Campionii nationali ai meseriilor de la grupurile scolare din Iasi

Subtitlu

miercuri, 14 mai 2008, 19:34
8 MIN
 Campionii nationali ai meseriilor de la grupurile scolare din Iasi

Sa faci ceea ce-si propui si sa nu te dai batut indiferent ce s-ar intimpla este o lectie pretioasa pe care elevii performeri de la grupurile scolare au invatat-o din plin. Cinci elevi ieseni au reusit sa fie primii din tara la olimpiadele tehnice in ciuda conditiei de multe ori precare din familie, fie din punct de vedere financiar, fie pentru ca nu au sprijinul direct al parintilor. "Ziarul de Iasi" a aflat povestile acestor copii deosebiti care din dorinta de a se afirma si de a invinge greutatile sint dispusi sa faca orice pentru a reusi in viata.

 

Parintii lui Constantin au privit din cer cum fiul lor a luat locul I pe tara la agricultura

* admis initial la scoala de arte si meserii, elevul a facut anul de completare, iar acum viseaza sa urmeze Horticultura

Constantin Anghel este orfan. Ambii parinti au murit, iar el locuieste impreuna cu alti tineri fara familie intr-un apartament din Podu Iloaiei. Anul acesta a fost la Slatina, la olimpiada nationala pentru calificarea de tehnician in agricultura. Asa a devenit cel mai bun din tara. "A fost destul de greu, dar m-am descurcat pentru ca m-am pregatit", a declarat simplu Constantin Anghel, elev in clasa a XII-a la Grupul Scolar Agricol "Haralamb Vasiliu" din Podu Iloaiei, care anul trecut, la aceeasi oplimpiada, s-a clasat pe locul II.

"Din cite stiu, Constantin a ramas singur cind era in clasa a VI-a. De atunci este in ingrijirea Centrului de plasament «Ion Holban», iar de un an a fost inclus in programul Fundatiei «World Vision»", a spus directorul adjunct Vasile Catarau. Constantin este pasionat in mod special de partea practica a meseriei pe care o invata si mai ales de horticultura. Asta nu inseamna ca fotbalul sau calculatorul nu se inscriu pe lista sa de preferinte. "Imi place sa asimilez informatii de pe calculator. Despre orice. Acum ma pasioneaza economia", a mai spus Constantin. "Este un copil foarte istet. Nu este genul care doar invata bine. El nu se sfieste sa munceasca daca are nevoie de ceva. Asa si-a cumparat un telefon mobil. Fundatia care are grija de el si colegii lui de apartament le pune la dispozitie hrana si cazare, insa tinerii mai au nevoie si de alte lucruri", a precizat Elena Catarau, unul dintre dascalii cu care Constantin s-a pregatit pentru olimpiada.

Pregatirea a fost intensiva mai ales in apropierea concursului national. Olimpiada a constat intr-o proba teoretica si una practica. Cum scoala nu are toate dotarile necesare, elevul a invatat si observind tehnologiile agentilor economici cu care unitatea de invatamint se afla in colaborare. "Stiti cum este: iti arata, iti explica, dar nu te lasa sa pui tu mina", a declarat Elena Catarau.

Constantin mai are un an pina la bacalaureat. Admis in clasa a IX-a la scoala de arte si meserii, elevul s-a decis sa nu se opreasca dupa 10 clase, ci sa urmeze ruta progresiva. A facut anul de completare – clasa a XI-a – si la finalul clasei a XIII-a va putea sustine examenul de bacalaureat. „Speram sa mearga la facultatea de horticultura", ii tine pumnii profesoara sa, Elena Catarau. Acesta este si visul lui Constantin: sa mearga mai departe si sa-si gaseasca un rost in viata.

 

Cea mai buna olimpica la coafura este in acelasi timp mamica pentru fratele ei mic

* Marina Croitoru este eleva la Grupul Scolar "Ion Holban". Parintii ei sint la munca in strainatate, asa ca fata duce pe umeri gospodaria.

Marina Croitoru este premianta din acest an de la olimpiada tehnica la specializarea de frizer-coafor- manichiurist-pedichiurist. Eleva in clasa a XI-a la Grupul Scolar „Ion Holban", Marina a uimit comisia de concurs prin coafura de ocazie pe care a efectuat-o la proba practica si a convins juriul ca este cea mai buna din tara. "Ma inspir din reviste, din cataloage de specialitate si-mi folosesc imaginatia. Chiar daca ai acelasi model si vrei sa faci aceeasi coafura, nicioadata nu va iesi la fel", vorbeste din experienta Marina.

Chiar daca tunde si coafeaza de doar un an (potrivit programei scolare, din clasa a X-a incep tunsorile), fata are deja cliente fidele chiar si printre profesoarele grupului scolar. "Cind doamna profesoara de romana a fost soacra mi-a spus ca rudelor ei nu le-a venit sa creada ca o eleva i-a facut coafura", a spus Elena Ganicenco, indrumatoarea Marinei.

Meseria pe care si-a ales-o ii place foarte mult si crede ca i se potriveste. A lucrat pina acum si in saloane specializate, ca manichiurist, insa considera ca scoala este mai importanta deocamdata si a renuntat la slujba. Totusi coafura ii place mai mult. "La inceput aveam doua miini stingi", a declarat fata care si-a coafat colegele si s-a lasat coafata de acestea. Asa se face practica. "Pentru olimpiada nationala care in acest an s-a desfasurat chiar la noi in scoala, am ales cele mai frumoase fete, din toate clasele, cu par lungut, care sa se preteze la un tuns si un coafat", se mindreste Elena Ganicenco, "mamica Marinei".

"Asa e! Am mai multe mame", a declarat Marina aratind ca in spatele muncii ei de a-si face un drum cit mai lin in viata se ascund greutati carora trebuie sa le faca fata. "Parintii mei sint plecati la munca in strainatate. La fel si fratele meu mai mare. Au fost tare mindri cind au aflat ca am iesit pe locul intii. Eu locuiesc in Miroslava si sint si eu mamica. Pentru fratele meu mai mic", a declarat Marina. Pentru ca are grija de fratiorul ei de clasa a sasea, fata spune ca pe linga scoala si responsabilitatile de acasa nu mai are timp "de alte pasiuni".

 

"Daca faci ceva cu pasiune si nu te dai batut iti va reusi"

Emanuel Delescu a reusit sa obtina premiul intii la specializarea de tehnician electronist. "Electronica mi-a placut de mic, faceam reparatii cu parintii si apoi am mers la Palatul Copiilor. Mi-am ales liceul tehnic potrivit si imi pare foarte bine. Daca faci ceva cu pasiune si nu te dai batut iti va reusi si vei avea satisfactii mari", a declarat Emanuel, elev la Colegiul Tehnic de Electronica si Telecomunicatii, care anul trecut a obtinut premiul al doilea la olimpiada nationala. Si acum ii pare rau pentru cele 50 de sutimi care l-au despartit de premiul intiii.

Chiar daca acum se concentreaza in mod special pe examenul de bacalaureat, Emanuel viseaza sa fie din toamna student la doua facultati: cea de electronica si telecomunicatii si cea de psihologie. "Mi-ar placea sa le fac in paralel. Cred ca se poate. Ma atrage foarte mult si psihologia, adica tot ce tine de complexitatea gindirii si comportamentul uman in general", a declarat increzator in propriile forte Emanuel, care provine insa dintr-o familie modesta, tatal sau fiind decedat, iar mama fiind cea care incearca singura sa isi incurajeze fiul.

Emanuel, dar si colegul sau Florin Vartolomei, care a obtinut premiul doi la olimpiada nationala de profil ar fi putut fi deja admisi la facultatea de profil de la Universitatea Tehnica.

"Marele nostru of este ca reprezentantii Facultatii de Electronica si Telecomunicatii accepta fara concurs doar premiantii olimpiadelor nationale de la matematica, fizica si informatica si nu si pe cei de profil. In acest sens noi am facut o mapa cu subiectele din ultimii ani pentru ca sa observe gradul de complexitate al olimpiadei noastre. Reprezentantii facultatii au spus ca in urmatoarea sedinta vor lua in considerare propunerea noastra si ca pentru anii urmatori ar putea sa se ia decizia ca si absolventii nostri cu premii la olimpiada nationala de profil sa intre la facultate fara examinare. Cu toate acestea si reprezentantii facultatii au admis ca elevii nostri se disting net de ceilalti studenti si se descurca extraordinar la partea practica", a mai declarat directoarea Colegiului Tehnic, Lacramioara Alexandrescu.

 

Magdalena Ursachi: "Imi voi face un rost"

* laureata locului I la administratie publica, eleva de la "Unirea" Pascani e deja admisa la Universitatea Bucuresti.

Magdalena Ursachi este ca si intrata la Facultatea de Administratie Publica a Universitatii din Bucuresti. Performanta ei de la olimpiada nationala de specialitate, pentru competenta tehnician in administratie ii asigura un loc la facultate fara a sustine examen.

Eleva in clasa a XII-a a Colegiului Tehnic "Unirea" Pascani, Magdalena spune ca ii place sa fie prima. Pe prima treapta s-a situat si anul trecut, la acelasi concurs. "Am facut foarte multa pregatire. Chiar si la sfirsit de saptamina. Profesorii de la celelalte discipline au fost intelegatori cu mine, mai ales in saptaminile dinaintea concursului, dar nici eu nu am abuzat de asta", a declarat Magdalena.

Chiar daca va pleca la Bucuresti din toamna, eleva se declara multumita si nerabdatoare. "Este adevarat ca voi fi departe de familie, dar imi voi face un rost. Parintii m-au sustinut si m-au lasat sa aleg ce-mi doresc", a incheiat Magdalena.

 

"Cind vezi un lucru facut de mina ta de la inceput si pina la sfirsit iti dai seama ca merita"

* spune Lucian Catea, cel mai bun elev din tara la olimpiada nationala pentru zugravi si vopsitori.

Lucian Catea, elev in clasa a XI-a la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" este mai pragmatic. Stie ca un bun practician va reusi sa aiba salariu satisfacator chiar si in Romania si nu isi doreste sa plece neaparat in strainatate dupa finalizarea liceului. Lucian este laureatul locului intii la olimpiada nationala de la specializarea zugrav, vopsitor, ipsosar, tapetar.

Doreste sa lucreze in constructii, asa cum face si acum in timpul vacantelor de vara. "Cind vezi un lucru facut de mina ta de la inceput si pina la sfirsit iti dai seama ca merita. Imi place foarte mult sa lucrez in special la finisaje", a declarat Lucian.

Tinarul este din satul Farcaseni, comuna Strunga, si este mezinul familiei. Fratii sai lucreaza tot in constructii. "Trebuie sa lucrezi practic pentru a ti se da mina. Eu am lucrat mai mult interioare. De exemplu, pentru scoala am facut cantina si asa ne-am pregatit. Acum sintem in practica la un agent comercial", a mai spus Lucian.

Pentru proba de indeminare de la olimpiada a avut de facut un gled, dar a trebuit sa dea dovada si de cunostinte teoretice. "Nu este primul concurs la care particip. Anul trecut la un concurs interdisciplinar de la Vaslui am luat mentiune", a mai spus Lucian.

Comentarii