Pregatirea gradinii pentru iarna

Subtitlu

miercuri, 19 noiembrie 2008, 18:16
2 MIN
 Pregatirea gradinii pentru iarna

Perene: plantati bulbii pentru florile de primavara viitoare, precum brinduse, narcise, zambile, dar trebuie sa va grabiti. Plantele perene trecute trebuie taiate, impreuna cu frunzele uscate si puse pentru ingrasamint.

Copaci si arbusti: taiatul copacilor trebuie lasat pe mai tirziu, dupa ce iarna si-a inceput domnia. Dar mai puteti gradinari si puteti planta citiva copacei. Radacinilor le place plantatul de toamna tirziu, care le da ragaz sa se odihneasca pe timpul iernii inainte de a arata ce pot prin infrunzirea de primavara. Fertilizarea trebuie oprita, dar nu si daca frunzele au fost mai mici decit de obicei ori s-au colorat prea devreme in culorile de toamna, ambele fiind semne de stres.

Trandafirii pot fi acum musuroiti. Asigurati-va ca trandafirii, zmeura si alte plante agatatoare au tulpinile fixate, astfel incit sa nu se rupa sub vinturile puternice din timpul iernii. Spre sfirsitul lunii infasurati in hirtie trunchiurile copacilor sensibili precum si ale plantelor susceptibile de a fi afectate de temperaturile foarte scazute.

Transplantati. Plantele, pomii si arbustii sint in perioada de somn si, in sfirsit, puteti sa-i transplantati. Este vorba despre rododendroni, azalee si chiar bujori. Pentru aceasta trebuie sa sapati cit mai mult posibil in jurul sistemului de radacini, apoi sapati o groapa noua suficient de larga pentru a da radacinilor mai mult pamint, pentru a le impulsiona cresterea si replantati repede, inainte ca radacinile sa se usuce. Atunci cind replantati folositi un mix din solul initial cu multa turba de padure si compost (sau gunoi de grajd) precum si putin fertilizator de transplatare. Sustineti plantele inalte si copaceii impotriva vinturilor pina ce radacinile sint suficient de fixate pentru a-i stabiliza.

Ingrijirea gazonului se poate reduce la trei cuvinte: toamna inseamna fertilizare. Si inca una sau doua masini de tuns iarba. Aplicati ingrasamint cu actiune intirziata, pentru iarna, daca nu ati facut-o in septembrie sau octombrie. Continuati sa tundeti gazonul pina cind iarba se opreste din crestere si mai aplicati o tundere finala, pentru a reduce riscul bolilor de iarna si prezenta rozatorilor.

Comentarii