Facultate in UE la preturi ca in Iasi

Subtitlu

vineri, 21 martie 2008, 22:32
7 MIN
 Facultate in UE la preturi ca in Iasi

Conditiile prezentate sint variate ca domeniu si costuri. De la burse totale, care asigura cazarea si masa, la taxe piperate, de pina la 20.000 de euro pe an. Cea mai accesibila e Danemarca, unde studiile sint gratuite iar cazarea si masa ajung la 400 de euro. O slujba part-time ar rezolva insa inclusiv problema banilor de buzunar. 

Tinerii din Iasi par atrasi de posibilitatea de a studia in strainatate. Peste 3.000 de liceeni, absolventi si studenti au trecut ieri pragul Tirgului Universitar International Roman, cel mai mare eveniment de prezentare a ofertelor academice, dedicat in special universitatilor europene. Conditiile oferite de acestea sint variate, atit in ce priveste cuantumul taxelor de studii, cit si in privinta domeniilor si tipului de specializare. De la burse totale, care acopera atit taxa de scolarizare cit si cheltuielile de intretinere, la burse partiale, care includ doar taxa anuala, de la studii universitare de trei ani, la masterate sau cursuri de perfectionare cu durata de un an. Concluzia este ca, cine dispune lunar de 300-400 de euro pentru cazare si masa, poate gasi relativ usor o universitate in strainatate care sa il primeasca. Costuri comparabile deja, in anumite conditii, cu cheltuielile necesare unui student la Iasi. In aceste conditii, universitatile romanesti vor simti din ce in ce mai puternic, pe piata admiterii, concurenta institutiilor europene.

Toate universitatile care au participat ieri la tirgul de oferte si-au prezentat atit oferta contra-cost cit si oferta in regim de burse. Sute de mii de pliante au acoperit mesele standurilor sau peretii laterali, unii au folosit chiar si inregistrari video. In dreptul fiecarui stand, te intimpina unul, doi sau chiar trei reprezentanti care te salutau in limba romana, franceza, engleza sau germana. Adeseori se formau cozi la intrare, studentii, dar si multi liceeni, dind dovada de o mare curiozitate, dar si interes in acelasi timp. In mai putin de doua ore de la deschidere, aproximativ 2.000 de vizitatori si-au manifestat dorinta de afla cit mai multe informatii despre cit de usor poti deveni student in strainatate. Orice absolvent de bacalaureat, licenta, dar si de masterat poate trimite un dosar de inscriere, in functie de care poate beneficia sau nu o bursa sau poate deveni student in aceleasi conditii ca cetatenii statelor respective, platind o taxa de scolarizare.

Unele universitati ofera doar plata taxelor de scolarizare, altele se ocupa integral de taxa de cazare, masa si chiar si transport sau bani de buzunar, fara ca studentul sa mai aiba nevoie de nimic. La "parada" universitatilor au participat Germania, Austria, Bulgaria, Franta, Danemarca, Grecia, Italia, Olanda, Elvetia, Franta.

Studii gratuite in Danemarca

Cea mai convenabila oferta lansata ieri a venit din partea statului danez. Guvernul Danemarcei ofera astfel scolarizarea gratuita pentru orice student care doreste sa studieze in una din universitatile de stat. Daca, inainte de intrarea in UE, studentii romani plateau 12.000 euro/an de studiu, acum ei pot studia gratis, oferta valabila pentru toate statele membre UE. Desigur, in limita cifrei de scolarizare alocata fiecarei specializari, selectia candidatilor facindu-se pe baza mediilor din liceu si a testelor de limba engleza (Cambridge, Toefl etc).

"Ni s-a cerut sa reprezentam vreo 400 de institutii, dar am ales aceasta oferta, deoarece in acest moment este cea mai avantajoasa. Cheltuielile de intretinere se ridica la vreo 400-450 euro pe luna, preturi valabile insa si in Romania. Doar ca un student danez, pentru un serviciu part-time, poate cistiga pina la 90-100 coroane/pe zi lucratoare (1 coroana # 0,5 euro, n.r.), bani suficienti pentru aceste costuri", a declarat Mihai Timofte, reprezentant al Centrului de Educatie Internationala. Din partea acestei tari a fost reprezentata universitatea VIA University College Denmark, cu specializarile: Tehnologia Comunicarii si Informarii, Management, Marketing, Economie, Inginerie, Arhitectura si Constructii.

Burse care acopera studii, cazare si masa in Germania

Si Germania a avut una dintre cele mai bune oferte. Serviul German de Schimb Academic (DAAD) ofera burse totale pentru toate tipurile de studii: licenta, master, sau doctorat, care acopera atit cheltuielile de intretinere cit si pe cele de scolarizare. Practic, bursierilor nu le trebuie decit bani de buzunar. Bursele se atribuie in urma evaluarii facute de un juriu al dosarului de candidatura, care include situatia scolara si scrisori de recomandare.

Cei care insa nu primesc o bursa, vor plati pentru taxa de scolarizare  1.000 euro/an, iar pentru cheltuielile de intretinere o suma cuprinsa intre 570-700 euro/luna, preturi valabile pentru universitatile de stat. Cele mai curtate universitati din Germania sint cele teoretice, de stiinte aplicate si academiile de arta/muzica. Universitatile de stiinte aplicate ofera programe de studii in domeniile cu grad ridicat de aplicabilitate (inginerie, informatica, economie, stiinte sociale, design, agricultura).

Masterate in cele mai diverse domenii, in Olanda

Insa gama cea mai larga de oferte apartine Universitatii Groningen, din Olanda, care vizeaza atit studiile de licenta cit si de master. Programele de licenta cuprind: Studiul Afacerilor, Econometrie, Economie si Afaceri Internationale, Drept European si International. Programele de master cuprind insa sapte teme mari de disciplina, structurate la rindul lor pe mai multe subdiviziuni: Economie si Afaceri, Stiinte Sociale si Comportamentale, Uman, Drept, Stiinte Spatiale, Stiintele Naturii, Tehnologie si Stiinte. Si aceasta institutie ofera burse de scolarizare, pentru toate disciplinele. Cei care nu intrunesc insa conditiile pentru obtinerea unei burse, vor plati 1.600 de euro/ pe an, atit pentru cursurile de licenta cit si pentru cele de masterat, preturi valabile doar pentru tarile membre UE. Costurile de cazare ajung la 250-340 euro/luna, mincarea – alti aproximativ 80 de euro, si 55 de euro – bani de buzunar, astfel incit unui student ii trebuie lunar, pentru intretinere, aproximativ 500 de euro pentru a se descurca.

In Franta, facultatea variaza intre 200 si 20.000 de euro pe an

Franta a ocupat ieri cele mai multe standuri, cu foarte multi reprezentanti. Cea mai accesibila institutie de invatamint superior din Franta, prezenta ieri la Iasi, este Universitatea "Jean Monnet", cu facultati ca: Arte, Litere, Limbi, Stiinte Umane si Sociale, Drept, Stiinte si Tehnici si Medicina. Singura taxa de inscriere anuala pentru cei admisi este de numai 165 euro, fara asigurare. Cei mai multi bani insa vor fi cheltuiti in Paris pe moda, la "Instituto Marangoni", institutie specializata in arta. Astfel, cursul intensiv de un an costa nu mai putin de 1.800 euro doar taxa de inscriere, la care se adauga alti 16.200 euro, taxa de scolarizare. Si guvernul francez ofera insa burse pentru studenti. Scoala privata de gestiune si Comert din Marseille, respectiv Euromed Marseille Ecole de Management, aflata in topul realizat de "Financial Times", ofera absolventilor de licenta programe de master si MBA. Taxa anuala pentru un an de scolarizare variaza intre 6.000 euro – 20.000 euro, la care se adauga alti aproximativ 600 euro/luna pentru intretinerea in Marseille. Instututia ofera insa burse de scolarizare, iar un alt tip de burse, cum ar fi cele de intretinere, pot fi oferite de guvernul francez, au spus ieri reprezentantii de la stand. Din aceasta categorie fac parte bursele CAF (caisse d’allocations familiales), de 150 de euro lunar, reprezentind un ajutor pentru chirie. Guvernul acorda insa si credite fara dobinda, de maxim 5.000 de euro. Studentii exceptionali pot candida la bursele de excelenta de pina la 5.000 de euro anual. 

Studii in domeniul artelor, in Italia: 8.700 euro/an

Italia a fost prezenta ieri cu institutii de studiul in domeniul artelor si designului, unde taxele sint piperate, de 8.000 -10.000 de euro, si chiar mai mari. Astfel de conditii ofera Institutul European de Design din Italia, cu sedii si in Spania si Brazilia. In Torino, Milano, Roma sau Venetia, acelasi institut ofera cursuri de moda, comunicare, design sau arte vizuale. Cursurile pot fi un an, trei ani, cursuri de master, de vara sau serale. Pentru cursurile de unul sau trei ani, studentii nu trebuie sa aiba experienta, deoarece incep de la baza. Si in aceste domenii sint oferite burse de studiu totale/partiale, care acopera taxele de scolarizare pe toti cei trei ani, enorme altfel. Pentru cursul intensiv de un an, studentii vor plati 10.800 de euro, iar pentru cel de trei ani, cite 8.700 euro/an. Cheltuielile de intretinere pot ajunge la 1.000 – 1.200 euro pe luna.

La standurile elvetiene am gasit doua reprezentante ale institutelor hoteliere, respectiv: Institutul de Management Hotelier International si Institutul Hotelier Montreux. Conditia de recrutare la International Hotel Management Institute Switzerland este diploma de absolvent al bacalaureatului si cunoasterea limbii engleze – pentru studiile de absolvent, si dureaza pina la 3 ani si jumatate. Studentii sint plasati in timpul scolarizarii in restaurante si hoteluri de lux elvetiene, unde invata, muncesc si primesc salariu, cu care isi platesc studiile.

Taxe de peste 10.000 de euro in Bulgaria si Ungaria

Grecia a fost reprezentata la Iasi de City College din Salonic, afiliata Universitatii Sheffield din Marea Britanie, situata pe locul 20 in Europa si 69 in lume, in topul mondial. Institutia acorda burse de studii in domenii ca Psihologie, Stiintele Afacerii si Informatica. Taxele de studii nu sint comunicate nici pe situl institutiei.

Desi mai aproape de Romania, Bulgaria a venit cu oferte destul de costisitoare. Cei care vor sa urmeze aici un master in economie sau management vor plati 60-120 euro/ taxa de inscriere, la care se adauga o alta taxa pentru inscrierea definitiva, de 1.000 euro, taxa de scolarizare fiind de 11.000 euro. Aceasta oferta se aplica pentru scoala de afaceri CERAM Sophia Antipolis.

Ungaria, la rindul ei, ofera cursuri de master si doctorat, de la un an pna la trei, in cadrul Universitatii Central Europene, din Budapesta. Cursurile se fac in limba engleza, iar studentii interesati pot beneficia in functie de rezultatele procesului de selectie de burse integrale sau totale. Bursele totale acopera toate costurile necesare: taxa inscriere, masa, cazare si bani de buzunar. Nu exista un numar fix de burse. Anul trecut, 87 de studenti din Romania au preferat o specializare in cadrul acestei institutii. Studentii nebursieri platesc  taxe variabile in functie de profil si felul studiilor (master sau doctorat), care pot urca pina la 13.000 de euro, in domeniul economic.

Tirgul Universitar International, organizat de Asociatia Educativa in toate marile centre academice, a adunat la Iasi un numar de 3.300 de persoane interesate de studii in strainatate. "Nu ne-am asteptat la un numar asa de mare. La Timisoara am avut 3400 de clienti, iar la Bucuresti, 8000 in doua zile", a spus Andra Mardare, ofiter de presa al evenimentului. La Bucuresti, au fost si mai multe universitati europene, insa la Iasi nu au mai venit din cauza dificultatii posibilitatilor de acces. Detalii se mai pot obtine si de pe site-ul http://www.riuf.ro.

Comentarii