Cu cit sint mai mari cheltuielile la o casa fata de bloc?

miercuri, 03 octombrie 2007, 20:03
3 MIN
 Cu cit sint mai mari cheltuielile la o casa fata de bloc?

In analiza de mai jos s-a pus accentul pe facturile la apa si incalzire, cele care au cea mai mare pondere din cheltuielile lunare. De asemenea, acestea sint si cheltuielile care diferentieaza cel mai mult cele doua tipuri de locuinta. „Casa iti da un plus de confort, de liniste. Este drept ca in ceea ce priveste cheltuielile de intretinere acestea sint mai mari, dar nu cred ca se compara", a declarat Elisabeta Vilciu, proprietara unei case in zona Tatarasi.

Femeia a precizat ca are o casa formata din 2 camere mari, o baie si un hol, in total aproximativ 80 metri patrati. „Cele mai mari cheltuieli se inregistreaza pe timp de iarna, cind majoritatea banilor se duc pe incalzire. Pentru asigurarea apei calde si caldurii am montata o centrala termica pe gaz. A fost o investitie care a meritat, in sensul ca era mai greu cind aveam soba. In plus, centrala este mai sigura fiind complet automatizata iar in caz de vreo avarie se intrerupe furnizarea gazului", a mai adaugat Vilciu.

Astfel, factura la gaz variaza de la 70 de lei intr-o luna de vara si pina la 500 de lei intr-o luna de iarna. „Cel mai putin se plateste in lunile de vara. In lunile de primavara si toamna, cheltuielile la acest capitol se dubleaza ajungind la aproximativ 150 lei, cel mai mult platindu-se iarna", a explicat Elisabeta Vilciu.

Proprietara a adaugat ca se inregistreaza si modificari si in ceea ce priveste consumul de apa. Daca intr-o luna de vara, factura pentru apa consumata variaza intre 70 lei si 100 lei, pe timp de iarna, nu se plateste mai mult de 30 de lei. „Diferenta se datoreaza si faptului ca am o mica gradinita de flori. Familia mea este formata din trei persoane. In timp ce vara sint zilnice dusurile, pe timp de iarna sint baile in cada, cam de doua-trei ori pe saptamina", a mai mentionat Vilciu.

In ceea ce priveste cheltuielile unui apartament, acestea sint sensibil mai mici. La capitolul asigurarea caldurii si a apei calde, facturile variaza in functie de sistemul ales. Constantin Ciofu, directorul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice (UFET) a declarat ca factura la incalzire variaza intre 200 si 250 lei. „Vorbim de un apartament de 60 metri patrati. Depinde daca in blocul in care se afla apartamentul sint locatari debransati sau nu", a declarat Ciofu.

Reprezentantii UFET au afirmat ca in cazul unui apartament cu aceeasi suprafata, dar care are montata centrala termica, factura la gaz depaseste cu putin 300 de lei. „Apar diferente la plata incalzirii intre un apartament si o casa din cauza pierderilor. In cazul unei case, pierderile de caldura sint semnificative si se regasesc in factura. Numarul peretilor exterior este mai mare, spatiile vitrate sint si ele mai generoase", a dat informatii suplimentare Constantin Ciofu.

Directorul UFET, care locuieste la casa a precizat ca diferente semnificative sint inregistrate si la consumul de apa. „De exemplu, in luna august, am platit pe apa consumata 133 de lei, de trei ori mai mult decit in cazul unui apartament", a mai adaugat Ciofu.

Termoizolatia poate reduce cu 30% consumul de energie

Datele se schimba insa cind vorbim de locuinte care au termoizolatie. Viorel Tomescu, inginer proiectant in cadrul UFET a afirmat ca termoizolatia reduce cu cel mult 30% consumul de energie. „Firmele care se ocupa de astfel de lucrari promit o reducere a cheltuielilor cu 50% dar practica a demonstrat ca acest procent nu poate fi atins", a declarat Tomescu.

Specialistii termocentralei iesene au afirmat ca  investitia totala, fara subventii de la bugetul de stat sau cel local, pentru un apartament cu o camera se ridica la circa 2.200 euro. „In functie de numarul de camere si cum este situat apartamentul costurile cresc. In acelasi timp, cu aceeasi bani se poate izola insa si o casa. Depinde de solutia aleasa si de grosimea stratului izolator", a mai explicat Tomescu. Astfel, in cazul unui locuinte termoizolate, incalzirea pe timp de iarna nu ar trebui sa depaseasca 100 de lei.

In ceea ce priveste facturile la electricitate, atit in cazul unei case cit si in cazul unui apartament, acestea sint similare. Astfel, in exemplele de mai sus, facturile la electricitate variaza in jurul sumei de 50 de lei. „Vorbim de conditii similare si minime, cum ar fi fier de calcat, masina de spalat, televizor, radio, eventual un ventilator sau radiator in plus", a mentionat Constantin Ciofu.

Comentarii