Ce trucuri folosesc studentii ca sa invete in sesiune

marți, 31 ianuarie 2012, 13:53
4 MIN
 Ce trucuri folosesc studentii ca sa invete in sesiune

Sesiunea este perioada cea mai stresanta din viata de student. Timp de citeva saptamini, studentul este evaluat pe baza cunostintelor dobindite in timpul semestrului. Examenele, orale sau scrise, proiectele transforma noptile in zile pentru tinarul student. Importanta sesiunii poate fi vazuta prin prisma numarului de site-uri care ofera informatii legate de cum sa supravietuiesti acestei perioade. Cert este ca unii dintre studenti nu numai ca reusesc sa treaca peste aceasta perioada destul de relaxati, dar trec si cu brio. Pentru a le sugera o modalitate de memorare a informatiilor pe termen lung, sfatul unui profesor care ii creste pe tineri din punct de vedere intelectual este ca un un factor important in procesul de memorare este dozarea timpului. „Sa-si ordoneze timpul de invatare. Ideal ar fi sa inceapa sa invete din prima zi de facultate, sa aiba notitele scoase. Sa-si planifice examenele astfel incit sa aiba la dispozitie cite trei, patru zile intre ele, pentru a lasa timp sa revizuiasca materia. Criteriile de evaluare ar ajuta memorarea informatiilor daca ar fi in asa fel incit sa dezvoltate creativitatea. Se pot ajuta sI de memoria vizuala sau de asocierea unei informatii cunsocute cu una cunoscuta", a precizat prof.univ.dr. Nicu Gavriluta, decan la Facultatea de Filosofie si stiinte Social-Politice a Universitatii „Al.I. Cuza" din Iasi.

„Sesiunea nu e o tragedie"

Modul de a invata al acestor studenti se rezuma la formula „putin, dar bine". „Invat din timpul semestrului si nu las informatia sa se adune, pentru ca mi-ar fi greu si in timpul semestrului, deoarece lucrurile se leaga intre ele. Invat doar citeva ore pe zi, niciodata noaptea, deoarece consider ca somnul isi are rolul sau. Cred ca este important si cu cita pasiune inveti, daca esti curios si vrei sa afli mai multe depre acel subiect. Sesiunea nu e o tragedie, e o modalitate de a te evidentia, de a arata ca nu ai venit degeaba la cursuri", a precizat Andreea, studenta bursiera de la Facultatea de Litere a Universitatii „Al.I. Cuza" Iasi. Modalitatea de a retine informatii difera de la persoana la persoana, in functie si de tipul de memorie pe care il are. „Cind invat imi fac conspect, imi structurez doar ce e important si invat de pe conspect. Ramine mai putina materie si mi se pare mult mai usor de retinut din ce scriu eu. Prietenul meu isi subliniaza pe cursuri, are memorie vizuala mai buna", a spus Madalina, masteranda la Economie si dreptul afacerilor din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii „Al.I. Cuza". Desi nu exista o modalitate care sa garanteze un rezultat favorabil la examene, esential este ce ramine in memorie dupa ce trece sesiunea. Informatiile retinute pe lunga durata care pot si utilizate in scopuri practice sint obiectivul studentului. „Invat in functie de timpul pe care il am pina la examen, daca am un interval de trei, cinci zile imi scot notite si subliniez, daca am un interval mai mic de 3 zile citesc fugitiv si in timpul sesiunii beau multa cafea si pierd multe nopti", a zis Victor, student la Medicina Generala in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa" Iasi.

„Tot ce invat, invat in sesiune"

Notele la examene sint deosebit de importante deoarece la unele facultati intre semestre se refac listele cu persoanele care beneficiaza de locuri la buget. „Invat foarte simplu, imi adun toate cursurile, le citesc de citeva ori, conspectez, apoi invat ideile pe care le-am scos", a spus Alina, studenta la loc fara taxa din cadrul Facultatii de Litere, specializarea Franceza-germana. Indiferent de modalitatea de a invata, scopul studentului este acelasi, sa nu aiba restante. „Recunosc ca nu prea invat din timp. Examenele sint cam din trei in cinci zile si invat inaintea fiecaruia la obiectul respectiv. Tot ce invat, invat in sesiune, nimic in timpul semestrului", a spus Ionut, student la Chimie. Dupa tipul de examen, si modalitatea de pregatire difera. Cei care au teste grila se pot pregati pe subiectele mostre. „Am de gind sa incep sa rezolv dintre subiectele posibile pentru examen", precizeaza Dragos, student la Inginerie si management in alimentatia publica si agroturism. Unii mai norocosi au nevoie doar de o recapitulare, deoarece informatiile de baza avindu-le din timpul cursurilor. „Am «prins» in mare la cursuri, acum doar repet, nu tocesc. Citesc cursurile si atit", a spus Marian, student la Administratie publica.

Comentarii