Partidul Ce-ar Fi Dac-ar Fi

miercuri, 08 decembrie 2010, 16:40
3 MIN
 Partidul Ce-ar Fi Dac-ar Fi

Intr-un interviu acordat zilele trecute pentru Hotnews, fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, a reiterat ideea infiintarii unui nou partid. Un fel de coalitie a romanilor profesionisti si curati, reuniti sub steagul luptei anti-coruptie si a lucrului bine facut. La prima vedere, propunerea suna bine, cu atit mai mult cu cit vine din partea unui politician care si-a probat, pina acum cel putin, integritatea. Cui nu-i suride ideea unui partid format din elitele Romaniei pe fiecare domeniu de activitate, de la ceasornicari pina la manageri de multinationale, in care promovarile politice sa se faca exclusiv pe criteriul meritocratiei? Este insa posibila realizarea unei asfel de formatiuni? Exista in Romania destui profesionisti care sa inchege o astfel "alianta"? Prespunind ca da, de ce s-au ferit pina acum de o cariera politica si de ce ar fi dispusi sa faca brusc un asemenea pas? Iar daca nu ar fi vorba neaparat de o cariera politica, ci doar de un transfer de expertiza, cu carnetul de partid la purtator, nu ar risca voluntariatul sa viruseze activitatea de baza? Ceasurile s-ar strica mai des, multinationale si-ar pierde din profit. Si de ce ar fi dispusi pina la urma ceasornicarul si directorul de multinationala sa faca "overtime" pe banii lui? Si apropos de bani. Cine ar finanta un astfel de partid, constient nu doar de lipsa dreptului preferential la contractele cu statul, ci chiar de imposibilitatea unei participarii oneste la o licitatie pe bani publici? Pentru ca, paradoxal, standardul ridicat de moralitate impus de "partidul curat" i-ar intimida in primul rind pe cei mai onorabili sponsori. Ar avea o astfel de formatiune o orientare doctrinara astfel incit sa coaguleze deopotriva elitele de dreapta si de stinga (cite or exista?) sau va fi o "zacusca" in care gustul va fi dat, scuzati termenul, de fiecare "leguma" in parte?

Sa presupunem ca dezideratele de mai sus sint realizabile, ba chiar ca in sinul partidului nu vor exista niciodata dezbateri ideologice violente intre ceasornicar si CEO-ul de multinationala. Este insa oportun un asemenea de partid? Nu exista riscul, in cazul unui eventual esec, ca alianta "romanilor buni" sa ingroape definitiv orice speranta de reforma? Si nu vorbim aici de un drob de sare. Ar fi de ajuns o singura punga de faina data in scop electoral pe o creasta de munte pentru ca formatiunea sa-si piarda irevocabil credibilitatea. O simpla urma de suspiciune la un contract cu statul si partidul s-ar prabusi sub greutatea propriei integritati. N-ar muri doar o formatiune politica, ci si visul multora ca in Romania mai pot exista repere in spatiul public. Balanta "esec – beneficiu concret" inclina serios spre talerul ratarii. Pe de alta parte, partidul Monicai Macovei trebuie sa existe, dar in candestinitate. Fara inregistrare la Tribunal, ci doar ca o simpla proiectie mobilizatoare in mintile romanilor de treaba, un ce-ar fi dac-ar fi.

Reforma clasei politice trebuie facuta din interior de catre politicieni, fara iluzii utopice. Departe de a fi perfecte, formatiunile deja existente sint perfectibile. Inainte de a-si crea propriul partid, Monica Macovei trebuie sa demonstreze ca poate sa zdruncine, din interior, PDL. Sa gaseasca, eventual sa formeze, in propriul partid masa critica necesara schimbarii. Valabil si pentru monicile macovei din PNL si PSD.

Comentarii