Experimente interesante la Facultatea de Fizica in „Zilele Portilor Deschise”

luni, 02 aprilie 2012, 13:30
2 MIN
 Experimente interesante la Facultatea de Fizica in „Zilele Portilor Deschise”

„Vom acoperi o arie larga de experimente, inclusiv din cele simple, care pot fi realizate si acasa. De exemplu, elevii vor vedea cum pot sa extraga curent electric de pina la 2 volti din cartofi, cu ajutorul a doi electrozi, legati intre ei, pentru stabilirea unui circuit. In acelasi laborator, avem un dispozitiv care produce temperaturi de -270 de grade Celsius. Dintre experimentele in premiera, pe care nu le-am mai avut la editiile precedente, sint cele care fac referire la partea de biofizica. Vom face, de exemplu, un studiu pe biomolecule care salveaza viata, in actiune pe schelete celulare artificiale", a precizat Cristian Enachescu, coordonator al evenimentului. In cele noua laboratoare ale Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza", elevii si profesorii insotitori vor putea, de asemenea, sa vada cum se produc fulgerele, descarcarile electrice in plasma, ce structura au cristalele ori sa cunoasca diverse efecte optice speciale.

Participantii pot solicita, totodata, sa li se faca fotografii in infrarosu. „Nu urmarim doar o popularizare a facultatii in rindul liceenilor din clasele terminale, ci o popularizare a stiintei. Evenimentul e deschis tuturor. Si-au anuntat participarea inclusiv elevi de la primar, de la clasa a II-a, de exemplu. Vor veni, de asemenea, copii din rural, de la Cozmesti, Mogosesti, Halaucesti sau Vladeni, care nu au avut niciodata ocazia sa vada un laborator de fizica. Cei care doresc sa vina se mai pot anunta. Oricum, s-a extins considerabil aria de participare si datorita faptului ca evenimentul are loc in saptamina «Scoala altfel». Am inceput  in urma cu 3 ani cu sub 100 de participanti, iar anul trecut am avut 500 in doua zile", a adaugat Cristian Enachescu. Portile Facultatii de Fizica vor fi deschise intre orele 8 si 14.

Cei care nu s-au programat inca pentru a asista la experimentele pregatite o mai pot face pe e-mail, la una din adresele cristian.enachescu@uaic.ro / fizica@uaic.ro.

Comentarii