Drumul spre scoala, la Scinteia: 8 km pe zi prin zapada si ger

marți, 26 ianuarie 2010, 22:19
5 MIN
 Drumul spre scoala, la Scinteia: 8 km pe zi prin zapada si ger
Scoala din Scinteia deserveste si satele Lunca Rates, Cauesti si Ciocirlesti, de unde vin zilnic, pe jos, circa 70 de elevi

Pe un ger de crapa si pietrele, aproape 70 de copii cu virste intre 10 si 14 ani parcurg la picior cite patru kilometri ca sa ajunga la scoala din Scinteia. Unii dintre ei imbracati sumar, doar in pantaloni de trening si adidasi, vin pe jos de la Lunca Rates, Cauesti si Ciocirlesti, pe un drum judetean unde temperaturile coboara si sub -25 de grade.

De soarta si sanatatea acestor copii, care infrunta eroic gerul pentru a invata carte, nu pare sa se preocupe nimeni. Directorul scolii este multumit ca frecventa la ore este buna, primarul considera ca elevii nu au nevoie de microbuz, iar Inspectoratul isi declina raspunderea, spunind ca problema tine de ograda autoritatilor din Scinteia. In aceste conditii, copiilor nu le ramine decit sa se roage sa nu se imbolnaveasca si ca zilele de ger sa intre odata in sac.

"Ne luam unii cu altii si mai uitam de frig si de durerea de picioare"

Adrian Gavrila a mers ieri opt kilometri pe jos, pe un ger cumplit, ca sa fie prezent la scoala.  Nici nu mai stie citi kilometri are "la bord", de cind a trecut la gimnaziu, pentru ca drumul Lunca Rates-Scinteia il parcurge zilnic, cu toate ca e unul anevoios.

Nu si-a permis sa stea acasa nici zilele trecute, cind frigul a dat batai de cap inclusiv elevilor de la scolile din oras. "Sint in clasa a VII-a B si fac naveta de aproape trei ani. Ma trezesc la ora 6 dimineata si plec de acasa pe la 6 jumatate, fiindca pina la scoala am drum lung, cam de o ora", a spus el. Mergind prin frig cu un fes laliu, pantaloni subtiri de trening si cu o pereche de adidasi uzati, Adrian nu a lipsit de la scoala in nici una din zilele de ger naprasnic. "Nu avem microbuz la scoala, iar ca sa iau maxi-taxi in fiecare zi, nu am bani. Sint nevoit sa merg pe jos, dar pentru ca venim in grupuri mai mari, ne luam unii cu altii si mai uitam de frig si de durerea de picioare", a povestit el.

Desi numai la el in clasa sint inca 17 elevi care vin de la distante de cel putin 2 kilometri, existenta unui microbuz care sa ii duca si sa ii aduca la scoala s-ar fi justificat pe deplin. Acesta pare sa fie insa doar un vis frumos. "Majoritatea mergem pe jos, putini iau maxi-taxi, si doar ocazional. Daca am avea un microbuz al scolii, ar fi foarte bine pentru toti", spune si Georgiana Lascarache, una dintre colegele lui Adrian.

Din Lunca Rates, cea mai grea naveta pentru elevii din Scinteia, vin impreuna pe jos, prin nameti, si Bogdan Nastase si Remus Lambagiu. Sint colegi de clasa, intr-a VIII-a. Cu toate ca drumul e greu si frigul ii stringe in spate, nu vor sa aiba absente. "Venim pe jos acum, ca e vreme rea. Cind e vreme buna, facem mai putin de o ora pina la scoala, fiindca venim cu bicicleta", a precizat Bogdan.

Nici elevii din clasele mai mici nu sint scutiti de efortul de a se cali la temperaturi de sub -20 grade. Simona Spinu e eleva in clasa a V-a A si o mina de om cu ochi mari albastri. In adidasi, cu doar doua perechi de sosete flausate, a venit prin frig de la Ciocirlesti, mai mult de 2 kilometri. Are noroc ca vine impreuna cu verisorii mai mari, elevi in clasele a VI-a si a VII-a. "Tot timpul vin pe jos, fac vreo jumatate de ora. Maxi-taxi iau foarte rar, costa 50 de bani ori 1 leu/ o calatorie. M-am obisnuit pe jos", a spus ea.

Primarul: "Microbuzele omoara sistemul de invatamint"

Directorul scolii nu pare ingrijorat de sanatatea copiilor, ci s-a declarat multumit de faptul ca elevii navetisti au venit la scoala si pe timp de ger. "Frecventa a fost foarte buna si ieri si alaltaieri. Daca parintii ii lasa, ei vin, profesorii vin si ei, nu avem de ce sa suspendam orele. Programul se desfasoara in mod normal", a precizat directorul Mihai Iftime.

In plus, crede ca sanatatea lor nu ar fi pusa in primejdie: "Sint tineri, sprinteni, drumul nu este chiar asa de prapastios". Pentru copiii care bat drumuri de kilometri prin frig ca sa ajunga la scoala ar fi fost de bun simt un microbuz care sa-i transporte, cel putin in aceasta perioada critica.

Primarul comunei, PSD-istul Fanica Sacaleanu, nu considera ca un microbuz ar usura efortul pe care acesti copii il fac ca sa invete carte. "Nu am solicitat vreun microbuz, nici nu se pune problema. Eu consider ca nu e nevoie de ele, deoarece nu fac decit sa omoare sistemul de invatamint, sa desfiinteze scoli. Eu vad aceste doua probleme, microbuzele scolare si comasarile, ca fiind legate intre ele", a declarat el, cu o mina suspicioasa.

Situatii similare in alte 30 de comune din judetul Iasi

Directorul scolii sustine totusi ca a solicitat mai demult ISJ un microbuz de care copiii din Scinteia sa beneficieze in permanenta, insa recunoaste ca nu s-a zbatut prea mult ca acest lucru sa devina si realitate. "La noi nu a fost musai-musai nevoie, si de aceea nu ne-am zbatut atit de tare. Dar, daca vom primi, in urma solicitarii facute catre ISJ, cu draga inima", a precizat directorul.

Sefa Inspectoratului Scolar Judetean sustine ca elevii din Scinteia ar urma sa primeasca microbuz cel mai devreme in septembrie. "Noi am primit o cerere de la Scinteia, ea e trimisa la Minister, dar, din cite am inteles, se va repune in discutie problema microbuzelor scolare undeva in vara", a mentionat Liliana Romaniuc.

Fosta sefa a ISJ, Camelia Gavrila, spune ca situatia din Scinteia e valabila si in multe alte comune. "Ceea ce se intimpla la Scinteia se intimpla si in alte 30 de comune", a declarat ea.

Faptul ca aproape 70 de copii din Scinteia indura gerul pentru a veni la scoala pe jos este o problema a scolii si a autoritatilor locale, sustine sefa ISJ, care a trimis insa scolilor o adresa prin care le indeamna sa suspende cursurile daca este nevoie. "Noi am trimis o adresa in teritoriu, prin care le-am solicitat directorilor sa ne comunice daca este necesara suspendarea orelor. Nu e problema noastra ca directorul de acolo nu a zis nimic. Fiecare scoala isi organizeaza singura programul", a declarat ferm Liliana Romaniuc.

Comentarii