Despre BCA, cu avantaje si dezavantaje

Subtitlu

miercuri, 18 iulie 2007, 18:43
3 MIN
 Despre BCA, cu avantaje si dezavantaje

Blocurile BCA pot avea grosimi de 50 mm, 75 mm, 100 mm si 125 mm si se utilizeaza la zidirea peretilor neportanti despartitori, izolarea peretilor exteriori, izolarea termica si fonica a planseelor, precum si la izolarea structurii de rezistenta la exterior. BCA-ul este cu 10-20% mai putin portant decit caramida. Se sfarima mai repede la greutati mult mai mici, dar un avantaj al BCA-ului, cel mai important poate, este faptul ca peretii, in caz de nevoie, pot fi darimati foarte repede. V-ati plictisit de cum arata casa, o puteti recompartimenta foarte usor, spre deosebire de peretii din caramida dintr-o cladire ridicata pe sistem de zidarie, nu cadre de beton cu umplutura de caramida sau BCA.
Un alt atu al BCA-ului fata de caramida este acela ca o casa construita cu BCA se ridica mult mai repede. Blocurile de BCA sint mai mari decit caramida, dar si mult mai usoare, reducind efortul constructorilor.
Durata de viata a BCA-ului este asemanatoare cu cea a caramizii, undeva la peste 50 de ani. Ca nu cumva sa uitati, iata avantajele BCA-ului:
Izolare termica. Porii uniform distribuiti in structura BCA-ului confera proprietati izolatoare foarte bune, ceea ce permite crearea unui confort termic optim cu costuri minime pentru incalzire si racire.
Izolare fonica. Structura celulara fara interconexiuni asigura absorbtia fonica atit a zgomotului aerian cit si a celui de impact, obtinindu-se astfel un mediu intern linistit.
Greutate specifica redusa. BCA-ul este un material de constructie usor, cu greutate specifica extrem de redusa (400 ± 50 kg/m3), implicind consumuri reduse de materiale pentru structura de rezistenta si fundatie, precum si efort uman minim.
Dimensiuni exacte. Procesul de fabricatie asigura regularitatea si precizia dimensiunilor blocurilor si placilor, A/- 1 mm, ceea ce permite o instalare rapida si précisa cu un consum minim de adeziv (mortar).
Usor de prelucrat. BCA-ul poate fi taiat usor, frezat, gaurit, slefuit folosind scule si dispozitive uzuale pentru saparea canalelor de instalatii electrice, alimentari cu apa, bride de legatura cu structura de rezistenta, neinregistrindu-se pierderi ca in cazul utilizarii altor materiale (caramizi pline sau cu goluri verticale).
Diversitatea dimensiunilor si regularitatea acestora, planeitatea fetelor blocurilor si a placilor de BCA permit o instalare usoara si rapida, putindu-se pune in opera orice solutie arhitecturala dorita.
Rezistenta la apa. Datorita proprietatilor higroscopice, BCA-ul are capacitatea de a absorbi si adsorbi vaporii de apa din mediul ambiant, prevenind astfel formarea condensului. In acelasi timp este impermeabil, fenomenul de capilaritate fiind redus.
Rezistenta la foc. BCA-ul este incombustibil, constituind o bariera impotriva extinderii focului. Supus la actiunea temporara a unei temperaturi inalte (cca 10000C care apare la incendii), nu prezinta modificari dimensionale, ale proprietatilor mecanice si structural compozitionale.
Rezistenta la cutremure. Zidariile grele au tendinta de a se inclina la cutremure. Greutatea zidariei cu BCA-ului este cu mult mai mica fata de zidaria din alte materiale de constructie. Raportul inaltime-greutate a demonstrat ca multe cladiri din BCA au rezistat mult mai bine cutremurelor.
Costuri totale reduse. La costurile reduse ale produsului se adauga costurile foarte mici cu transportul si manopera, resultind in ansamblu costuri minime de constructie. Datorita caracteristicilor tehnice deosebite nu mai sint necesare izolari termice, fonice sau ignifuge suplimentare.

Comentarii