Ce surprize vor aduce in acest an rezultatele la bacalaureat

miercuri, 21 mai 2008, 18:11
3 MIN
 Ce surprize vor aduce in acest an rezultatele la bacalaureat

Peste o luna incepe examenul de bacalaureat, iar modificarea structurii subiectelor din acest an nu pare sa ii multumeasca pe elevi. La Arad, elevii claselor a XII-a au si protestat saptamina trecuta cerind subiecte mai usoare.

In agitatia dinainte de examen, dascalii ii sfatuiesc in continuare pe elevii ieseni sa nu incerce sa invete pe de rost, ci algoritmii de rezolvare si conceptele teoretice cu care sa jongleze. E vremea recapitularilor finale, mai spun profesorii.

Scrisoarea, "pierduta" definitiv

Limba si literatura romana este disciplina la care toti elevii vor avea aceleasi subiecte, indiferent de profilul la care au studiat. „Elevii trebuie sa abordeze pregatirea pentru oral diferit fata de cea pentru examenul scris. Daca la expunerea orala ei trebuie sa insiste pe clarificarea conceptelor operationale, pe abilitatile de interpretare a unui text si pe fluenta exprimarii, la proba scrisa trebuie sa stapineasca foarte clar teoria: speciile literare, trasaturile. De asemenea, este de preferat ca un elev sa invete pentru mai multe subiecte acelasi roman. De exemplu, operele lui Rebreanu se inscriu atit la categoria de romane obiective, cit si la romane din perioada interbelica", a precizat sefa ISJ, Camelia Gavrila, profesor de romana.

Scrisoarea, care salva elevii mai putin pregatiti, nu mai apare in noua structura a subiectelor. In schimb, elevii vor avea de facut argumentari. Dascalii spun ca este important ca o parere sa fie sustinuta de 2-3 argumente, dar sa fie prezentat si un posibil contrargument, iar in final concluzia sa fie logica. "Aici conteaza mult limbajul elevat si curajul propriei opinii", a mai declarat Camelia Gavrila, care spune ca unele subiecte sint "provocatoare" chiar si pentru profesori. Este vorba in special despre eseu, care necesita pe linga teorie literara si cunostinte de cultura generala din domenii conexe, precum filosofia, psihologia sau mitologia.

Elevii care vor rezolva corect doar primul subiect, cu cerinte privind vocabularul sau figurile de stil pe marginea unui text la prima vedere, nu vor reusi sa obtina o nota de promovare, asa cum se intimpla pina in acest an. Fiecare dintre cele trei subiecte care alcatuiesc varianta de examen este cotat cu 30 de puncte, alte 10 puncte fiind acordate din oficiu.

Cuiul examenului, matematica

Matematica, ani la rind considerata cuiul examenului de bacalaureat, va pune si in acest an probleme. „Subiectele nu sint atit de grele, dar se face o distinctie foarte clara intre M1 (subiectele pe care le vor avea de rezolvat elevii de la profilul matematica-informatica) si M2 (cele care le vor reveni elevilor de la profil tehnic si stiinte ale naturii). Unii elevi de la matematica-informatica si-ar dori subiecte mai usoare, pentru ca ei au dat la acest profil pentru ca este la moda si nu s-au gindit ca matematica este un obiect cu adevarat important", a precizat inspectorul de specialitate, Nicu Miron.

Profesorii isi sfatuiesc elevii ca sa lucreze pe tipuri de subiecte. „Sa gaseasca, din toate variantele, un anumit tip de integrala si sa observe tipologia. In ultimele saptamini sa inceapa sa lucreze variante. Trebuie sa fim insa constienti ca fiecare copil da tot ce poate. Adica decit sa lucreze subpuncte pe care oricum nu le poate intelege si sa piarda foarte mult timp, mai bine sa sedimenteze cunostintele pe care le are, cu riscul de a lua note de 8 sau 8,50", este de parere inspectorul Miron.

Bacalaureatul din acest an este un examen mamut, daca tinem cont ca la verificarea de sfirsit de liceu anul trecut au fost inscrisi 6.700 de elevi. Acum si-au depus dosarele de inscriere nu mai putin de 8.283 de elevi, atit din seria curenta, cit si din seriile anterioare. Prima proba, cea orala la limba si literatura romana, este programata pentru zilele de 23-24 iunie.

Subiectele pentru probele scrise, precum si variante pentru probele orale sint de gasit in varianta finala de pe 11 aprilie, pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii la adresa http://subiecte2008.edu.ro/ bacalaureat/. Subiectele initiale au fost modificate, la propunerea profesorilor din toate judetele tarii, fiind scoase subpunctele prea dificile.

Comentarii