Test de mai

luni, 08 ianuarie 2007, 22:12
3 MIN
 Test de mai

La sfirsitul primaverii, in luna mai, romanii vor participa la primele alegeri pentru Parlamentul European. Chiar daca este vorba de un mandat mai scurt (alegerile pentru intreaga Uniune vor avea loc abia peste doi ani), si de o remuneratie nesemnificativa (initial, alesii vor primi salariul de acasa si nu vreo 7000 de euro!), scrutinul se anunta extrem de important, pentru ca va lua pulsul vietii politice romanesti.
Din pacate, solutia propusa pentru aceste alegeri – liste nationale – este mediocra. Scrutinul "la gramada" avantajeaza, inca o data, conducerea centrala a unui partid si camarila din jurul liderului. De asemenea, arata ca politicienii, in pofida declaratiilor pline de intelepciune, pe care le prezinta permanent in mass-media, sint inspaimintati de ideea votului uninominal si chiar de cea a votului preferential pe liste. In plus, si electoratul este pastrat intr-o stare de subcultura politica, alegatorul fiind chemat doar pentru a aplica o stampila pe o foaie care, de multe ori, nu-i spune nimic, in afara de numele partidului. 

Preferabila ar fi fost impartirea Romaniei in 35 de circumscriptii electorale – numar egal cu cel al viitorilor parlamentari europeni si aproximativ egal cu cel al judetelor tarii. In acest mod, am fi vazut mult mai clar si felul in care decurg ostilitatile politice in fiecare judet. Mai mult, pentru ca Iasul este al doilea judet al Romaniei (ca populatie, dupa Prahova) si, prin urmare, ar fi beneficiat de (aproape) doi europarlamentari, confruntarea dintre partidele din Iasi s-ar fi dovedit mai mult decit interesanta. Mai ales ca, prin Dumitru Oprea (PLD), Constantin Simirad (PSD), Vlad Hogea (PNG) si chiar Camelia Gavrila (PNL) – potentiali candidati la aceste alegeri, Iasul isi dezvaluie pretentii de marire, care nu pot fi ignorate.

E adevarat, chiar si in cazul scrutinului pe liste nationale pot fi decriptate principalele (r)evolutii politice. Numai ca accentul se va muta din zona unei competitii mai degraba personale, intre candidati, care ar fi avut tot interesul sa interactioneze mai strins cu alegatorii, in cea a confruntarii dintre partide. In acest fel, formatiunile au toate motivele sa amine iarasi primenirea clasei politice, apelind tot la personajele politice ignobile (dar cu lipici la norod) din ultimii 17 ani si mai bine.

In orice caz, cu circa un an inaintea alegerilor locale si cu aproximativ un an jumatate inaintea celor generale, partidele din Romania isi vor fi aratat adevarata lor putere. Asadar, va iesi, cu ocazia acestui scrutin, PSD din criza, pentru a recupera teritoriul electoral pierdut in ultimii doi ani? Asa cred pesedistii. Se vor impaca liberalii cu democratii, sau PD va merge impreuna cu PLD, marginalizind PNL?  In acest ultim caz, se mai poate vorbi de o Alianta DA? Ce vor face conservatorii? Singuri nu au nici o sansa. Se vor "lipi" de PSD sau de liberali (care?), pentru a nu risca sa se faca de ris? Va cistiga PNG un europarlamentar? Se pare ca da. Va obtine PRM un scor mai mic decit de obicei? Date fiind acsensiunea partidului lui Becali (care se adreseaza cam aceluiasi segment de electorat), dezertarea unor membri importanti (vezi cazul Vlad Hogea), si inlocuirea acestora cu "vedete" gen Oana Zavoranu, asa ar trebui. Vor reusi partidele neparlamentare sa faca o figura frumoasa? Si, nu in cele din urma, s-au mai desteptat romanii o data cu aderarea la UE?

Iata doar citeva intrebari care isi vor primi raspunsurile in luna mai. De la aceste raspunsuri vor porni alte intrebari, dar si strategia de pregatire a partidelor pentru marele an electoral 2008. Oricum, alegerile pentru Parlamentul European vor reprezenta cel mai important examen pentru partidele politice din Romania, in anul in care tocmai am intrat. Cu dreptul sau cu stingul? Vom vedea in luna mai.

Comentarii