Dezbateri aprinse la Iasi pe tema achizitiei de papusi cu dizabilitati in gradinite

miercuri, 08 septembrie 2010, 23:49
3 MIN
 Dezbateri aprinse la Iasi pe tema achizitiei de papusi
cu dizabilitati in gradinite
Jucariile cu personaje cu dizabilitati ii ajuta pe cei mici sa priveasca altfel persoanele reale cu acest handicap

Initiativa Ministerului Educatiei de a achizitiona papusi de diferite rase si cu diferite dizabilitati, cu scopul de a-i invata pe micuti sa fie deschisi fata de copiii care nu sint la fel ca ei, trezeste uimire sau nedumerire in rindul multor directori si educatori ieseni.

In timp ce unii manifesta rezerve fata de reusita ei, psihologii considera ca ar fi un lucru extraordinar daca s-ar pune in practica. "Dupa parerea mea, e o idee geniala. Cei din minister au gasit-o pe undeva, cu siguranta se aplica pe undeva cu succes. Eu cred ca jocul cu astfel de papusi va influenta foarte mult comportamentul copiilor de gradinita, pentru ca din start se schimba modelul. Nu trebuie sa se joace doar cu Barbie si Hanah Montana, care sint niste modele false. Printre pacientii mei am intilnit multe fetite care erau complexate de faptul ca nu aratau ca Barbie sau Hannah Montana", a precizat Mihaela Ghircoias, psiholog si psihoterapeut in cadrul Spitalului de Copii "Sf. Maria".

"Este deficit de jucarii"

Ministerul Educatiei vrea sa doteze gradinitele cu jucarii in valoare de 1.600.000 de lei, in cadrul Proiectului pentru Reforma Educatiei Timpurii, cofinantat de catre Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si Guvernul Romaniei.

Directorii de gradinite si educatorii din Iasi spun ca sint surprinsi de aceasta initiativa intrucit, de ani buni, jucariile din gradinite sint achizitionate pe banii parintilor sau din sponsorizari. "Din 1990 incoace, ministerul nu a alocat niciodata bani pentru jucarii. E o idee super, fiindca e deficit de jucarii in gradinitele din oras, mai ales in cele de stat. De cele de la tara nici nu mai vorbesc. Prescolarii de acolo se joaca cu pamint, pietre si lemne", a mentionat Eusebiu Munteanu, educator in cadrul Gradinitei PP 21.

"Noi nu am primit jucarii in gradinita, cu parintii am cumparat ce avem. De la minister stiu doar ca ne-au dat in 2007 si in 2008 bani pentru a cumpara carti de specialitate", a adaugat Elena Sevastre, directoarea Gradinitei PP 9.

Realitatea cruda

In ceea ce priveste achizitionarea de papusi de diferite rase si cu diferite dizabilitati, parerile sint impartite. "Ca educator, eu cred ca e o idee extraordinara. I-ar ajuta mult pe cei mici sa invete sa fie toleranti, fiindca ei se comporta cu papusile ca si cum ar avea viata", e de parere Eusebiu Munteanu. "In acest moment, am destule semne de intrebare in ceea ce priveste impactul psihologic asupra copiilor, nu imi dau seama acum in ce masura jocul cu astfel de papusi ii va ajuta sa isi formeze o perceptie corecta despre copiii cu dizabilitati sau de alta rasa. Probabil cind voi avea mai multe informatii legate de acest aspect voi intelege utilitatea lor", sustine Georgeta Beraru, directoarea Gradinitei PN 6.

In opinia psihopedagogilor, utilitatea acestor papusi nu poate fi contestata. "Eu cred ca e un lucru bun ca sint aduse astfel de papusi in gradinite, fiindca ii va ajuta pe copii sa isi formeze o perceptie adecvata asupra normalitatii. Se vor familiariza cu faptul ca in jurul lor exista si copii fara o minuta, fara vreun picior si cu ce handicap vor mai ilustra papusile, care, pina la urma, formeaza universul lor", considera Manuela Vlasie, psihopedagog la Scoala "B.P. Hasdeu".

Comentarii