Decorul rustic

miercuri, 14 martie 2007, 18:16
4 MIN
 Decorul rustic

Rusticul a ajuns o moda si se impune tot mai mult. Imitarea interioarelor rustice are o parte pozitiva, pentru ca astfel se pastreaza anumite trasaturi traditionale ale locuintei. De asemnea un alt lucru bun il reprezinta faptul ca, din ce in ce mai multa lume incepe sa aprecieze, valorile vechi. Partea negativa este data de obiectele care nu reprezinta mai mult decit un kitsch. Iar aici putem aminti de acele creioane de lemn uriase sau farufurii de lut cu motive care realmente nu au nici o legatura cu traditia noastra.

In acele case, in care locuitorii sint niste impatimiti ai acestei mode, se remarca o supraaglomerare de obiecte rustice, unele cu adevarat vechi, valoroase, altele care incearca sa imite, mai bine sau mai rau, trecerea timpului. Astfel, se creeaza un amalgam, o invalmaseala de obiecte care nu sint de nici un folos si in nici un caz nu se obtine prin folosirea lor efectul sperat.

In amenajarea unui interior trebuie pricepere si simt estetic. Daca nu exista aceste doua elemente, spatiul poate deveni respingator. Sau o incapere in care simpla alaturare a unor obiecte puse la un loc ajung sa isi pierda valoarea, anulindu-se practic unul pe altul.

Cantitatea nu inseamna calitate

Din pacate pentru multe persoane „mult" este echivalentul la „bun". La decorarea unui local cu motive rustice trebuie sa avem in vedere ca potentialii clienti vin aici in ideea de a regasi o lume aproape pierduta, o atmosfera asemanatoare cu cea din casa bunicilor, o lume idilica la care fiecare dintre noi viseaza intr-o forma sau alta. Din aceste motive, decorul trebuie sa fie simplu, asa cum erau si casele taranesti. „Peretii sa fie de un alb imaculat, cu lemn bine prelucrat si finisat (taranii nu-si permiteau luxul de a face o treaba de mintuiala) si cu fier forjat care sa prezinte tot felul de decoratiuni in spiritul acelor vremi.", a adaugat designerul.

Daca se vrea sa se realizeze un interior rustic, este bine de mers fie prin casele unor tarani (cei mai in virsta pastreaza cu sfintenie lucrurile „asa cum au apucat de la parinti"), fie sa se faca o vizita de documentare intr-un muzeu (undeva unde sa se poata observa cu atentie modul de gindire si tehnicile folosite in trecut).

In trecut,  nimic nu era intimplator. Culorile isi aveau semnificatia lor, materialele folosite si mincarea la fel, totul se consuma in jurul cadrul ritualurilor. Asadar, alaturi de decor, bucataria, vesela, vestimentatia, totul trebuie sa fie in acelasi spirit, indiferent daca obiectele sint vechi, imitatii sau obiecte moderne stilizate. Toate trebuie sa se integreze in aceasta atmosfera. Sa se formeze un tot unitar. Nu trebuie sub nici o forma ignorate ceramica, tacimurile de lemn sau carafele.

Atentie insa, este bine de evitat achizitionarea obiectelor artizanale lucrate in serie, de proasta calitate, colorate tipator sau cele care se vind prin statiuni. „Este recomandabil sa se lucreze cu mesteri populari adevarati. Nu se gasesc usor deoarece sint acei oameni care fac lucrurile cu pasiune, pun suflet in munca lor si care inventeaza mereu altceva pastrindu-si in acest fel originalitatea cu fiecare obiect creat. Un alt loc de unde ne putem inspira ori chiar achizitiona astfel de obiecte sint tirgurile care se organizeaza in Iasi", a continuat directorul Vektor Design.

In locuinte, persoanele care prefera stilul autohton (rustic), se pare ca au gust format pentru calitate, echilibru. Bunul simt, o calitate a taranului roman, trebuie sa primeze iar totul trebuie dozat. In primul rind nu trebuie sa uitam ca o casa reprezinta sufletul locatarului. In al doilea rind, e bine ca atunci cind se cumpara un obiect decorativ, sa fim constienti pentru ce se achizitioneaza: datorita faptului ca este ieftin sau pentru ca e cu adevarat placut?!

De asemenea, folosirea icoanelor in amenajarile interioare cu aspect rustic a devenit o moda. Cu cit ai mai multe, cu atit impresia pe care o creezi este mai buna. Si totusi nu pot fi prea mult impresionati de aceasta imagine decit cei care gindesc superficial, pentru ca se simte faptul ca au fost achizitionate doar pentru decor, lipsindu-le functia principala.

„Intotdeauna am considerat ca este bine sa se puna accent pe originalitate. In Romania exista valoari care asteapta sa fie scoase la lumina de fiecare dintre noi. Un alt sfat pe care il pot da este de a nu se hazarda nimeni in ceva ce nu poate duce din lipsa de timp sau indeminare. In astfel de cazuri este bine sa se apeleze la specialisti deoarece ei cunosc regulile si, cel mai important, garanteaza calitatea", a incheiat Loredana Gaspar.

Comentarii