Politicianul gospodar isi face campanie din timpul crizei

marți, 10 august 2010, 17:16
3 MIN
 Politicianul gospodar isi face campanie din timpul crizei

Toata lumea priveste deja cu speranta spre 2012. Giturile sint atintite in sus, pentru ca ne aflam, nu-i asa?, pe fundul prapastiei. Sigur, nu toti, dar asta e alta poveste. Oricum, cutitul crizei a taiat adinc, facindu-l pina si pe Crin Antonescu sa suspine dupa cele 25 de procente pierdute din indemnizatia de senator. In vreme ce romanii isi cauta iesirea din criza, multi alegind sa iasa inclusiv din tara, la virful politicii se fac deja calcule electorale. Asa se si spunea cindva, ca omul gospodar si-ar face iarna car si vara sanie. Acum ar fi iarna, tinind cont de cit de mult s-au strimtat buzunarele.

Alegerile din 2012 sint inca departe. De fapt, doar alesii locali au ajuns la jumatatea mandatului, in timp ce actualul mandat parlamentar inca nu a implinit doi ani. Exista insa pe undeva niste cotatii electorale, care arata, dincolo de indiferenta populatiei, ca ordinea partidelor e alta decit cea de la sfirsitul lui 2008. Rezultatele sondajelor de uz intern l-au facut pe Victor Ponta sa sara in sus de bucurie, desi mai rezervat decit a facut-o Mircea Geoana dupa publicarea primelor rezultate partiale ale turului 2 de la scrutinul prezidential de anul trecut.

Dar cele 35-40 de procente social-democrate reprezinta un maxim produs doar dintr-o singura activitate, cea de opozitie. E drept ca PSD a fost si el vremelnic la putere, dar pina si liderilor partidului le este jena sa vorbeasca despre asta. Nici din opozitie nu exista motive de lauda: doar citeva motiuni de palmares. Abia la jumatatea lui octombrie – si-a reluat Ponta promisiunea facuta cind a fost ales lider – PSD va avea o oferta si un plan de guvernare.

Liberalii, in schimb, au deja planul, pentru ca ei ar intra oricind sa guverneze, chiar inainte de 2012, dupa cum au spus-o liderii lor in numeroase rinduri. Cu o singura conditie: sa conduca singuri. Experienta au deja din a doua parte a mandatului Tariceanu. Acum, probabil ca nu se vor mai grabi sa mareasca pensii si salarii, dar oferta lor contine cel putin o propunere de reducere a taxelor si impozitelor, respectiv a cotei unice de la 16 la 10 procente. Asupra lor planeaza insa banuiala ca ar trada idealurile opozitiei si s-ar da cu PDL. De aici si neincrederea PSD.

Cit priveste PDL, ca orice partid aflat la putere, detine piinea si cutitul. Numai ca piinea, anul acesta, e una luata cu imprumut de la FMI. Premierul a promis ca va ajunge pentru toata lumea si ca primele rezultate se vor vedea la anul (cum ar fi, de exemplu, o parte din soseaua de centura a Iasului), taman la timp pina nu incepe campania electorala. E limpede ca PDL atrage acum toate nemultumirile populatiei atinsa de efectele crizei, iar sperantele romanilor probabil ca nu vor fi satisfacute pe cit de repede ar vrea Emil Boc si partizanii lui. Eforturile acestuia de a face reforme in diverse domenii sau de a supraveghea personal lucrari de investitii inca nu sint suficiente pentru a ridica partidul peste cele 15 puncte electorale, cit ar masura acum in sondajele amintite.

Alegerile anticipate fiind excluse, vom asista in perioada urmatoare la o noua avalansa de promisiuni frumoase si acuze urite, pentru ca faptele realmente bune se lasa in continuare asteptate in Romania.

Comentarii