua treimi, ajungind la doar 17%. A fost nevoie de o ordonanta aprobata inclusiv de Parlament, dar profesorii au cistigat in unele cazuri in instante si diferenta de 33%. Nu in toate instantele, pentru ca justitia din Romania inca nu este uniforma. Asa au aparut discrepantele prin care, in unele judete profesorii au avut parte de lefuri marite, in altele nu. Altfel spus, ei se impart acum in categoria celor care nu au primit nimic, in grupul celor care au cistigat un plus de 17% pe o perioada determinata (respectiv, pina la intrarea in vigoare a legii salarizarii unitare) si, in fine, in categoria celor care au obtinut 33%. Ministerul a reusit sa impace pe moment capra si varza, luind banii din acelasi fond sarac de salarii sau esalonind platile de-a lungul a trei ani.

Cele doua partide aflate anul trecut la putere au venit, intre timp, cu o alta lege, cea a salarizarii unice. S-a dorit ca aplicarea ei (de la 1 ianuarie) sa aduca bugetarii cu activitati similare pe acelasi nivel de venit. Insa normele de aplicare au venit abia in ceasul al 12-lea si jumatate, adica la mijlocul lunii ianuarie, dind peste cap calculele in contabilitatea multor institutii. Incurcaturile care i-au lasat inclusiv pe unii angajati din invatamint cu mai putini bani l-au facut pe premier sa-i ameninte, intr-una din zilele trecute, pe cei ce se fac vinovati de degringolada iscata prin aplicarea defectuoasa a legii. Prea tirziu. Sindicatele din invatamint au primit apa la moara si reproseaza in continuare ca prin aceasta ultima lege s-au pierdut bani din salariile unor cadre didactice. Ca sa incheie tevatura, Guvernul a incercat chiar ieri o reparatie (ca de obicei, printr-o ordonanta), pe care sindicatele urmeaza sa-si dea cu parerea.

Ce mai urmeaza? Cu siguranta, lucrurile nu se vor opri aici, pentru ca, pe linga revendicarile salariale, vine si legea educatiei. Alt proiect, alta distractie. Poate ultima.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii