Decizia controversata a ministrului Pop, pusa in aplicare la Iasi

miercuri, 13 iunie 2012, 20:34
3 MIN
 Decizia controversata a ministrului Pop, pusa in aplicare la Iasi
Prima decizie importanta a ministrului Liviu Pop, fost lider de sindicat: cotizatia cadrelor didactice sa fie din nou retinuta direct de pe statul de plata

Pana la sfarsitul lunii, angajatii din preuniversitar care sunt membri de sindicat ar trebui sa-si dea acordul scris in privinta retinerii cotizatiei lunare direct pe statul de plata. Ministrul interimar al Educatiei a modificat ordinul emis toamna trecuta de fostul ministru Daniel Funeriu. Ca urmare, se va reveni la retinerea cotizatiei din salariu in mod automat, la banca, incepand cu luna iulie, dar cu acordul scris al dascalului. Decizia lui Funeriu, de a interzice retinerea automata, a facut ca, la nivel national, mult sub jumatate dintre dascali sa nu-si mai plateasca contributia. Lucru care ameninta serios forta sindicatelor din acest domeniu bugetar important. Actualul ministru al Educatiei, Liviu Pop, fost lider de sindicat, a „rezolvat" insa impasul sindicatelor.

Recensamant al membrilor

„Indirect vom avea si un recensamant al membrilor de sindicat. Incepand din octombrie, cotizatiile au fost stranse de catre liderii sindicali din scoli, bani fiind dati, ca si de acum inainte, benevol. Lumea nu-i obligata sa revina la vechea modalitate de retinere a cotizatiei. In aceasta perioada se semneaza acordurile, care vor fi valabile pana la sfarsitul anului calendaristic. Cei care nu vor dori acum, vor putea reveni asupra deciziei", a explicat Laviniu Lacusta, presedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP). In lunile in care liderii sindicali din scoli au colectat sumele de la membri pe baza de semnatura intr-un tabel nominal, s-au pierdut cateva sute de cotizanti, spun ei. „Nici nu le putem numi pierderi. In jur de 300-400 de persoane, din aproximativ 10.000, nu au mai platit. Evident ca si sumele s-au diminuat, dar nu numai din cauza modului de colectare, ci si a faptului ca, din decembrie anul trecut, cuantumul cotizatiei nu mai inseamna 1% din brut, ci 1% din net. Nu pot sa ofer date referitoare la sumele stranse din cotizatii in perioada dinainte de ordinul lui Funeriu. Ce pot insa sa spun e ca am plecat cu 50.000 de lei (in decembrie, cand s-a schimbat conducerea sindicatului, n.r.) si am ajuns la o medie de peste 70.000 de lei", a precizat Laviniu Lacusta. Presedintele USLIP a adaugat ca nu poate estima o medie lunara in ceea ce priveste pierderile inregistrate, intrucat „mai sunt niste bani care vor veni din spate, si ma refer la plati restante pe unele scoli". Insa, din cotizatiile lunare ale membrilor raman bani si pentru investitii. „Foarte mult din sumele astea, in jur de 17.000 de lei, se duc pe ajutoare sociale acordate membrilor. Apoi, cotizam lunar la federatie («Spiru Haret», n.r.) cu 5.000 de lei, iar cheltuielile cu salariile a 9 angajati sunt intre 20.000 si 22.000 de lei, cu tot cu impozitele virate la stat. La acestea se adauga cheltuieli cu utilitatile pentru sediu si cheltuielile de intretinere pentru vila sindicatului de la Sangeorz-Bai. «Surplusul» ramas l-am folosit pentru investitii. De exemplu, anul acesta am mai cumparat 300 de metri patrati de teren in zona Runc, la Vatra Dornei, avand acum aproximativ 2.000 de metri patrati de teren, unde vrem sa construim, din resurse proprii, o pensiune", a mentionat Laviniu Lacusta.

Pensiune la Vatra Dornei

La pensiunea de la Vatra Dornei, care ar urma sa fie construita si amenajata in maximum 2 ani, membrii de sindicat si-ar putea petrece concediile si vacantele cu sume mai mici. Conducerea USLIP ia in calcul sa ofere pachete turistice si pentru persoane din afara sindicatului, cu scopul de a realiza profit. Desi la nivel national pierderile anuntate neoficial ar fi majore, de peste 50%, se pare ca nici Alianta „Gh. Asachi" Iasi nu a avut pierderi considerabile in privinta sumelor incasate din cotizatii. Cel putin la nivel declarativ.

„De scazut, a scazut sigur, ca asta a fost si scopul ordinului respectiv, dar pentru peste 60% din membri (in jur de 2.200, n.r.) am rezolvat prin debitare directa, prin intermediul bancilor comerciale. Nu pot sa ma plang, fiindca cei care n-au facut debitare directa au platit cash. Chiar au fost membri care au sunat sa intrebe unde pot sa plateasca", a completat Violeta Amariei.

Comentarii