Semne rele anul are

vineri, 22 octombrie 2010, 18:35
3 MIN
 Semne rele anul are

Suporterii ieseni topiti dupa fotbal traiesc, in aceste zile, sentimente contradictorii. Politehnica, eterna iubire alb-albastra, nu mai exista, a fost ingropata fara pompe funebre, de stiu ei cine. In locul ei a aparut o alta grupare, cu un nume asemanator, CSMU Politehnica (fara nici un A la inceput, asa cum se chema initial). Unii dintre ei au adoptat-o, asa cum o familie care si-a pierdut un copil il plinge cit il plinge si apoi se consoleaza cu ceea ce are. Iasul nu este Clujul sau mai demult Ploiestiul sau Craiova, care sa-si permita doua echipe de fotbal in urbe. La modul in care este privit sportul iesean de catre autoritati, o asemenea speranta nu este numai o "fata morgana", ci chiar o eventualitate nedorita. Asa ca suporterii amintiti au adoptat cu bratele deschise formatia care are "Poli(tehnica)" in denumire, alintind-o, in consecinta, cu speranta ca intr-o buna zi noua echipa a Iasului va prelua palmaresul, culorile si denumirea defunctei grupari. Speranta deloc iluzorie, din moment ce la Iasi nu exista nici un pocherist italian care sa revendice asa ceva, cum se intimpla in coltul diametral opus al tarii. Exista la noi si o alta serie de suporteri, din ce in ce mai putini, care urasc, pur si simplu, aceasta noua echipa, neimpacindu-se cu situatia de facto si autodeclarindu-se fani ai unei formatii care (orice-am face) nu mai exista. CSMU Poli(tehnica) este numita "avorton" (fara a sti prea bine ce inseamna acest termen), proorocindu-i-se moartea imediata. De parca decesul CSMU Poli ar insemna, automat, si renasterea vechii echipe alb-albastre, nu pur si simplu disparitia fotbalului din orasul din care sumbrele Casandre maninca piine, mai alba, mai neagra, dupa posibilitati.

Nu aceasta este problema Iasului, fiindca, daca CSMU Poli va mai exista peste ani, va fi uitata, cu siguranta, geneza sa, dintr-un club de amatori din Iasi si Tricolorul Breaza. La fel cum aproape nimeni nu mai stie ca stravechea CSMS (antecesoarea Politehnicii alb-albastre) provine tot dintr-o fuziune, ca si Politehnica mai noua, cind falimentara Poli a fuzionat cu Unirea. Pentru orice om cu judecata, problemele principale sint cele ale prezentului, nu ale trecutului. Ramine de vazut cit de fericit este prezentul fotbalului iesean si cit de aurit ii este viitorul.

Aparent, dupa ce Ionut Negoita a devenit patronul clubului, se credea ca un torent de lapte si miere se va revarsa in Copoul fotbalistic. Fotbalul iesean isi doreste de mult un investitor privat puternic, care sa reduca atit de criticatul aport al Primariei pentru sportul cu balonul rotund. Aducerea lui Ionut Popa ca antrenor, un foarte bun cunoscator al Iasului fotbalistic, parea o alta garantie de autohtonizare a noii echipe, mai ales dupa ce mustaciosul aradean si-a dat seama de valoarea lotului de jucatori venit de la Breaza. Nu si-a dat seama, insa, de puterea de influenta a celuilalt lot, venit din partile sudice: patronul Negoita, veteranul Constantin Anghelache de la Breaza si, pina la un punct, si presedintele Grigore Sichitiu. Ionut Popa a fost inlaturat, culmea, dupa cel mai bun meci al echipei de cind a venit in Copou, semn ca manevra era previzibila de mai multa vreme. Semnul si mai rau a fost altul, fiindca, daca n-ar exista informatii certe ca in actele de constituire ale noii asociatii exista interdictia de a muta echipa din Iasi, previziunile "cioclilor" ar putea fi acoperite de adevar. Ionut Negoita poate are dreptul de a-si aduce la echipa antrenorul pe care il doreste, insa temerile ca fenomene de acest gen se pot repeta exista, pina la proba contrarie. Cine, oare, poate garanta ca noul antrenor, Adrian Falub, ar putea cadea si el intr-o buna zi, in dizgratia patronului, chiar daca rezultatele echipei ar fi multumitoare pentru ieseni? Cine poate garanta ca Negoita nu-si va retrage finantarea daca vor exista frictiuni intre ramura prahoveana si cea ieseana a clubului, situatie mai dura chiar si decit imposibila mutare a echipei din oras?

Deocamdata, mare lucru nu se poate sti. CSMU Poli are o etapa libera si de-abia peste inca o saptamina se vor trage primele concluzii (departe de a fi foarte revelatorii) atit in privinta formei jucatorilor, a capacitatilor profesionale ale tehnicianului Adrian Falub, cit si a eficientei noului management. Deocamdata, primele semne nu sint deloc incurajatoare.

Comentarii