Facultatile particulare ii momesc pe absolventii de liceu cu tablete PC

marți, 06 septembrie 2011, 11:33
3 MIN
 Facultatile particulare ii momesc pe absolventii de liceu cu tablete PC

In lupta pentru supravietuire, universitatile particulare din Iasi se intrec in amabilitate si oferte pentru a atrage proaspat absolventii de liceu care abia au trecut la al doilea tur de probe examenul de bacalaureat. Cei de la Universitatea "Mihail Kogalniceanu" (UMK) au inceput de citeva zile sa imparta pe strada un flayer cu titlu de "Diploma de tableta electronica", unde candidatul isi trece numele, isi face dosarul si se inscrie la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice. "Tinem seama de cei tineri, ei au venit cu acesta idee, isi pun mari nadejdi in tableta de comunicare. E o strategie pentru ca acum se pune problema atragerii", a declarat Genoveva Vrabie, rector al UMK.

Scopul acestui gadget, "cadou de studiu – o tableta electronica pentru performanta in comunicare" este de a „asigura rezultate excelente la invatatura pe parcursul anilor de studiu", asa cum reiese de pe diploma in miniatura.

Surprinzator este faptul ca cei de la secretariat abia aflau despre noua strategie implementata de conducerea universitatii si vedeau pentru prima data "diploma". "Uite asa arata!", spune o secretara celeilalte. In afara unei foi cu tot ce trebuie sa cuprinda dosarul de inscriere, nu au putut da nici un detaliu despre modul cum se intra in posesia premiului. "Este o tactica noua. Am primit citeva telefoane, dar de la a te interesa si pina la a incheia un contract… Nu o sa fie proprietatea lor (n.r. – a studentilor), in contractul de studii este trecut faptul ca il vor folosi pe o perioada de 3 ani, pentru ca ele ramin in proprietatea universitatii si vor fi date mai departe", a adaugat Genoveva Vrabie.

Oferta este valabila pina la 31 septembrie 2011, pentru toti noii studenti de la "Comunicare", in limita celor 100 de locuri disponibile. Pe linga acest mod de a-si promova programele, conducerea universitatii se gindeste la o fuziune cu Institutul de Studii Europene "Stefan Lupascu", avind in vedere faptul ca o institutie de invatamant are sanse minime sa reziste in conditiile in care doar doua programe ii sint acreditate. "Noi avem comunicare si drept, ei au administratie, management si contabilitate, noi ne completam foarte bine", a explicat rectorul UMK.

La Institutul "Stefan Lupascu", unde pentru inscriere este nevoie de o adeverinta care sa ateste promovarea bac-ului, secretariatul ofera garantii ca institutia este acreditata. Insa la facultatea de care ne-am interesat spune ca "vine comisia in aceasta toamna s-o legalizeze, nu este nici problema atitea generatii au terminat la noi". Iar inscrierile se pot face pina la 1 octombrie.

Nici la Universitatea "Gheorghe Zane" nu e nici o problema, cu toate ca o singura specializare, cea de marketing este acreditata. "Incepind de miine oricind doriti, marketingul este singura acreditata, dar si la celelalte nu va faceti griji, pentru licenta noi colaboram cu o universitate din Timisoara", spune doamna de la secretariat. Iar taxa este doar de 1.800 lei si poate fi achitata in 7 rate.

La Universitatea "Apollonia", care a primit calificativul "lipsa de incredere" in urma evaluarii efectuate de Agentia Romana de Asigurarea a Calitatii in Invatamantul Superior, si care a avut o tentativa de "admitere" fara diploma de bacalaureat, se fac inscrieri. Pentru Jurnalism, de exemplu, specializare neacreditata, mi se spune ca imi pot depune dosarul pina pe 26 septembrie si sa nu-mi fac probleme pentru ca va fi o comisie de la Timisoara care imi va da o diploma recunoscuta. Mai mult, secretara indeamna: "Mai adu-ti si colegi!".

Comentarii