Unde ne situam?

miercuri, 06 octombrie 2010, 20:43
3 MIN
 Unde ne situam?

In cazul unui referendum, 50% dintre romani ar vota pentru introducerea pedepsei cu moartea, releva ultimul sondaj de opinie realizat de CCSB. Conationalii nostri sint la fel de radicali si in privinta ridicarii cetateniei romane tiganilor care comit infractiuni in Occident: 53% dintre respondenti s-au declarat pentru si doar 32% impotriva. Cind vine vorba despre "credinta", romanii se arata si mai intransigenti: 92% nu sint de acord sa isi schimbe religia, iar 63% nu ar accepta ca unul dintre apropiati sa treaca la un alt cult religios. Increderea pe care o avem in institutiile democratice ale statului si in politicieni ramine scazuta, procentele mentinindu-se constant sub 50%. Ar mai fi de adaugat datele recentului barometru CSOP, potrivit caruia jumatate dintre romani cred ca in perioada comunista se traia mai bine, pentru a constanta fatalist ca avem toate ingredientele unei tari impietrite in evul mediu: intoleranta religioasa, rasism, neincredere in institutiile moderne ale statului, o viziune primitiva asupra justitiei si o aversiune a cetateanului de rind fata de boier, dublata de o nostalgie bizara pentru fostul "rege", pe care, culmea, tot el l-a omorit. Insiruirea poate sa continue, dar concluzia ramine aceeasi. Sintem un popor inapoiat.

Sa vedem, insa, ce spun studii asemanatoare, realizate in tarile "secolului 21"? Potrivit unui sondaj realizat in 2009, 65% dintre americani se declara in favoarea pedepsei capitale. De mentionat ca "peste Ocean" intrebarea nu a avut doar un caracter teoretic, pedeapsa cu moartea fiind in vigoare in majoritatea statelor americane. Raminem pe tarmul vestic al Atlanticului si obervam ca 68% dintre "yankei" se opun construirii unei moschei in apropierea "ground zero", doar 29% declarindu-se de acord. Fireste ca subiectul este unul sensibil, dar simbolistica optiunii – atribuirea discriminatorie a atentatelor de la 11 septembrie unei intregi religii – nu difera pe fond de mult trimbitata intoleranta dimboviteana. Unde mai pui ca nu romanii au venit cu ideea de a arde Coranul in semn de protest fata de o organizatie terorista. Increderea in presedinte? In doar un an si jumatate de mandat, Barack Obama a scazut in sondaje cu aproape 20%, comentatorii americani fiind convinsi ca, fara un miracol, actualul presedinte nu va ramine la Casa Alba dupa 2012. Nu ne plac tiganii? Se pare ca nici francezilor, de vreme ce 65% dintre ei aproba demersul lui Sarkozy de deportare a cetatenilor europeni de etnie roma. Din nou, nu discutam despre un referendum ipotetic, ci despre reactia la o actiune concreta a statului. Francezii i-au vazut pe tigani evacuati si s-au bucurat. E drept ca sintem nostalgici dupa comunism, dar nu in aceeasi masura ca vecinii maghiari. 72% dintre unguri afirmau, intr-un sondaj realizat in 2009, ca traiesc mai prost decit inainte de 1989.

Puse in context geografic, dar mai ales istoric, concluziile sondajelor mentionate nu mai par atit de dramatice. Pentru o democratie care abia a implinit 20 de ani, avem o perceptie rezonabila asupra respectarii drepturilor omului. Nu sintem chiar atit de inapoiati pe cit ne place sa credem. Ca dovada, cititi PS.

P.S. Doua vesti bune ale sondajului CSOP, mai putin bagate in seama de presa. Majoritatea respondentilor – 46% – s-au declarat impotriva retragerii cetateniei romane etnicilor maghiari care cer autonomia Tinutului Secuiesc, doar 36% afirmind contrariul. Cum ar raspunde spaniolii la o intrebare asemanatoare vizindu-i pe catalani sau basci? De asemenea, 58% dintre romani considera ca libertatea individului este mai importanta decit egalitatea sociala. Oare la fel gindesc si francezii?

Comentarii