Fituicile ramin la loc de cinste in Bacalaureatul restantierilor

vineri, 22 august 2008, 16:42
3 MIN
 Fituicile ramin la loc de cinste in Bacalaureatul restantierilor

O salvare pentru a obtine o nota de trecere o reprezinta si ciornele care circula prin salile de examen. Totul se intimpla de multe ori sub ochii profesorilor supraveghetori, constienti de ce se intimpla.

"Ai grija la gimnastica, sa nu vina controlul", l-a indemnat supraveghetoarea pe un candidat de la centrul de examen de la Grupul Scolar "Constantin Brincusi", care tocmai punea in circulatie prin sala o ciorna, confirma colegii lui.

In curtea scolii fituicile nu sint neaparat un subiect tabu, dar oricum despre asta se vorbeste mai pe soptite. "Sa fi vazut ce era la baie. Plin!", spune un alt candidat, nemultumit insa ca supraveghetorii curatasera locul, inainte ca vreun candidat sa poata sa ajunga la ele. "Noroc ca eu am avut una la mine" se lauda un alt elev. Asa se face, ca in tomberonul aflat la intrarea in scoala, pe holul principal zaceau sute de copiute si chiar doua carti aproape noi cu rezolvarile la subiecte.

"Nimeni nu parea sa stie ce sa scrie la subiectul de eseu"

Impotriva tentativei de frauda, organizatorii bacalaureatului de la Bucuresti s-au inarmat cu camere de luat vederi, la Iasi au fost promovate insa alte metode suplimentare de contracarat avintul elevilor de a copia.

"Am trimis in fiecare centru cite un membru al comisiei judetene, care sa nu fie implicat efectiv in organizarea bacalaureatului din respectivul centru care a avut ca principala indatorire instruirea si supravegherea profesorilor asistenti", a declarat inspectorul general adjunct, Nelu Tudorache.

Cu toate acestea, elevii spun ca supraveghetorii au fost "de treaba". "Degeaba erau de treaba, daca nu am avut pe cine sa intreb. Nu cunosteam pe nimeni si oricum nimeni nu parea sa stie ce sa scrie la subiectul de eseu", a declarat unul dintre tinerii care tocmai iesisera de la proba de la limba romana.

De altfel, atit candidatii, cit si profesorii spun ca majoritatea lucrarilor au in medie 3-4 pagini. "Sper sa fie suficient sa iau nota de trecere. Am tratat doar primele doua subiecte", a declarat un alt candidat.

Sase elevi eliminati

Pe de alta parte, profesorii spun ca pentru o nota minima care sa le asigure promovabilitatea, trebuiau "sa munceasca" subiectele. Cu alte cuvinte nu au fost tocmai usoare. Promotia anterioara, care a sustinut bacalaureatul pe subiectele de anul trecut a avut ghinion.

"La eseu au avut de tratat caracteristicile limbajului dintr-o poezie modernista, fie ca a fost vorba despre Blaga, Arghezi sau Barbu. Sa spunem ca subiectele acestor candidati au depasit un nivel mediu. In schimb, cei care au sustinut bacalaureatul pe varianta extrasa din cest an au au avut de caracterizat personajul feminin dintr-un roman interbelic. Cu toate acestea, textul argumentativ despre nadejde, pornind de la un citat de Victor Eftimiu, le-ar fi putut crea probleme. La fel si citeva cerinte de la primul subiect. Nota 5 se va obtine muncit", a declarat Mihaela Apetroae, inspector de limba si literatura romana.

La proba scrisa care a avut loc joi s-au prezentat 1186 de elevi, dintre care 6 au fost eliminati pentru tentativa de frauda. Candidatii care au incercat sa obtina o nota de trecere la romana copiind sunt de la centrele organizate la Colegiul Tehnic de Electronica si Telecomunicatii, de la Grupul Scolar Nicolina si de la Grupul scolar "Dimitrie Leonida".

Alti 67 de candidati care promovasera probele orale au absentat. Bacalaureatul continua luni, 25 august cu evaluarea de la proba obligatorie a profilului. Pe 26 august, elevii isi vor verifica cunostintele de la o disciplina la alegere din domeniul specializarii absolvite. Ultima proba, la alegere din disciplinele opuse specializarii, este programata pe 27 august.

Elevii vor afla primele rezultate pe 29 august, urmind ca notele finale, de dupa rezolvarea contestatiilor, sa fie facute publice pe 1 septembrie.

Comentarii