Centrul copiilor saraci, cu inteligenta exceptionala

miercuri, 05 decembrie 2007, 21:12
6 MIN
 Centrul copiilor saraci, cu inteligenta exceptionala

Ioan si Nicolae Marincean par copii obisnuiti, insa au coeficientul de inteligenta peste 120, iar conform specialistilor ei pot fi incadrati la categoria "inteligenta exceptionala". Crescuti intr-o familie saraca, de la tara, care nu-si poate permite sa le ofere o educatie costisitoare, pustii au avut sansa de a fi selectionati pentru Centrul de Excelenta Rezidential pentru Copii Supradotati din cadrul Centrului de Plasament Bucium.

Centrul pentru Copii Supradotati reuneste 21 de copii, 7 baieti si 14 fete. Ceea ce ii uneste pe toti este inteligenta lor iesita din comun si saracia. Cu totii au un IQ peste 120 si provin din familii care nu le-ar fi putut asigura o educatie de calitate. Stau intreaga saptamina la Centru, unde primesc masa, casa, fac ore la scoli bune din Iasi, unde sint dusi cu microbuzul, si lectii asistate de profesori, toate acestea cu scopul de a-si dezvolta aptitudinile si de a beneficia de o educatie potrivita inteligentei lor.

„Testam mii de copii pina gasim cite unul cu un astfel de coeficient de inteligenta. Cei care se incadreaza in IQ 120 -160 sint de nivel superior, capabili de performanta, in conditiile unei motivatii puternice. Daca sint cu adevarat exceptionali o va arata timpul. Oricum, de cind facem astfel de teste nu am gasit un IQ mai mare de 140", a declarat Maricica Buzescu, directoarea Centrului Judetean de Asistenta Psiho-Pedagogica Iasi.

 

„Imi place sa-mi imaginez cum visez, in compuneri"

La numai 10 ani, Ioan, cu un coeficient de inteligenta de 132, prefera sa citeasca o carte decit sa bata mingea pe terenul de fotbal si citeste inainte toate lectiile pentru a fi sigur ca e pregatit la ore. Nicolae are rezultate extraordinare la numeroase concursuri de matematica si visul lui este sa perfectioneze industria constructiilor de masini. 

Ioan si Nicolae merg la parinti, la Belcesti, o data la doua saptamini. Dar baietii spun ca se simt bine la Centru, unde si-au facut multi prieteni si si-au descoperit pasiuni. De altfel, cei doi sint si mindria coordonatoarei Centrului, Sorina Topita. „Sint niste copii deosebiti si este o adevarata placere sa lucrezi cu ei. Chiar daca sint frati, sint foarte diferiti, dezvoltindu-se in directii opuse", a spus coordonatoarea.

Proveniti dintr-o familie care nu si-a permis financiar sa-i sustina la scoli din Iasi, cei doi baieti ilustreaza povestea multor altor copii care ar putea face multe dar nu au aceasta posibilitate din cauza lipsei banilor. Mama baietilor este profesoara de matematica, dar tatal nu a lucrat niciodata din cauza unor probleme de sanatate.

In Belcesti, familia cu sase copii sta intr-un apartament cu doar doua camere. Ionucu, asa cum ii zic educatoarele din centru, e un copil cu ochii blinzi care vorbeste calm si incetisor, ca un om care a trecut prin multe la viata lui.

„E un copil foarte matur in gindire, prea matur pentru virsta pe care o are si nu face nimic daca nu calculeaza inainte totul. De altfel, are IQ 132. Cu toate acestea este o fire visatoare, profunda, mai inclinat spre ramura umanista a vietii. Recita poezii ca un actor adevarat, traieste la intensitate maxima orice spune. Face totul din pasiune si placere", spune Sorina Topita.

Educatoarele povestesc cum l-au prins de multe ori ascunzind cite o carte sub perna la ore la care ar fi trebuit sa doarma. Chiar el recunoaste ca prefera sa citeasca decit sa doarma. „Imi place sa citesc si sa fac compuneri, dar mai ales imi place sa-mi imaginez cum visez, in compuneri", marturiseste cu jumatate de glas Ionucu. De altfel, si-a propus ca atunci cind va creste sa devina profesor de limba romana.

Nicolae vrea sa proiecteze camioane performante si ecologice

Nicolae pare a fi complet diferit de fratele sau mai mic. Pustiul a cistigat numai in anul scolar 2006-2007 17 diplome la diverse concursuri de matematica, unul dintre ele fiind Concursul Europen de Matematica, unde a obtinut premiul III.

Spre deosebire de fratele sau, Nicolae e vesnic in miscare, vorbeste repede de parca ar vrea sa spuna totul intr-o secunda. Rabdarea nu pare sa se numere printre calitatile sale, in schimb e suporter infocat al echipei de fotbal Steaua, una din marile lui dorinte fiind sa ajunga cindva pe stadionul Ghencea. Dar cel mai mult isi doreste sa poata construi un camion performant. „Vreau sa perfectionez masinile pentru ca unele arata bine dar nu-s deloc rezistente. Si nici ecologice nu sint", a spus Nicolae.

Cei doi nu sint insa singurii cu care se mindresc cei patru educatori care au grija de ei. Petrica Feraru e abia in clasa a V-a, dar deja promite mult in domeniul muzicii. Cea mai mare pasiune a lui este sa cinte la clarinet. Inarmat cu partituri, pustiul isi petrece aproape tot timpul liber exersind. Iulian Anghelus are 13 ani, este in clasa a VII-a si urmareste cu interes documentarele pe care le gaseste la televizor. Ionel Matasaru are 14 ani si visul sau este sa inventeze un combustibil nepoluant.

„Copiii pot fi incadrati la capitolul inteligenta exceptionala mai ales daca au si talente deosebite sau sint motivati si perseverenti in ceea ce fac. Daca se lucreaza intens cu ei chiar pot sa se mai dezvolte, de aceea trebuie inclusi in programe speciale pentru ca se plictisesc foarte repede si isi pierd interesul", a precizat Anca Amarandei, psiholog in cadrul Centrului Catharsis.

Andrei are 8 ani si joaca sah la clubul Politehnica

Toti cei 21 de copii din Centrul Rezidential care functioneaza deja de trei ani au fost alesi de catre echipe de la DJASPC si ISJ din scolile din judet. Insa mai exista 28 de copii care fac parte din Centrul de zi pentru copii supradotati din municipiul Iasi si comunele limitrofe. Acestia au fost selectati din peste 200 de candidati. Criteriile au fost aceleasi: nivel superior al inteligentei si situatie financiara dificila acasa.

Andrei Macovei are 8 ani si este unul dintre cei care isi petrec dupa-amiezele la Centru. Marea lui pasiune este jocul de sah, insa isi gaseste foarte greu parteneri pe masura. „Andrei e sahistul nostru aici, dar nu prea are cu cine sa joace, ceilalti copii avind alte pasiuni", a declarat Daniel Klein, coordonatorul centrului.

Cei 28 de copii sint adusi la Centru dupa orele de la scoala. Aici maninca, apoi timp de o jumatate de ora se odihnesc sau chiar dorm si dupa ce fac asta se apuca de teme sau de diferite activitati educative. „Avem trei educatori specializati pentru cele trei grupe de cite zece elevi. Incercam sa facem cu ei activitati de deprinderi de viata independenta, de autoingrijire, amenajarea spatiului de lucru, repere de comportare civilizata. Cind descoperim un talent deosebit incercam sa-l stimulam", a adaugat Daniel Klein.

Asa a fost si in cazul lui Andrei. El face deja parte din Clubul de sah de la Politehnica Iasi si a participat la nenumarate concursuri in ultimii trei ani. De altfel, la Turneul International Cupa „Stefan cel Mare" 2007 a luat locul III, in conditiile in care participantii au fost chiar si cu sapte-opt ani mai mari decit el.

Conducerea centrului a reusit sa obtina o sponsorizare pentru el, iar acum, Andrei are propria lui tabla de sah, piese, ceas pentru joc, o uniforma si un ghiozdan. Copiii din Centrul de zi pot participa la trei cercuri: de calculatoare, de olarit si de pictura.

„Acesti copii sint mindria noastra. Intr-o perioada in care cei mai multi copii si adolescenti fug de scoala, cei de aici fac exact invers. Am incercat sa gasim copii foarte buni care nu aveau sprijinul financiar al familiei pentru a-si putea continua studiile. Exista cazuri in care parintii vor sa-si dea copiii in plasament tocmai din aceasta cauza. Am vrut sa evitam asta. E pacat ca asemenea valori sa se piarda", a declarat Pintilii Penciuc, directorul adjunct al DJASPC.

Comentarii