Becuri incandescente vs. Becuri fluorescente

miercuri, 16 ianuarie 2008, 20:00
2 MIN
 Becuri incandescente vs. Becuri fluorescente

De citiva ani, se duce la nivel mondial o lupta asidua pentru stoparea degradarii planetei, un razboi global antipoluare, anti-alimentatie gresita si pentru folosirea materialelor biodegradabile. Legile devin mai drastice iar pedepsele pentru incalcarea acestora sint destul de serioase. Pentru ca aceste campanii internationale sa aiba si efectul scontat este nevoie ca, chiar si lucrurile mici – precum un bec -, sa fie luate in serios.

Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania a garantat sa respecte legile acestui „conglomerat". Una dintre ele zice ca pina in anul 2009, toate becurile cu filament sa dispara. Ele vor fi inlocuite cu cele ecologice. Fabricile trebuie sa se conformeze insa procesul de retehnologizare se va amortiza destul de repede.

Campanie pentru utilizarea becurilor ecologice

Becurile ecologice consuma mai putin, rezista mai mult, dar dau lumina mai slaba. Mai mult decit atit ele costa si mai mult decit clasicele becuri. Becurile fluorescente sint economice deoarece consuma de 4-5 ori mai putina energie si au viata de 7 ori mai lunga. Astfel, in perioada de viata a unui bec ecologic consumi mult mai multe becuri normale. Cu ceva vreme in urma, echipa site-ului ecologic EcoSemnal a lansat o campanie de promovare a acestor becuri.

Campania „Incandescent vs. Fluorescent" are scopul de a demonstra superioritatea becurilor fluorescente fata de vechile becuri cu filament. „Stiati ca aproximativ 95% din energia consumata de un bec incandescent este emisa sub forma de caldura, doar 5% fiind emisa ca lumina vizibila? De aceea, becurile incandescente sint extrem de ineficiente si trebuie schimbate cu cele fluorescente", scrie pe site-ul lor.

„Becurile «ecologice» sau mai bine zis economice, sint cele fluorescente. In categoria asta intra si neoanele si becurile cu 2 tubulete in forma de U – au multe forme si culori foarte interesante. Problema becurilor utilizate in mod curent, cele cu incandescenta, este ca 95% din energie se pierde prin caldura, restul fiind folosit pentru iluminare. Legatura cu «mai putin dioxid de carbon» vine din faptul ca energia electrica necesara functionarii becurilor, si oricaror alte aparate, provine din arderea combustibililor fosili precum pacura, carbune. In momentul de fata se arde foarte mult combustibil pentru ca majoritatea energiei provine din Centrale Electro-Termice, iar acestea functioneaza in principal pe pacura", se explica pe respectivul site.

Tot aici se mentioneaza faptul ca sectorul energetic este cel mai mare poluant la nivel mondial. „Un bec economic pentru dulie obisnuita (E27), cu doua elemente fluorescente, de putere 15W – echivalent cu 75W bec cu incandescenta – costa 9 lei. Durata de viata este de 2-3 ani in functie de numarul de porniri/opriri, chiar are 3 luni garantie. Deci, consuma mai putin, 15W fata de 75W, au o durata de viata mult mai mare si primiti, in plus acel sentiment ca faceti un bine naturii".

Comentarii