„Chiar daca am intrat in UE, tot cu ciubotele de cauciuc iti faci treaba”

Subtitlu

vineri, 25 ianuarie 2008, 17:51
3 MIN
 „Chiar daca am intrat in UE, tot cu ciubotele de cauciuc iti faci treaba”

„Stam foarte bine la capitolul vise", a exclamat un satean iesean intrebat cu ce i-a schimbat viata intrarea in Uniunea Europeana. Nu mai departe de joi, din cauza vremii umede, un barbat din Tibana isi spala cizmele de cauciuc la cismeaua din fata primariei. Gestul a fost urmat si de alti consateni. Pesemne ca au venit de pe deal. „Sa fim noi sanatosi si sa avem ce pune pe masa. Nu s-a schimbat nimic de un an, ce sa se schimbe? Tot cu ciubotele de caciuc iti faci treaba. Daca vreti sa ajungeti pina la Domnita, nici o sansa cu masina. E pe deal, nu-s nici doi kilometri", m-a indemnat cu tilc unul dintre satenii din comuna Tibana, aratindu-mi citeva dintre casele grupate aproape de linia orizontului.

Eu cautam scoala. Are doar doua camarute, din valatuci. Acolo invata peste 100 de copii de gradinita si clasele primare. Cei de gimnaziu, vin pina la sosea, cei doi kilometri, prin noroi. „Scoala trebuie demolata. Sintem primii pe lista de noi investitii. Aici, la scoala de centru am avea cum sa invatam chiar si in schimburi daca este nevoie pentru a primi copiii de acolo", a declarat directoarea Scolii din Domnita, Ana Vasiliu.

Pe alt deal, e satul Girbesti. Cum te abati de la soseaua principala, nu-i de mers cu papuci de orasean. E clar. „A fost pietruit drumul doar pina la jumatatea satului. Din cauza suvoaielor de apa, oricum pietrisul o ia la vale in timp", a spus alt un locuitor al comunei.

Portiunea de drum dintre Tibana si Girbesti este cuprinsa intr-un proiect de reabilitare. „Am realizat mai multe proiecte pentru a le depune si obtine fonduri de la Uniunea Europeana. Avem in vedere in special infrastructura. Pentru cele patru portiuni de drum care ar trebui facute, ne trebuie aproximativ 40 de miliarde de lei vechi", a declarat primarul comunei Tibana, Maria Diaconu.

Planuri ar mai fi pentru reabilitarea caminului cultural, construirea unui teren de sport si a unui parc dendrologic. „Vom depune proiectele cit se poate de repede. Vrem sa fim primii" s-a laudat Maria Diaconu.

"Oamenii s-au schimbat. Nu mai cara pe deal nimic pentru 5 lei, ca e prea putin"

Singura deosebire semnalata de satenii din Tibana intre perioada dinainte de intrarea in Uniunea Europeana si prezent este deschiderea granitelor. „Mergem la munca in strainatate, doar cu buletinul. Vreau sa ne facem o casa mai mare. Verii mei sint cu totii plecati, si cu parintii", a spus un baiat de nici 18 ani. „Viseaza Spania, Italia de la 14-15 ani", confirma Ovidiu Tutu, unul dintre cei trei asistenti sociali din comuna.

In rest, la Tibana sint asteptati investitorii care sa le ofere locuri de munca. „Am auzit de cineva care ar vrea sa faca la noi o fabrica de lambriuri de plastic, linga fostul Gostat", a mai spus Ovidiu Tutu.

Desi in comuna sint mai mult de 500 de dosare sociale si multe dintre familii traiesc exclusiv din alocatiile copiilor si ajutorul social, 5 lei pentru o munca de citeva zeci de minute, li se pare putin. „Oamenii s-au schimbat. Nu mai cara pe deal nimic pentru 5 lei, ca e prea putin", a mai spus unul dintre satenii adunati la primarie. „In ultimii ani a crescut numarul persoanelor asistate social. De exemplu, doua mii de familii primesc ajutor pentru incalzire. Pina si preotul beneficiaza de asa ceva", a declarat asistentul social.

De munca la Iasi, nu este cazul. Banii din salariu s-ar duce toti pe naveta. „Am doua fete la liceu la Tibanesti. Ne descurcam cum putem din ajutor. Problema este ca nu vine intodeauna la timp, citeodata il primim si la 2-3 luni" a spus Ancuta Moraru, din satul Girbesti.

Realitatea din satele romanesti nu este departe de cea din Tibana. Fiecare comunitate este insa cu specificul ei si cu viata ei de la granita de est a Uniunii Europene.

Comentarii