Casa ecologica

miercuri, 28 martie 2007, 18:29
2 MIN
 Casa ecologica

Una dintre promotoarele si sustinatoarele arhitecturii ecologice este arhitecta Ileana Mavrodin. Ea a fost prezenta pe 23 martie la Iasi, la vernisajul expozitiei Casa Verde. Timisoreanca Ileana Mavrodin a demarat un proiect, in centrul caruia se afla lucrarile care utilizeaza cobul. Acesta este un material de constructie ce contine lut, nisip, paie, apa si pamint. Este rezistent la apa, la activitati seismice si este foarte ieftin. Cobul este utilizat atit in sculptura cit si in constructii. In ultimii ani, acest material a fost folosit pentru construirea unor cladiri „naturale".

Insa, dupa cum ne informeaza Ileana Mavrodin, la noi in tara acest material poate fi folosit mai ales in ecoturism, la locuinte de vacanta sau sate ecologice.

„Pentru moment, cobul poate fi folosit mai ales in ecoturism, locuinte de vacanta sau sate ecologice, dar eu il vad folosit si in spatiul public al unui zgirie nori ca o nisa racoroasa pentru luat masa intr-o zi fierbinte de vara sau cu un semineu in timpul iernii. In anii ’80 a fost ridicata piramida de sticla la Luvru, in secolul XXI poate fi o structura de cob in piata centrala a unei mari metropole", mentioneaza arhitecta pe site-ul acesteia, www.casa-verde.ro.

Ileana Mavrodin vede in aceasta tehnica de constructie o modalitate excelenta de conservare a mediului si imbunatatire a nivelului de viata al populatiei locale. In plus, pune probleme legate de mediu si traditiile locale, promovind conditii viabile de locuinre. Daca s-ar ridica astfel de sate ecologice, nivelul de trai si material al zonei in care s-ar realiza constructiile ar creste iar spatiu nu va fi afectat pentru ca are un impact minim asupra mediului. Nu este necesara prezenta drumurilor modernizate.

„Are impact minim asupra mediului, nu necesita drumuri modernizate de acces, majoritatea materialelor necesare se gasesc la locul constructiei, din saparea fundatiei rezulta material pentru pereti, restul se aduce cu doi „cai putere", solul vegetal decapat e refolosit la acoperis astfel incit cladirea devine doar un strat intermediar in ecosistem. Cobul are un impact minim asupra planetei prin reducerea consumului de lemn, metal si toate celalalte materialele toxice folosite in constructii", specifica ea.

Cladirile de tipul acesta sint eficiente din punct de vedere termic trebuie sa fie orietate spre soare: racoroase vara si calduroase iarna. Arhitecta ne atrage atentia ca nu e nevoie de aer conditionat vara iar iarna, datorita masei termice a cobului incalzirea necesara este minima.

„Inspiratia pentru acest tip de constructii vine din directa observare a locului, mediului, traditiilor si intelepciunii locale care inca sint prezente in satele romanesti, dar care sint rapid erodate de asaltul «consumerismului modern». Formele rotunde ale peretiilor, arcele si nisele creaza o fluiditatea a formelor unica si specifica acestui gen de constructii. Cladirile ofera un microclimat sanatos, sint nepoluante si devin parte integranta a locului", descrie aceasta.

Fotografii cu casa ecologica gasiti pe site-ul www.casa-verde.ro

Comentarii